Acasă Eveniment Scandal la finalul slujbei de la Biserica „Sf. Ilie” din Timişoara

Scandal la finalul slujbei de la Biserica „Sf. Ilie” din Timişoara

728
DISTRIBUIȚI

Sfârşit de slujbă cu scandal, duminică, în Biserica „Sf. Ilie” din Fabric. O enoriaşă care a avut curajul să-i pună câteva întrebări preotului paroh Iulian Cosma, la sfârşitul liturghiei, a fost intimidată de mai multe persoane care îi ţineau partea părintelui ajuns în prag de pensionare. Enoriaşii din Fabric s-au împărţit în două tabere: unii îl vor pe Cosma paroh în continuare, iar alţii nu mai au încredere în părintele care a recunoscut că sub presiune a semnat un deviz fictiv. Cei mai mulţi dintre credincioşi, cum reiese şi din ultimul memoriu trimis către mitropolitul Banatului, îl vor pe preotul Mircea Cricovean ca paroh în Fabric. Enoriaşii de la Biserica „Sf. Ilie” sunt cu toţii de acord asupra unui singur lucru: nu mai vor niciun popă nou la parohia lor. Conform mai multor surse, de la 1 iunie, noul paroh al bisericii cu probleme va deveni Adrian Floca, un preot de la ţară, din Arhipescopia Aradului. Pentru el s-a organizat un concurs fulger la sfârşitul lunii. Membrii Consiliului Parohial din Fabric susţin că aducerea unui nou preot la Biserica „Sf. Ilie” va aduce un haos financiar, pentru că lăcaşul are deja angajaţi patru preoţi şi un diacon. Un nou Consiliu Parohial a fost programat pentru marţi, iar pe 29 mai va avea loc Adunarea Generală a Credincioşilor din Fabric care va decide ce măsuri se vor lua în cazul în care un nou preot le este băgat pe gât enoriaşilor. Oamenii au ameninţat duminică că închid uşile bisericii şi vor organiza mitinguri la Mitropolia Banatului.

Informări şi dezinformări

Corina Lulariu, enoriaşa care a cutezat să-l întrebe pe preotul Cosma detalii despre devizul fictiv pe care acesta l-a semnat în decembrie 2010, a fost repede luată în balon de câţiva enoriaşi. Alţii au sărit să o apere. „Nu dezbina biserica în Sfânta zi de duminică”, „cum îţi permiţi să tragi la răspundere un părinte?”, s-au auzit voci din sală. „Lăsaţi-o să vorbească, să ne explice tot”, a spus un alt enoriaş. Pe fondul rumorii din biserică, părintele Cosma a evitat abil întrebarea. A evitat să dea un răspuns ferm şi despre controlul fulger întreprins recent la Parohia din Fabric. A citit totuşi ceva dintr-un proces-verbal, întocmit după control. „Sunt de 20 de ani enoriaşă a acestei biserici şi mi-am permis să-l întreb pe părintele Cosma de ce a semnat devizul fictiv în 10 decembrie şi a informat Consiliul Parohial abia pe 13 ianuarie 2011. De ce a ţinut ascuns acest lucru? A evitat răspunsul. A vorbit de bani, tot felul de sume, de lucrări, nu mi-a răspuns la întrebare. A zis doar că totul e bine. Nimeni nu a înţeles nimic. Imediat o enoriaşă a sărit să mă întrebe cine sunt şi cum îmi permit să fac aşa ceva. Eu nu vreau să dezbin pe nimeni, vreau doar ca adevărul să iasă la iveală”, ne-a spus Corina Lulariu.

Consiliu Parohial strict secret

Problemele de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric sunt departe de a se fi terminat. Mulţi enoriaşi au început să-şi acuze actualul paroh, preotul Iulian Cosma, că încearcă să-i ducă cu preşul şi să ascundă afacerile necurate din parohie. Cireaşa pe tort a fost pusă joi, 12 mai, când, la întrunirea Consiliului Parohial, au participat doar cinci membri. Şedinţa a fost anulată din lipsă de cvorum, iar preotul Cosma a devenit acum ţinta enoriaşilor. Epitropul parohiei din Fabric, Gheorghe Pleşa, a auzit de la noi de Consiliul Parohial la care trebuia să ia parte. „Nu pot să cred că a avut loc un consiliu parohial fără să fiu chemat. Nu mai înţeleg nimic. Nu înţeleg de ce părintele Cosma procedează într-un asemenea fel, epitropul trebuie să participe la toate consiliile”, spune Gheorghe Pleşa, epitropul Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric. Mitropolia le-a pregătit însă o supriză de proporţii enoriaşilor. Conform mai multor surse, de la 1 iunie noul paroh al bisericii cu probleme va deveni Adrian Floca, un preot de la ţară, din Arhipescopia Aradului.

Scandal interminabil…

La mijlocul lui martie 2011, la biserica din Fabric a izbuncit un scandal monstru, după ce s-a încercat înlăturarea preotului Mircea Cricovean din parohie. Imediat au ieşit la iveală controalele tendenţioase făcute aici de Protopopiatul II. Apoi, preotul Iulian Cosma a făcut un denunţ în care povestea cum a fost obligat de către consilierul economic al Arhiepiscopiei Banatului să semneze un deviz fictiv. Apoi s-a răzgândit şi a negat orice implicare. Enoriaşii spun că în spatele tututor presiunilor de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric stă intenţia Protopopiatului II de a pune mâna pe clădirea unei foste şcoli ce aparţine lăcaşului de cult. Mitropolia Banatului a răspuns, în plin scandal, cu un concurs fulger, organizat pentru ocuparea unui nou post de preot la biserica din Fabric. Numele noului preot care trebuia să ajungă şi paroh nu a fost făcut nici până acum public de Mitropolia Banatului, deşi concursul a avut loc în urmă cu două săptămâni. A urmat, aproape imediat, un control strict secret, în care popa Cosma a vrut să fie singur cu echipa de control. Enoriaşii i-au cerut deja, printr-un memoriu, mitropolitului Banatului reîntoarcerea ca paroh a preotului Mircea Cricovean şi stingerea oricărui conflict. Credincioşii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor organiza proteste de stradă şi vor cere socoteală celor mai înalte feţe bisericeşti, dacă în parohia lor va mai veni încă un preot impus de mitropolie.

 

Comentarii

comentarii