Acasă Cultura Scara raiului – expoziție inedită de pictură și sculptură, într-un spațiu neconvențional:...

Scara raiului – expoziție inedită de pictură și sculptură, într-un spațiu neconvențional: Curtea de Apel Timișoara

DISTRIBUIȚI

lansareO inedită expoziție de pictură și sculptură a fost vernisată, joi, 16 februarie, într-un spațiu neconvențional: Curtea de Apel Timişoara, Palatul Dicasterial, et. II, intitulată  „Scara raiului”, a artiştilor plastici Mihai Teodor Olteanu (pictură) şi Nicolae Popovici (sculptură).
 
Evenimentul s-a bucurut de un suscces neobișnuit. Publicul larg venit cu probleme la Curtea de Apel s-a oprit imediat pentru a asista la manifestare. Dar să îi lăsăm pe specialiști să se exprime despre semnificația ineditei expoziții. „Această manifestare este cu totul deosebită, fiindcă are loc într-o instituție unde se promovează binele și echitatea. De astăzi Curtea de Apel Timișoara devine și o instituție a culturii, prin expoziția de pictură cu tablouri de o valoare deosebită. Numele de Scara raiului mă duce cu gândul la o temă prezentă în spiritualitatea universală, nu doar în cea creștină. Tendința de ascensiune exista și la popoarele antichității. Să ne gândim numai la templele care erau răspândite, iar în Biblie în Vechiul testament, există imaginea scării din visul lui Iacob, pe care urcau și coborau îngerii lui Dumnezeu”, atras atenția episcopul vicar Ionel Popescu. “De câte ori vorbesc la asemenea manifestări mă gândesc ce folos are o expoziție de artă, mai ales, acum. Iată că în acest spațiu, unde balanța este între bine și rău, între justiție și îndreptare, menirea artei este cu totul specială. Arta  înseamnă catarsis, face omul mai bun, îl purifică. Metafora scării, simbolul îngerilor care urcă și coboară, este legătura vizibilă și invizibilă cu Dumnezeu. Mihai Olteanu este un pictor care exultă realitatea. Culorile sunt puternice, vorbesc de acest talent al lui de a se bucura de realitate”, a spus prof. dr. Marcel Tolcea.
„Ne-am gândit să folosim pentru acest vernisaj de artă un spațiu neconvențional, fiindcă majoritatea expozițiilor au fost făcute în galerii specializate. La invitația vicepreședintelui Curții de Apel, ne-am gândit să o facem aici și am decis să îi punem și titlul Scara raiului, dat fiind că chiar există o scară aici. Simbolul e că astfel cu cât urcăm mai sus pe o scară spirituală cu atât ne apropiem mai mult de cele sfinte. Eu sunt invitatul pictorului Mihai Olteanu, fiindcă noi am mai expus împreună și avem compatibilitate, în ceea ce privește pictura și sculptura. Eu am venit cu cinci lucrări făcute în lemn”, a explicat sculptorul Nicolae Popovici.
„Acest spațiu are o dimensiune aparte, care nu poate fi nesocotită. E un loc de sobrietate, de înțelepciune, un loc al curajului și al bunului simț. E un loc al unei credințe ca tu, artist plastic, să ai posibilitatea să dai acestui spațiu o altă conotație, o altă lumină, o altă credință, un alt nimb al iubirii lumii și al lui Dumnezeu. Acesta e un privilegiu pentru orice artist. Scara a raiului s-a născut aici, am implementat-o aici, am a adus-o aici, fiindcă această Curte de apel are nevoie de lumina artei și a lui Dumnezeu. Toată lumea care intră aici caută curățenia, iar pictura și sculptura sunt două muze surori care pot să îi dea acestui spațiu toate aceste atribuții dumnezeiești, a te urca pe o scară nu înseamnă neaparat a ajunge în vârful ei, dar merită într-o viață pământeană să încerci treptele scării, indiferent de reușită”, a declarat Mihai Olteanu.

Comentarii

comentarii