Acas─â Politica Scandalul rachetelor

Scandalul rachetelor

1146
DISTRIBUIȚI

O ╚Ötire bomb─â a trecut aproape neobservat─â ├«n aceste zile, ├«n care aten╚Ťia general─â este monopolizat─â de uria╚Öul scandal legat de ├«nceperea anului ╚Öcolar. Iar ╚Ötirea bomb─â la care m─â refer vizez─â programul de ├«narmare al Armatei Rom├óne. Armata Rom├ón─â renun╚Ť─â, cel pu╚Ťin aparent, la un contract deosebit de avantajos cu un produc─âtor european ├«n beneficiul statului american, ├«mpreun─â cu care inten╚Ťioneaz─â s─â ├«ncheie un contract mai pu╚Ťin avantajos. Nu este deloc exclus ca aceast─â opera╚Ťiune s─â se transforme ├«ntr-un scandal uria╚Ö. Chiar dac─â, pentru moment, ╚Ötirea a trecut aproape neobservat─â.

Pentru mul╚Ťi a fost probabil o surpriz─â ultima ie╚Öie la ramp─â a Excelen╚Ťei sale Adrian Zuckerman, ambasadorul extraordinar ╚Öi plenipoten╚Ťiar al Statelor Unite ├«n Rom├ónia. Acesta a l─âudat din nou la superlativ virtu╚Ťile Guvernului Orban ╚Öi a atacat ├«n termeni lipsi╚Ťi de echivoc Partidul Social Democrat. Oare de ce a procedat astfel? Una din explica╚Ťii, pe l├óng─â decizia controversat─â a autorit─â╚Ťilor de la Bucure╚Öti de a sista colaborarea cu China pentru introducerea tehnologiei 5G, poate fi acest contract al rachetelor anti-nav─â, pe care urmeaz─â s─â le achizi╚Ťioneze Armata Rom├ón─â.

S─â o lu─âm pe r├ónd. ├Än 2018, a fost promovat─â o Hot─âr├óre de Guvern care stabilea cadrul legal pentru o procedur─â competitiv─â, adoptat─â ├«n urma unei dezbateri publice, care a avut loc, viz├ónd achizi╚Ťionarea unor rachete de coast─â anti-nav─â ├«n valoare de 137 de milioane de euro. Este ├«n afara oric─ârei discu╚Ťii c─â Armata Rom├ón─â are nevoie de acest sistem de ap─ârare. Suma alocat─â este prev─âzut─â ├«n Hot─âr├órea de Guvern din 2018. La aceast─â formul─â de licita╚Ťie s-au prezentat mai multe companii, calific├óndu-se ├«n final o companie european─â, MBDA. Aceasta s-a ├«ncadrat ├«n costurile prev─âzute ├«n Hot─âr├órea de Guvern, a oferit unul dintre modelele cele mai performante de rachet─â anti-nav─â utilizate de mai multe state europene, a asigurat partea rom├ón─â c─â va transporta pe cheltuial─â proprie toate componentele, va asigura mentenan╚Ťa ╚Öi se va ├«ncadra ├«ntr-o procedur─â offset pentru 80% din suma total─â. Ceea ce, pe scurt, ├«nseamn─â c─â o sum─â echivalent─â cu 80% din 137 de milioane de euro urma s─â se ├«ntoarc─â ├«n Rom├ónia sub forma unei uria╚Öe investi╚Ťii ├«n industria noastr─â de ap─ârare. Rachetele respective, din punct de vedere tehnic, f─âr─â a intra ├«n alte detalii, se ├«ncadrau standardelor NATO, ├«ntruc├ót ele sunt utilizate de cele mai performante state NATO din Uniunea European─â. ╚śi, deodat─â, aceast─â ├«n╚Ťelegere cu partenerul european a fost dat─â peste cap.

╚śi iat─â c─â acum Guvernul Rom├óniei abrog─â HG din 2018 ╚Öi promoveaz─â o nou─â Hot─âr├óre de Guvern, prin care se angajeaz─â la un contract av├ónd acela╚Öi scop al ap─âr─ârii de coast─â cu sisteme de rachete anti-nav─â, de data asta ├«ns─â direct cu Guvernul Statelor Unite. Suma care urmeaz─â s─â fie cheltuit─â de Armata Rom├ón─â cre╚Öte considerabil. De la 137 de milioane de euro, la 200 de milioane de euro. Nu mai este garantat, pe cheltuiala statului american, transportul componentelor ├«n Rom├ónia. ╚śi nici asisten╚Ťa tehnic─â, care ar fi trebuit s─â fie asigurat─â de noul partener, produc─âtorul american. Cel mai grav este c─â, ├«n conformitate cu legisla╚Ťia interna╚Ťional─â, fiind un contract ├«ntre dou─â state ╚Öi nu un contract cu o companie, nu mai exist─â procedura offset. Prin urmare, ├«n Rom├ónia nu se ├«ntoarce nici un ban sub forma investi╚Ťiilor ├«n industria militar─â. Care s─â fie explica╚Ťia acestei schimb─âri de paradigm─â?

Aparent, ce pu╚Ťin, nu exist─â dec├ót o singur─â explica╚Ťie. Autorit─â╚Ťile de la Bucure╚Öti prefer─â s─â ├«ncheie un contract cu partenerul strategic din Statele Unite ├«n detrimentul alia╚Ťilor din Uniunea European─â, chiar dac─â, cel pu╚Ťin sub aspectul datelor comerciale, acest contract ne dezavantajeaz─â. Este deci o decizie politic─â, ╚Öi ├«n niciun caz o decizie de ordin tehnic. O decizie ├«n urma c─âreia Guvernul Orban ├«╚Öi asum─â pierderea unei sume considerabile de bani din avu╚Ťia na╚Ťional─â ╚Öi chiar tensionarea rela╚Ťiilor cu partenerii europeni, cu unicul scop de a mul╚Ťumi Washingtonul. ├Äntruc├ót, prin lege, ╚Öi cea de-a doua Hot─âr├óre de Guvern este supus─â dezbaterii publice, ne conform─âm ╚Öi deschidem prin prezenta analiz─â aceast─â dezbatere. Decizia fiind politic─â, l─âs─âm chestiunile tehnice la m├óna exper╚Ťilor, de╚Öi ace╚Ötia s-au pronun╚Ťat categoric ├«n favoarea sistemului european de rachete, pe considerentul c─â acesta este mai performant. Decizia politic─â ├«ns─â merit─â analizat─â. Fie ╚Öi ├«n mod succint. Ea trebuie pus─â la pachet cu alte decizii de acest fel, cea mai important─â fiind pozi╚Ťionarea Rom├óniei ├«n controversata disput─â privind adoptarea sistemului 5G. Sub presiunea Statelor Unite, noi am sistat practic ca politic─â guvernamental─â acordurile cu partea chinez─â. Spre deosebire de alte state europene, care nu sunt at├ót de ferme ├«n a se ralia pozi╚Ťiei Statelor Unite. Motivele acestei schimb─âri, ve╚Ťi vedea, dramatice de macaz, sunt de natur─â financiar─â ╚Öi de natur─â politic─â. Dac─â nu vom prelua sistemul livrat de chinezi, care este mai ieftin, sub motiv c─â acest sistem permite penetrarea de c─âtre Beijing a informa╚Ťiilor viz├ónd siguran╚Ťa na╚Ťional─â a unui stat membru NATO cum este statul rom├ón ╚Öi dac─â opt─âm pentru o cooperare cu partea american─â, la costuri mult mai mari, opt─âm ├«n acela╚Öi timp ca sistemele de securitate na╚Ťionale ale Rom├óniei  s─â poat─â fi penetrate ╚Öi supravegheate de partenerul stategic. ├Än esen╚Ť─â, aceasta este alternativa. Alta nu exist─â. Numai c─â patru mari companii de telefonie mobil─â, care-╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea ├«n Rom├ónia, ├«n virtutea acordurilor existente p├ón─â ├«n prezent cu Huawei, acorduri care urmeaz─â s─â fie sistate, reclam─â c─â vor avea pierderi uria╚Öe ├«n valoare de miliarde de euro. Toate aceste pierderi urmeaz─â s─â fie recuperate de la statul rom├ón ├«n urma unor procese. ├Än esen╚Ť─â, ne asum─âm costuri mai mari, de miliarde de euro, plus pierderi ├«n urma unor procese, care ├«nseamn─â alte miliarde de euro. ├Än schimb, ne dovedim din nou loiali fa╚Ť─â de Washington, renun╚Ť├ónd, la cererea expres─â a lui Donald Trump, la cooperarea cu partenerul chinez.

Ce primim ├«n schimbul celor dou─â decizii politice ╚Öi a costurilor financiare suplimentare din partea partenerului nostru strategic? Ce primim altceva dec├ót o b─âtaie suplimentar─â pe um─ârul lui Klaus Iohannis ╚Öi felicit─âri oficiale adresate lui Ludovic Orban de c─âtre ambasadorul american la Bucure╚Öti? La prima vedere, nu primim nimic la schimb. ├Än realitate, nu este deloc exclus ca partea american─â s─â ne asigure ├«ntr-o perioad─â extrem de tulbure ├«n via╚Ťa interna╚Ťional─â un plus de securitate na╚Ťional─â. Ceea ce nu ar ├«nsemna pu╚Ťin lucru. Numai c─â fie domnul Zuckerman, fie domnul Ludovic Orban, fie pre╚Öedintele Rom├óniei, care conduce CSAT, ar trebui s─â nu mai r─âm├ón─â mult timp datori cu o explica╚Ťie. S─â ne explice c├ót c├ó╚Ötig─âm ╚Öi ├«n ce fel ├«n planul securit─â╚Ťii statului rom├ón. C─âci mai pu╚Ťin ne intereseaz─â c├ót anume c├ó╚Ötig─â ├«n plan personal c├óteva persoalit─â╚Ťi politice de la Bucure╚Öti, care, dup─â cum se vede, sunt sus╚Ťinute activ de administra╚Ťia Donald Trump.

Comentarii

comentarii