Acasă Politica Scandal la Arad: Preluarea Cetătii blocată de șapte ani de Gheorghe Falcă

Scandal la Arad: Preluarea Cetătii blocată de șapte ani de Gheorghe Falcă

DISTRIBUIȚI

30.03.2017 semnare protocol Cetatea Aradului 4Cetatea ar fi putut fi de ani de zile un adevărat brand turistic al Aradului. Ministerul Apărării a ținut să respecte dorința arădenilor și în anul 2010 s-a semnat un protocol între minister și Primăria Municipiului Arad, privind condițiile predării Cetății către municipalitate. Fiecare parte și-a asumat ceea ce va face. Au trecut șapte ani, dar la Arad nu s-a întâmplat nimic. Doar scandal politic, provocat chiar de primarul Gheorghe Falcă, adică de cel care nu a aplicat nimic din ceea ce și-a asumat prin semnarea protocolului.

Falcă, principalul vinovat

În anul 2010, Guvernul României a fost de acord să cedeze Cetatea Aradului către Primărie, prin HG 1100/2010. Însă, primarul Gheorghe Falcă nu s-a grăbit să pună în practică dorințele arădenilor. „Deși Guvernul a aprobat cedarea Cetății în 2010, Primăria Municipiului Arad a alocat primii bani în 2014”, a arătat senatorul social-democrat Mihai Fifor. La semnarea protocolului dintre Primăria Arad și Ministerul Apărării Naționale, la Arad a venit însuși ministrul Gabriel Oprea, un apropiat al primarului Falcă, cel care l-a ridicat pe primarul Aradului de la gradul de caporal la gradul de maior. Totul părea rezolvat, însă după doi ani de zile au început problemele. Prin adresa nr. 360 din 9 noiembrie 2012, Ministerul Apărării arată că în perioada preliminară adoptării HG 1100/2010, s-au purtat discuţii între reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Primăriei Municipiului Arad, concretizate în Protocoalele nr. A 4162/2010 şi nr. 17278/2010, în care sunt menţionate responsabilităţile celor două instituţii şi condiţionările impuse pentru transferul Cetății. Practic, HG1100/2010 prevede ca pentru trecerea Cetății Aradului din patrimoniul Armatei în cel al municipiului Arad, Primăria Aradului să efectueze lucrări de reabilitare a fostei unități militare din cartierul Gai, abandonată de mai mulți ani de zile. De asemenea, Primăria Aradului se obligă să transmită în administrarea Ministerului Apărării Naţionale un teren de 10 hectare pentru realizarea unui poligon de instruire, conform standardelor militare și să realizeze 250 de locuințe prin ANL pentru militari. Ministerul Apărării Naţionale spune că a predat către Consiliul Local al Municipiului Arad imobilul 718 Arad Gai în vederea realizării lucrărilor de investiţii prin Protocoalele nr. A 6681/2010 şi nr. 79304/2010, iar Primăria Municipiului Arad a predat către Ministerul Apărării Naţionale terenul pentru realizarea unui poligon de instruire. Dar, la verificarea efectuată de către reprezentanții de la Ministerul Apărării Naţionale în luna iunie 2012, la Arad, reprezentanţii Consiliului Local al Municipiului Arad nu au putut pune la dispoziţie documente sau informaţii concrete referitoare la demersurile efectuate pentru realizarea de locuinţe prin ANL. „Realitatea este că Gheorghe Falcă se face vinovat de blocarea dezvoltării turistice a municipiului Arad prin toate mișcările politice și administrative făcute în cadrul acestui proiect”, a declarat senatorul social-democrat Mihai Fifor.

Primarul a găsit mereu alți vinovați

Anii au trecut, iar situația este aproape la fel. Numai că, Primăria a intrat în pană de inspirație și a organizat un concurs… de idei pentru Cetatea Aradului. „Deși Protocolul de colaborare este finalizat în mai 2015, Primăria Municipiului Arad alocă 35.000 euro pentru un concurs de idei privind valorificarea Cetății, bani despre care municipalitatea recunoaște că nu i-a putut cheltui pentru că ar fi fost fără bază legală, Cetatea nefiind în patrimoniul municipalității”, a explicat senatorul PSD, Mihai Fifor. Deși nu a făcut aproape nimic în realitate pentru reintroducerea Cetății Aradului în circuitul civil, edilul Falcă a găsit mereu vinovații: Victor Ponta, USL, iar acum PSD. Între timp, la Gai, unde ar fi trebuit mutați militarii nu s-a mișcat nimic. „Deși ministerul i-a acceptate condițiile, nu a reușit să se încadreze în termenul autoimpus. A declarat că în 2015 batalionul se poate muta din Cetate”, a declarat Mihai Fifor. Nu se știe însă unde a vrut Gheorghe Falcă să mute batalionul mixt româno-maghiar, deoarece cazarma din Gai se află în ruină. Abia în 2017 a fost încheiată prima licitație pentru reabilitarea unității militare.

Ministerul arată clar: militarii stau în clădiri nesigure

Ministerul Apărării a tot așteptat punerea în practică a protocolului cu Primăria Aradului. „În noiembrie 2016, MApN cere informații Primăriei Municipiului Arad referitoare la aplicarea prevederilor Hotărârii de Guvern din 2010. Primăria are nevoie de trei luni pentru a răspunde MApN și mai are și tupeul de a solicita derogare de la termenul aprobat în Protocolul de colaborare”, a arătat senatorul Fifor. În data de 01.02.2017, Primăria Municipiului Arad înainta o scrisoare către Ministerul Apărării Naționale prin care solicita prelungirea protocolului de la trei la cinci ani. Ministerul a aprobat prelungirea protocolului, dar a atras atenția că măcar acum ar fi cazul, după șase ani, să se respecte termenele. „Vă rugăm să aveți în vedere ca termenul de 5 ani pentru reabilitarea clădirilor imobilului 718 Arad Gai să fie respectat deoarece spațiile din imobilul 1187 Arad – Cetate în care funcționează în prezent structura militară nu au o stare tehnică corespunzătoare și în situația întârzierii noului termen pot apărea aspecte care vor afecta desfășurarea în bune condiții a activităților structurii militare”, se arată în răspunsul MApN. Însă, edilul Falcă se află parcă în filme paralele: el spune că MApN a solicitat întărirea protocolului, când de fapt era vorba despre o prelungire determinată de faptul că nu a respectat, în calitate de primar, cerințele pe care și le-a asumat inițial.

Comentarii

comentarii