Acasă Actualitate Scandal între DSP și Spitalul Județean pe tema deceselor de la Arad...

Scandal între DSP și Spitalul Județean pe tema deceselor de la Arad anunțate cu o lună întârziere

DISTRIBUIȚI

Scandalul deceselor raportate cu peste o  lună întârziere, la Arad, a dezgropat securea războiului dintre medicii de la Spitalul Județean Clinic de Urgență Arad și Direcția de Sănătate Publică. După ce bomba decedaților ascunși săptămâni printre hârtii și raportați abia acum a izbucnit și a ajuns în atenția opiniei publice, DSP a ordonat o anchetă la Spitalul Județean. „La ora actuală se derulează o anchetă de către Inspecția Sanitară de Stat la Spitalul Județean Arad. Aceste decese au apărut datorită sincronizării bazelor de date de la Direcția de Sănătate cu cele care au fost la INSP și cu bazele de date ale Spitalului Județean și au apărut decese neraportate. Acuma analizăm care au fost cauzele neraportării acestor decese conform metodologiei de raportare a INSP. Metodologia spune foarte simplu, cauzele de deces se raportează imediat și telefonic”, a declarat Horea Timiș, directorul DSP Arad.

Mult mai vehement este medicul coordonator al secției Boli Infecțioase Adulți COVID19, care funcționează în fostul spital TBC, dr. Adrian Wiener, care este și senator USR. Acesta ia partea medicilor și acuză DSP de joc necolegial. Dr. Wiener spune că medicii sunt bombardați cu o birocrație greu de înțeles în această perioadă grea când de fapt ei au cu totul alte atribuții decât cea de a face raportări peste raportări. În opinia sa, din cele patru cazuri recente, trei sunt deja lămurite iar al patrulea a fost găsit în documentele Spitalului Județean, a fost transmis spre DSP și urmează să se stabilească de ce nu a fost raportat mai departe. Totul ar fi rezultatul debandadei care a existat la începutul crizei, când nimeni nu știa exact cum trebuie acționat. „Toate aceste cazuri au fost raportate. Desigur, probabil unele dintre ele, foarte puține, nerespectând întocmai procedura de a anunța imediat, telefonic, pacienții, unii dintre ei decedând pe secțiile de Terapie Intensivă, informații despre ai ajungând pe secții și la medicii de gardă cu o oarecare inerție. Dar în format electronic și statistic au fost transmise de luni de zile, deci informația se regăsește la DSP. Desigur, ei poate nu au reușit să o reconstituie din mailuri dar au fost făcute actualizări constante și raportări constante. E vorba despre un singur pacient pe care n -l găsesc dar s-au grăbit să iasă în presă să denigreze cadrele medicale și spitalul că nu și-au făcut datoria într-o perioadă în care era un haos generalizat în ceea ce privește guvernanța acestei epidemii, inclusiv din partea decidenților și a DSP-urilor, e de notorietate imposibilitatea de a testa cazuri efectiv suspecte din cauza limitărilor acestei metodologii sau a încăpățânării unor birocrați”, a declarat dr. Adrian Wiener. Acesta a acuzat că se orchestrează o campanie de denigrare a medicilor.

Divergențele între cele două părți au apărut acum, când atât DSP Arad cât și secția TBC, dedicată bolnavilor infectați cu COVID-19 sunt conduse de oameni care nu erau pe funcții atunci când se producea debandada amintită de senatorul dr. Adrian Wiener. Horea Timiș a ajuns în fruntea DSP după demisia fostului director, implicat în alt scandal de anvergură, când la Arad s-au produs neregulile care au permis ca județul să devină focar major de infecție. După același scandal al așa-zisului „Spital al groazei”, conducerea Secției TBC a fost preluată de dr. Adrian Wiener care în timp scurt a remediat deficiențele, reușind să aducă situația spre normalitate.

Ce rămâne este faptul că efectele haosului de acum mai bine de o lună încă se simt, un exemplu fiind și decesele ascunse prin evidențele DSP Arad și ale Spitalului Județean. Acestea ridică multe semne de întrebare opiniei publice privind modul cum este gestionată situația la Arad, în ciuda eforturilor conducerii CJA, care este responsabilă de Spitalul Județean Clinic de Urgență Arad cu toate secțiile sale, de a încerca să liniștească arădenii că totul ar fi sub control.

Comentarii

comentarii