Acasă Eveniment Scandal la Prefectura Timiş

Scandal la Prefectura Timiş

DISTRIBUIȚI

Revoluţionarii din Timişoara – trataţi ca nişte cetăţeni de mâna a doua de către Bucureşti
La Prefectura Timiş a avut loc un scandal de proporţii, marţi, 1 septembrie. Revoluţionarii din Timişoara au fost umiliţi încă o dată şi ignoraţi de reprezentanţii guvernului din Bucureşti. Revoluţionarii timişoreni, fără de care revoluţia din 1989 nu ar mai fi avut loc, se simt înjosiţi, fiindcă le-au fost deschisă uşa B pentru a fi primiţi înăuntru. “Este o ruşine şi o nesimţire ce fac domnii aici, la Timişoara. Ei vin de la Bucureşti pe bani publici şi ei îşi bat joc de noi, de toţi. Au nesimţirea să îşi bată joc de nişte oameni care au suferit şi şi-au riscat viaţa la revoluţie, să îi ţină la coadă, afară, la uşă”, a declarat Virgil Hosu (foto), preşedintele ALTAR Timişoara.

“E o mare tâlhărie!”

“Stau la uşa B şi nu ne permit să intrăm, iar miliţianul de la uşă nu ne lasă decât câte unu. Secretariatul de Stat cu Problemele Revoluţionarilor nici măcar nu ne-a anunţat, dar noi am aflat şi am venit la ora 10, la Prefectura Timiş. E o mare tâlhărie”, a declarat Pompiliu Alămorean (foto), preşedintele Fundaţiei Naţionale a Revoluţiei Timişoara şi primul primar ales al Timişoarei. Conform Legii nr. 341, din 2004, revoluţionarii trebuiau să primească certificatele preschimbate de revoluţionari şi adeverinţele, pentru a le fi recunoscute drepturile. Fără aceste documente, ei nu îşi pot primi nici măcar pensia. Revolta lor e cu atât mai mare, cu cât trebuia să le primească de 30 de zile. Ei sunt foarte nemulţumiţi şi revoltaţi, fiindcă au fost trataţi cu o totală lipsă de respect, ca nişte cetăţeni de mâna a doua, fapt ce li se pare inacceptabil, căci datorită sacrificiului lor revoluţia din 1989 a avut loc. “Aceste certificate au fost semnate din 23 iulie. De atunci au trecut mai mult de 30 de zile. Legea 341 nu specifică exact termenul, dar ceilalţi secretari de stat au eliberat odată cu certificatele şi acea adeverinţă, în conformitate cu legea. Nemulţumirea este la nivel naţional. După ce am aşteptat 5 ani, din 2004, nici acum nu au binevoit să elibereze acea adeverinţă”, a spus Hosu. Adeverinţa este foarte importantă, fiindcă numai cu acest document omul poate să îşi primească dreptul legal. Revoluţionarii susţin că scandalul a pornit de la faptul că, marţi, 1 septembrie, s-a urmărit  eliberarea, pe ascuns, numai a certificatelor vechilor nomenklaturişti, miliţieni, procurori şi judecători, care au reprimat revoluţia. Ei trebuiau să se prezinte nominal. Atunci, ceilalţi revoluţionari au aflat şi au venit la prefectură.

În Timişoara au murit 112 persoane şi 392 au fost rănite

Amintim că Revoluţia din Decembrie 1989 din Timişoara a izbucnit împotriva regimului comunist opresiv şi totalitar şi a dictaturii ceauşiste, pentru recâştigarea drepturilor fundamentale ale omului şi construirea unei societăţi cu adevărat democratice. Timp de 6 zile, 16 –22 decembrie, timişorenii au luptat singuri împotriva aparatului de opresiune comunist. În faţa gloanţelor, timişorenii nu au încetat să spere şi au avut un singur crez –de a fi liberi şi demni. În urma reprimării demonstranţilor, pe străzile Timişoarei au murit 112 persoane, 392 au fost rănite, iar peste 850 au fost arestate în Penitenciarul “Popa Şapcă”. Foarte mulţi dintre ei au fost tineri şi foarte tineri. După 20 de ani, nu se mai vorbeşte deloc despre evenimentele din 89, iar elevii ştiu foarte puţine despre ce s-a întâmplat atunci sau în timpul regimului comunist. Organizaţiile revoluţionarilor acuză faptul că manualele de istorie doar amintesc despre revoluţia din Timişoara, în două trei propoziţii. La nivel naţional, se vehiculează un numar de peste 28.000 de  revoluţionari: urmaşi de eroi martiri, răniţi, reţinuţi şi luptători pentru victoria revoluţiei din decembrie 1989, aici intrând şi decedaţii. Eroi-martiri sunt 1.059, la nivel naţional. Dintre toţi revoluţionarii se preconizează că au decedat mai mult de 320 de persoane, după 1989. Situaţia pe oraşe-martir este: Bucureşti – 6.000 de revoluţionari, Timişoara – aproximativ 2.500, Braşov – 1.300, Constanţa – 1.200 şi Sibiu – 600.

Comentarii

comentarii