Acasă Politica Scandal în USR: Cosette Chichirău acuză fraude electorale în favoarea lui Dan...

Scandal în USR: Cosette Chichirău acuză fraude electorale în favoarea lui Dan Barna, realizate de un deputat de Timiș

1291
DISTRIBUIȚI

Cosette Chichirău, candidatul care a pierdut alegerile pentru şefia USR în defavoarea lui Dan Barna, acuză fraudarea procesului de vot electronic.

”Toată ziua de duminică, 1 septembrie, prima zi de vot, Cătălin Drulă (deputat de Timiș din partea Uniunii Salvați România, n.r.) a avut parola de la sistemul de vot. Putea să genereze linkuri de vot, să genereze noi adrese de email, să suprascrie voturi, să facă ce voia el. Cătălin Drulă – om de bază în Echipa Barna – a avut mijloacele să facă o fraudă națională. Am aflat asta duminică seara la ora 20, de la Mircea Șerdin, când l-am întrebat cine are acces la cine a votat și cine nu. A zis că doar el, nimeni din Comisia Electorală, și că «ah da, și Drulă mai are parola, dar hai că o schimb acum»”, a scris Cosette Chichirău pe un grup intern de Facebook al partidului.

Ea spune că tot ce s-a spus despre modificările de la Iași sunt doar “praf în ochi” pentru a acoperi faptul că sistemul de vot electronic nu era unul securizat.

”Cu două zile înainte, pe 30 august seara, registrul electoral fusese extras din Hubspot, unde noi cei din țară avem acces. Aceste date au fost transferate în Zeus, sistemul de vot, iar de aici înainte numai Mircea Șerdin și Cătălin Drulă au avut acces. Orice modificare la orice – nume, prenume, adresă de email – nu putea ajunge în Zeus decât dacă voia SG și/sau Comisia Electorală sau Drulă. Toate poveștile despre modificări de la Iași de pe 1-2 septembrie sunt doar atât: povești. Praf în ochi ca să acoperim scandalul că sistemul de vot nu era securizat”, a continuat Cosette Chichirău.

Liderul USR Iași precizează că „Nimeni de la Iași nu avea posibilitatea să fraudeze. Modificările în Hubspot nu puteau avea niciun efect în Zeus. Schimbările de adrese de email le-am făcut la cererea SG. Acuzațiile echipei Barna nu sunt altceva decât un proces de intenție ca la Securitate. «Este adevărat că cei de la Iași nu puteau să fraudeze, dar sigur au vrut!»”.

Ea mai afirmă că cei care au fost în echipa lui Dan Barna aveau posibilitatea să fraudeze alegerile, adăugând că a cerut un audit național de la comisia electorală, însă nu l-a primit.

Filiala USR Iași, de unde a candidat pentru șefia partidului Cosette Chichirău, a semnalat posibile suspiciuni în votul electronic pentru alegerile interne, respectiv 516 e-mailuri care ar fi îndoielnice, potrivit unui raport intern al USR, scrie romaniatv.net.

Deputatul USR de Timiș, Cătălin Drulă, face următoarele precizări:

“Sistemul de vot Zeus folosit de USR pentru votul electronic intern este dezvoltat și găzduit de rețeaua academică națională din Grecia (GRNET). Integritatea voturilor și a sistemului este asigurată criptografic. Securitatea sistemului nu se bazează pe accesul la interfața de administrare, ci pe garanțiile criptografice ale sistemului de votare (detaliile tehnice pot fi citite aici: https://www.usenix.org/system/files/conference/evtwote13/jets-0101-tsoukalas.pdf).

La primul scrutin electronic din USR de anul trecut, pentru stabilirea candidaților la europarlamentare, eu am fost desemnat de Biroul Național USR pentru discuțiile cu platforma Zeus și am coordonat organizarea acelor alegeri. Accesul la interfața sistemului datează din acea perioadă și, pentru a nu exista vreun fel de dubii, acesta a fost oricum revocat. Anul acesta nu am mai avut niciun fel de implicare în organizarea scrutinurilor interne, inclusiv în cel pentru alegerea președintelui USR.

Supravegherea și gestionarea scrutinului intern din USR a fost făcută de o Comisie independentă formată din 7 membri USR (un “BEC” intern). Acest BEC al USR a raportat oficial probleme la filiala Iași pe care o conduce dna. Chichirău cu peste 500 de emailuri (aproximativ jumătate din membrii filialei) create în timpul scrutinului. Avem mecanisme instituționale solide în USR și se va face un audit al acestei situații în perioada următoare. Pun afirmațiile făcute de dna. Chichirău pe seama existenței acestui raport, altfel nu știu să existe din partea sa vreo contestație oficială asupra alegerilor recent încheiate.

Votul intern în USR s-a desfășurat corect și este reprezentativ pentru voința membrilor partidului. Suntem singurul partid în momentul de față care își desemnează candidații și reprezentanții prin vot universal. Ca în orice alegeri, e normal să existe și emoție la momentul rezultatelor și reacții de moment, dar aceste reacții nu trebuie să nesocotească munca și votul miilor de membri USR. Dan Barna a câștigat decisiv acest scrutin având mai mult decât dublul voturilor contracandidatei principale. Mergem înainte în acest moment ca un partid unit cu leadership competent și puternic.”

Comentarii

comentarii