Acasă Actualitate Scandalul datorat lipsei locurilor pentru copii în creșele din Timișoara pare fără...

Scandalul datorat lipsei locurilor pentru copii în creșele din Timișoara pare fără sfârșit

1804
DISTRIBUIȚI

Scandalul lipsei locurilor pentru copii în creșe pare fără sfârșit în Timișoara. Numai în 2018, sute de mame au depus dosarele pentru ca micuții lor să fie acceptați în aceste instituții, dar fără succes. Cele mai multe cereri au fost respinse.

Una dintre mămicile disperate este și Marina Gabriela Benchea. Copilul ei a fost respins pentru a doua oară, vineri 14 septembrie 2018, de Serviciul Public de Creșe, de aceea tânăra a protestat pe trotuar, chiar în fața instituției. Gabriela ne-a declarat: “Am băgat actele la Serviciu Creșe din luna mai 2018. Atunci am depus dosarul. O luna m-au foit cu actele, iar până în septembrie, m-au respins de două ori. Nu se poate așa ceva. Nu pot să îmi facă asta, să nu îmi accepte copilul la creșă. Am toate actele în regulă, dar nu mi-l ia, mi l-au respins. Mi-au zis că nu mai sunt locuri niciunde. Atâta tot. Aș fi avut eu grijă de el, dar acum vreau să îmi fac casă și nu am timp. Vreau să îmi fac un viitor aici”, s-a plâns Gabriela Benchea.

Despre problema fără rezolvare a locurilor din creșe, Mirela-Adriana Toc, consilier superior, în calitate de avertizor în interes public, a trimis mai multe sesizări Prefecturii Timiș, Primăriei și Consiliului Local Timișoara și  Direcției Secretariat General Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii. Toc susține că, din calculele făcute,  rezultă că, în perioada 02 iulie 2018-31 august 2018, au fost înregistrate 700 de dosare pentru înscrierea la creșe, fără să fie comunicat numărul locurilor disponibile. La acestea se mai adaugă cele 205 dosare returnate la Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii, camera 12. Unele din aceste dosare au fost redepuse. În oraș sunt zeci de creșe cu o capacitate de sute de locuri, dar din păcate multe sunt închise, fiindcă nu îndeplinesc condițiile de activitate. “Nici până în prezent nu există un site al Serviciului Public Creșe, nu există transparență cu privire la locurile vacante și repartizarea copiilor în creșe, nu au fost nominalizați membrii comisiei de selecție. Faptul că nu toții copii înscriși la creșă sunt acceptați reprezintă și o formă de discriminare”, a concluzionat Mirela Toc.

Ce spune Serviciul Public Creșe?

“Nu mai sunt locuri libere!”, a fost răspunsul sec. Din această cauză, ca prioritate a fost impus criteriul de departajare pentru copiii ai căror părinți sunt angajați în muncă, iar în aceste condiții este clar că ei nu pot să aibă grijă de micuți. Mai mult, până să beneficieze de un loc în creșă părintele primește o sumă de bani pentru îngrijirea și creșterea copilului iar dacă nu lucrează și primește acești bani nu poată să primească și un loc în creșă. Multe dosare sunt respinse, fiindcă nu au toate actele în regulă, în primul rând adeverența medicală. În primul rând, nu există multe locuri disponibile pentru copii în creșele din Timișoara de aceea au fost impuse unele criterii de departajare –este răspunsul Serviciului Creșe.

“De ce multe creșe stau închise și nu sunt deschise?”, este întrebarea Mirelei Toc, la care nu a primit niciun răspuns, până acum.

 

Comentarii

comentarii