Acasă Actualitate Scandal pe piaţa serviciilor de livrare. Glovo a dat afară zeci de...

Scandal pe piaţa serviciilor de livrare. Glovo a dat afară zeci de angajaţi de la FoodPanda

DISTRIBUIȚI

La aproape 40% dintre angajații de la startup-ul de livrare de alimente FoodPanda, din România, li să s-a cerut să părăsească compania de când unicornul spaniol Glovo a achiziționat afacerea, transmite Sifted.

FoodPanda avea 236 de angajați înainte de achiziție, iar majoritatea celor nevoiţi să părăsească compania provin din zona de Call Center. În total, la 89 de angajați li s-a cerut să părăsească compania, majoritatea fiind rugați să semneze „acorduri reciproce” la sfârșitul lunii ianuarie, anunţă Sifted.

Achiziția a fost anunțată în mai 2021, pe fondul unei serii de alte achiziții făcute de Glovo în regiune, care au dus la preluarea mai multor afaceri mai mici de livrare de alimente, inclusiv FoodPanda Bulgaria, Pauza din Croația și Donesi din Serbia, Muntenegru și Bosnia-Herțegovina.

Deși disponibilizările nu sunt neobișnuite după o achiziție, personalul FoodPanda spune că a contactat Sifted nu din cauza deciziei de a le cere oamenilor să plece, ci din cauza modului în care a fost gestionată situaţia.

„Reprezentanții Glovo au venit în România când au anunțat fuziunea”, spune Julia, un fost angajat senior al Foodpanda, căruia i s-a cerut să părăsească compania în acest an. „Ne-au spus: „Băieți, uitați, nu vom concedia pe nimeni pentru că vrem să facem o echipă regională și o echipă locală aici, în București. Vrem să-i păstrăm pe fiecare pentru că aici aveți rezultate uriașe”.

Răspunzând acestei afirmații, Glovo a transmis către Sifted că reprezentanții săi „nu au făcut astfel de promisiuni sau declarații”. Glovo spune că mesajul de la acea vreme „s-a concentrat pe aprecierea muncii depuse de angajații Foodpanda și pe faptul că intenția Glovo a fost de a face procesul cât mai ușor și transparent cu putință, cu un impact cât mai mic asupra oamenilor”. Dar Julia spune că ea, la fel ca mulți alți manageri Foodpanda, s-a simțit suficient de sigură după întâlnire încât le-a transmis mesajul şi angajaților: „Le-am spus echipelor noastre că vor fi păstrate în integralitate, pentru că aşa ni s-a spus”.

Kristoph, un angajat senior care se află încă la companie, a confirmat pentru Sifted că Glovo i-a făcut pe angajații Foodpanda să se simtă ca și cum ar fi nevoie de ei şi după finalizarea achiziției, dar la mijlocul lunii ianuarie a acestui an oamenii au început să audă zvonuri că ar putea veni disponibilizări.

„Pot înțelege deciziile marilor companii. Pot să înțeleg că modul de lucru al Glovo nu sprijină atât de mulți agenți de Call cCenter, deoarece lucrează cu companii externalizate. Dar ceea ce nu pot înțelege și ceea ce m-a supărat a fost felul în care au gestionat lucrurile. Nu a fost uman”, spune Kristoph. „I-au cerut să plece unei doamne care era însărcinată în 14 săptămâni. Acum a aplicat pentru trei sau patru locuri de muncă, dar nimeni nu vrea să o angajeze pentru că este însărcinată”. Răspunzând acestei afirmații, Glovo spune: „Poziția a fost eliminată din cauza restructurării post-migrație. Angajatul nu a acceptat oferta prezentată de Glovo”.

Comentarii

comentarii