Acasă Administraţie Scandal în Consiliul Local pe tema finanțării echipei Poli Timișoara

Scandal în Consiliul Local pe tema finanțării echipei Poli Timișoara

DISTRIBUIȚI

Consiliu-Local-TimisoaraConsilierul municipal social-democrat, Alfred Simonis, caracterizează recentul plen al Consiliului Local ca fiind plin de injurii şi ameninţări, scoţând la iveală probleme extrem de delicate, după certurile care au avut loc pe marginea bugetării echipei de fotbal ACS Poli Timişoara. Ca urmare, spune PSD-istul, aşteaptă scuze publice de la edilul-şef, ”cel care este doar invitat la şedinţele Consiliului Local Timişoara, cel care trebuie să se obişnuiască cu rolul său executiv şi cu faptul că nu este un unic deţinător al adevărului”.
”Am fost martori ai unei gândiri cu două unităţi de măsură şi ai unui comportament care nu are nici cea mai mică legătură cu onorabila funcţie de primar al unui oraş de talia Timişoarei”, afirmă Simonis, referindu-se la Nicolae Robu.
El adaugă că trebuie să li se spună lucrurilor pe nume, şi anume că bugetul echipei ACS Poli Timişoara nu a fost redus, aşa cum ”dezinformează cu bună ştiinţă” primarul. ”Printr-un proces democratic numit vot, spre corecta informare a edilului, s-a decis ca o mai mare parte din suma alocată ACS Poli să fie direcţionată către Centrul de Copii şi Juniori”, afirmă social-democratul, într-un comunicat de presă.
Concret: echipei ACS Poli îi reveneau 7 milioane de lei, din care 350.000 de lei erau destinaţi juniorilor, iar aleşii au decis ca suma să crească până la 1.050.000 de lei. Simonis spune că atunci când majoritatea din Consiliul Local Timişoara a luat această decizie, primarul ”a proferat injurii şi a ameninţat consilieri locali, care au îndrăznit să judece altfel, mai echilibrat, alocarea fondurilor pentru activităţi sportive”.
Tot în cadrul şedinţei Consiliului Local al Municipiului Timişoara de marţi, o parte din colegii săi consilieri au fost de acord cu propunerea primarului Nicolae Robu şi a secretarului Ioan Cojocari şi au avizat prin vot angajarea unui avocat care să apere instituţia în procesul pe care îl are cu Curtea de Conturi. Mai exact, este vorba despre finanţarea echipei Politehnica Timişoara, în perioada când aceasta îi aparţinea lui Marian Iancu. ”Am asistat astfel la o nouă regretabilă scenetă, în care un astfel de serviciu se externalizează, urmând să fie plătit din bani publici de către municipalitate, fără o explicaţie serioasă, fără să se prezinte public motivaţia gestului. Mai marele Serviciului Juridic, secretarul Ioan Cojocari, este protejat cu bună ştiinţă de către Nicolae Robu în această speţă”, susţine Simonis, care adaugă că în situaţii asemănătoare, când municipalitatea s-a văzut nevoită să achite milioane de euro din banii contribuabililor, nu s-a recurs la astfel de acţiuni.
Primăria Timişoarei caută să angajeze avocaţi din afara instituţiei pentru confruntarea de la Curtea de Apel cu Curtea de Conturi, care a declarat ilegală finanţarea Clubului de fotbal Politehnica Timişoara din timpul administraţiei Ciuhandu, iar alb-violeţii erau patronaţi de Marian Iancu. Hotărârea de a angaja servicii juridice externe Primăriei se face sub votul aleşilor locali.
Primarul Nicolae Robu spune că măsura se justifică întrucât, deşi sunt buni profesionişti, care au câştigat procese în instanţă, juriştii proprii sunt puţini şi foarte prinşi în alte procese. ”Avem încredere în juriştii noştri, dar sunt foarte încărcaţi cu un număr mare de procese şi am considerat necesar, într-o decizie colectivă, să apelăm şi la avocaţi suplimentari. Este vorba despre speţa cu fotbalul, din perioada când primar era domnul Gheorghe Ciuhandu şi la Poli era Marian Iancu”, a declarat, marţi, Nicolae Robu.
El a menţionat că se va organiza o cerere de oferte, iar criteriul de selecţie ar urma să fie preţul cel mai scăzut.
În fapt, este vorba despre procesul deschis de Primărie împotriva Curţii de Conturi – Camera de Conturi a Judeţului Timiş, după ce reprezentanţii acesteia au constatat că finanţarea în discuţie a alb-violeţilor ar fi fost ilegală. Prejudiciul estimat de auditorii publici externi se ridică la 31,6 milioane de lei (circa 7 milioane de euro), din care paguba ar fi de 27,1 milioane de lei, iar 4,5 milioane de lei sunt foloase nerealizate reprezentând plăţi efectuate în baza contractului de asociere încheiat cu clubul patronat de Marian Iancu ”cu încălcarea legislaţiei în materie”.
Curtea de Conturi susţine că: ”Finanţarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entităţile fără scop lucrativ, excluzând, deci, societăţile comerciale pe acţiuni al căror scop este unul patrimonial şi priveşte obţinerea de profit. Astfel, sumele alocate din bugetul local al municipiului Timişoara către SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA nu au îndeplinit condiţiile de legalitate în ceea ce priveşte acordarea acestora”.

Comentarii

comentarii