Acasă Actualitate Scandal stârnit de un concurs de proiecte al Institulului Cultural Român

Scandal stârnit de un concurs de proiecte al Institulului Cultural Român

DISTRIBUIȚI

Cornel Ungureanu, preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor, face parte din juriul acuzat de judecată nedreaptă
Institutul Cultural Român, Direcţia Români din Afara Ţării, a organizat, şi anul acesta, concursul de proiecte pentru publicaţii culturale în limba română. Prima parte a concursului s-a referit la publicaţiile culturale din Republica Moldova. În total, pentru anul 2011, au fost alocaţi 200.000 de euro pentru cele 7 secţiuni ale concursului din ţara vecină. La secţiunea „pentru reviste culturale dedicate creaţiei literare şi artistice a tinerilor”, au concurat revistele „Plic” şi „Munchausen”. Juriul, alcătuit din Eugen Negrici, Gabriel Chifu şi Cornel Ungureanu, a stabilit că publicaţia cea mai bună este revista „Munchausen” din Chişinău. Decizia a stârnit numeroase nemulţumiri în lumea culturală, contestatarii susţinând că revista „Plic”, câştigătoarea de anul trecut, nu a mai primit finanţarea pentru că a „găzduit proiecte ale artiştilor contemporani care şi-au permis să critice un act de cenzură al ICR”. De asemenea, revistei „Munchausen”, dedicată muzicii rock, i se reproşează o serie de puncte slabe, cum ar fi apariţia inconstantă, absenţa de pe internet şi o descriere plină de greşeli de exprimare. Într-un articol intitulat „Poliţia artei se întoarce la ICR”, poetul Răzvan Ţupa îşi arată nemulţumirea faţă de decizia juriului. „Atâta timp cât nu se plânge că este cenzurat, rockul merită finanţat din banii publici. Arta nu. Iar juriile care decid sunt formate din literaţi care, totuşi, ne lasă să ne punem o întrebare: în ce fel poate să fie mai bună, din punct de vedere calitativ, o revistă care nu apare decât una care apare şi a strâns o echipă consistentă de colaboratori, de pe ambele maluri ale Prutului?”, scrie acesta.

Explicaţia juriului

În urma contestaţiei înaintate de revista „Plic”, ICR a alcătuit o comisie care a judecat cazul şi a menţinut decizia juriului. Cornel Ungureanu, preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor şi membru al juriului, a explicat pentru ZIUA de Vest decizia. „Decizia noastră a fost pentru o revistă literalmente importantă pe o direcţie. Pe direcţia unei literaturi tinere, care să fie valoroasă şi estetic, dar să servească şi valorile etice. În revista Plic apăreau un şir de texte care erau destul de departe de a fi în preajma valoarilor etice şi chiar a valorilor estetice. Exista un tip de dezordine care nu slujea proiectelor Institutului Cultural Român. În momentul în care o revistă vorbeşte fericită despre droguri, într-un limbaj care parcă l-am evita, în momentul în care face haz la modul agresiv de un tip tradiţional, parcă finanţarea ar pune nişte probleme. Sigur că vor exista contestatari, în virtutea unor prietenii. În fiecare literatură există ideea de prietenie şi de solidaritate, există alianţele care evocă un anume proiect cultural rebel, care se opune unui tip de a gândi lumea şi literatura. Mă îndoiesc că persoanele care contestă cunosc şi o revistă şi cealaltă. Noi am avut două reviste faţă în faţă şi nu am ales revista Plic. S-ar putea ca această revistă să aibă şi numere extraordinare, dar ceea ce am avut noi în faţă avea un profil diferit faţă de un proiect cultural definit de ICR. Nu am discutat despre scandalurile trecute şi cenzuri – deşi mă îndoiesc că Patapievici şi Mihăieş se ocupă de cenzură -, ci doar despre revistele pe care le aveam în faţă”, a declarat Cornel Ungureanu.

Concluzia

Rămâne de văzut dacă explicaţia îi va mulţumi pe învinşi sau le va alimenta convingerea că juriul nu a acţionat pe criterii şi puncteje, ci a judecat după ideea că „aşa ceva nu se face”. Între timp, contestatarii au lansat chiar şi o petiţie online pentru reevaluarea rezultatelor concursului de proiecte.

Comentarii

comentarii