Acas─â Politica Scenarii electorale extreme. Sau apocaliptice!

Scenarii electorale extreme. Sau apocaliptice!

1123
DISTRIBUIȚI

Diferen╚Ťele uria╚Öe, scandalos de mari prezentate drept prognoze ╚Ötiin╚Ťifice de c─âtre institutele de cercetare de pia╚Ť─â m─â oblig─â la dou─â demersuri. 1). S─â iau ├«n calcul cele mai apocaliptice scenarii. 2). S─â-mi rezerv dreptul ca, dup─â ce vom ╚Öti rezultatele, s─â solicit radierea din memoria colectiv─â, cel pu╚Ťin pentru lips─â de profesionalism, a unor institute care au emis prognoze false.

Exist─â prognoze conform c─ârora PSD VA DEVENI UN FEL DE ├ÄNGER C─éZUT AL POLITICII. Cu un rezultat sub cel al PNL. Iar PNL, cu racheta sa ├«n frunte, Rare╚Ö Bogdan, ╚Öi cu luceaf─ârul s─âu c─âl─âuzitor, Klaus Iohannis, va deveni noua stea politic─â a Rom├óniei. Ar ├«nsemna, dac─â asemenea prognoze se confirm─â duminic─â, nici mai mult nici mai pu╚Ťin dec├ót ca PSD, printr-o uluitoare hemoragie electoral─â, s─â scad─â sub minimul s─âu istoric de 2,1 milioane votan╚Ťi. P├ón─â ├«n prezent, niciodat─â, nici ├«n perioadele de mare criz─â de credibilitate, PSD nu a adus la urne un num─âr mai mic de cet─â╚Ťeni. Voi dezvolta acest subiect, pentru a m─â face mai bine ├«n╚Ťeles.

Sunt 19 miloane de cet─â╚Ťeni cu drept de vot. Dintre ace╚Ötia, ├«n mod cert, cel pu╚Ťin 3 milioane sunt pleca╚Ťi peste hotare ╚Öi nu se vor pronun╚Ťa. ├Än urm─â cu cinci ani, la europarlamentare, au votat 32,8% dintre electori. Situ├ónd Rom├ónia pe o pozi╚Ťie frunta╚Ö─â ├«n UE. Trendul la nivelul Uniunii este descresc─âtor. De ce ar cre╚Öte la noi? Singurul motor de cre╚Ötere ar fi declan╚Öarea unei puternice emo╚Ťii colective. Ceea ce ├«╚Öi dorea cu ardoare Klaus Iohannis. Nu a fost s─â fie. O prezen╚Ť─â la vot de peste 30% presupune un num─âr de cet─â╚Ťeni de peste 6.200.000, care ar urma s─â se pronun╚Ťe. Nu s-a ├«nt├ómplat nimic care s─â duc─â PSD sub minimul s─âu istoric. Ori asta ├«nseamn─â un scor f─âr─â renum─ârarea votului, ridicat la un procent de 32-34%. Admitem ╚Öi faptul c─â ├«n ultima zi un eveniment va scurtcircuita ├«ntreaga societate rom├óneasc─â, gener├ónd un tsunami anti-PSD. Emo╚Ťia lui Iohannis, care va crea efectul Iohannis. Aceste efect Iohannis ar ├«nsemna c─â se vor prezenta la vot ├«nc─â 10%. Adic─â nu 6.200.000 de cet─â╚Ťeni, ci aproape ╚Öapte milioane de cet─â╚Ťeni. Chiar ╚Öi ├«n aceste condi╚Ťii improbabile, PSD tot ar ob╚Ťine peste 25% din voturile exprimate. Ceea ce face cu totul ╚Öi cu totul improbabil scenariul conform c─âruia PNL ar surclasa PSD.

├Äntr-un alt scenariu, la fel de improbabil, de extrem, de apocaliptic, PNL AR URMA S─é FIE SURCLASAT DE USR-PLUS. Aceast─â ipotez─â este ├«n mod straniu sus╚Ťinut─â nu numai de adep╚Ťii acestui partid, ├«n care, pentru moment cel pu╚Ťin, Ciolo╚Ö a devenit personajul dominant, ci ╚Öi de mul╚Ťi fani ai frontului PSD. Care, vis├ónd cu ardoare o ├«nfr├óngere umilitoare a PNL ╚Öi implicit a lui Klaus Iohannis, fie confund─â realitatea cu iluzia, fie ├«ncearc─â astfel s─â influen╚Ťeze ├«ntr-o anumit─â direc╚Ťie votul cet─â╚Ťenilor. Ori diferen╚Ťa ├«ntre PNL ╚Öi USR este at├ót de mare sub aspectul infrastructurii din teritoriu ╚Öi al punctajului la zi, ├«nc├ót, pentru a se produce o asemenea r─âsturnare spectaculoas─â, din nou ar fi necesar─â o explozie de emo╚Ťie colectiv─â, de care ar beneficia exclusiv #Rezist. Explozie care nu s-a produs. ╚śi care este greu de presupus c─â se va mai produce ├«n urm─âtoarele c├óteva ore. Dac─â judec─âm la rece, cu capul nostru, pe umerii no╚Ötri ╚Öi vom pip─âi astfel mu╚Öchii electorali ai partidelor, vom observa cu u╚Öurin╚Ť─â c─â PNL are cu o treime mai mul╚Ťi ale╚Öi locali ├«n compara╚Ťie cu PSD, iar USR are circa jum─âtate din zestrea PNL. Sunt diferen╚Ťe extrem de mari ╚Öi ├«n esen╚Ť─â imposibil de acoperit, mai ales ├«n cazul celui mai derizoriu dintre scrutinurile electorale, cel rezervat europarlamentarelor. ├Än acest scenariu apocaliptic, ├«n care USR, cu Ciolo╚Ö ├«n frunte, ar dep─â╚Öi PNL, cu Iohannis ├«n frunte, consecin╚Ťele, dac─â sunt duse p├ón─â la cap─ât, ├«nseamn─â dubla rupere a PNL prin desp─âr╚Ťirea fo╚Ötilor liberali de fo╚Ötii democra╚Ťi ╚Öi, ├«nc─â o dat─â, ruperea liberalilor ├«n dou─â p─âr╚Ťi consistente, una urm├ónd s─â migreze la ALDE. ╚śi, evident, o reorientare masiv─â a frontului anti-PSD pentru urm─âtoarea rund─â de alegeri, cele preziden╚Ťiale, ├«n direc╚Ťia unui personaj ├«nc─â ╚Öi mai ╚Öters dec├ót actualul pre╚Öedinte, obscurul Dacian Ciolo╚Ö.

Un alt scenariu apocalipitic este ca PRO ROM├éNIA S─é ATING─é UN SCOR DE 15%. Acesta este viziunea celor mai ├«nver╚Öuna╚Ťi adversari ai PSD ├«n general ╚Öi a lui Liviu Dragnea ├«n special. Un asemenea scor ob╚Ťinut de Victor Ponta ├«n tandem cu Corina Cre╚Ťu ar fi de natur─â s─â r─âstoarne c─âru╚Ťa PSD cu ro╚Ťile ├«n sus. La un asemenea scor, PSD se va rupe, viitorul politic al lui Dragnea va fi periclitat ╚Öi devine posibil─â revenirea lui Victor Ponta cu echipa sa de drone la conducerea a ceea ce va mai fi r─âmas din PSD.

Dac─â se ├«nt├ómpl─â toate acestea, atunci capacul peste toate aceste scenarii apocaliptice este o RECONFIGURARE INSTANTANEE, IMEDIAT DUP─é EURPARLAMENTARE, F─éR─é A MAI A╚śTEPTA ALEGERILE LEGISLATIVE, A MAJORIT─é╚ÜII AFLAT─é LA GUVERNARE. ╚śi crearea unui Guvern cu aspect de papagal ├«ntre partide cu coloraturi par╚Ťial sau total diferite. Un Guvern corcit ╚Öi o marionet─â ├«n m├óna lui Klaus Iohannis.

Al cincilea scenariu apocaliptic este c─â REFERENDUMUL VA FI VALIDAT O DAT─é PRIN PREZEN╚ÜA LA VOT, A DOUA OAR─é PRINTR-UN ÔÇ×DAÔÇŁ MASIV ╚śI A TREIA OAR─é DE C─éTRE CCR. Pun├ónd cap la cap ╚Öi lu├ónd de bune scenariile apocaliptice prezentate mai sus, pentru ca s─â ├«l avem servit ╚Öi pe acesta, va trebui ca la referendum s─â se prezinte circa 50% din electoratul cu drept de vot. Un procent imens. Pe care nu l-am avea dec├ót cel mult la celelate runde de alegeri, preziden╚Ťiale, locale ╚Öi parlamentare. Pentru c─â altfel, dac─â ├«i sc─âdem pe aleg─âtorii PSD ╚Öi ALDE, dar ╚Öi pe al╚Ťi aleg─âtori, care vor ignora oferta lui Klaus Iohannis, nu vor exista 30% dintre voturi valid exprimate. Adic─â minimum necesar pentru validarea referendumului sub aspect cantitativ. Numai c─â, aten╚Ťie, e mare ├«ncurc─âtur─â. Nu este un referendum. Ci sunt dou─â. Sunt dou─â ├«ntreb─âri diferite. Sunt dou─â buletine de vot diferite. Sunt dou─â urne diferite. Dar exist─â o singur─â list─â de prezen╚Ť─â. Ceea ce ├«ncurc─â r─âu de tot treaba. Se va ╚Öti din num─ârarea buletinelor c├ó╚Ťi au votat pentru o ├«ntrebare ╚Öi c├ó╚Ťi pentru cealalt─â ├«ntrebare ╚Öi c├óte voturi au fost negative ╚Öi c├óte voturi au fost pozitive. Dar nu se va mai putea ╚Öti niciodat─â care dintre cele dou─â referendumuri este valid ╚Öi care nu, ├«n ipoteza ├«n care ÔÇô  absolut valabil─â teoretic ÔÇô va exista un num─âr semnificativ de cet─â╚Ťeni dispu╚Öi s─â voteze cu ÔÇ×daÔÇŁ sau cu ÔÇ×nuÔÇŁ numai la una dintre cele dou─â ├«ntreb─âri ├«mb├órligate ale pre╚Öedintelui. ╚śi din acest motiv precum ╚Öi pornind de la considerentul c─â Legea Fundametal─â interzice un referendum care vizeaz─â restr├óngerea drepturilor ╚Öi libert─â╚Ťilor fundamentale ale omului, Curtea Constitu╚Ťional─â, care a omologat dreptul pre╚Öedintelui de a face un referendum, nu va omologa ├«n final ╚Öi legitmitatea unui asemenea tip de referendum. Dac─â acest referendum va trece. Dac─â va fi validat printr-un procent semnificatv de votul cu ÔÇ×daÔÇŁ la ambele ├«ntreb─âri ╚Öi dac─â ├«l va valida ╚Öi Curtea Constitu╚Ťional─â, atunci se va ├«mplini un al treilea scenariu apocaliptic. ├Än care, ├«n mod absurd, Klaus Iohannis se va trezi pe cai mari, ├«mpreun─â cu PNL, partidul care l-a sus╚Ťinut ╚Öi ├«l sus╚Ťine necondi╚Ťionat. Acest scenariu este apocaliptic din perspectiva frontului PSD. Pentru c─â impactul psihologic ╚Öi deci, electoral, va fi devastator at├ót pentru PSD c├ót ╚Öi pentru ALDE. Imaginea liderilor acestor partide va fi f─âcut─â ferfeni╚Ť─â ├«n fa╚Ťa propriilor electorate ╚Öi e greu, dac─â nu chiar imporsibil de presupus c─â p├ón─â la alegerile preziden╚Ťiale siua╚Ťia se va putea schimba. Va fi r├óndul frontului PSD s─â stea cu ochii ├«n soare a╚Ötet├ónd ca o minune o emo╚Ťie colectiv─â care cu for╚Ťa unui tsunami s─â ├«ntoarc─â lucrurile.

Cam acestea sunt scenariile apocaliptice viz├ónd rezultatul scrutinului de duminic─â. Exist─â ├«ns─â ╚Öi un scenariu ra╚Ťional. ╚śi anume c─â 1). PSD va c├ó╚Ötiga cu un scor de peste 30%, ├«nainte de redistribuire. 2). PNL va ocupa locul secund, fie cu un rezultat onorabil de peste 20%, fie cu un rezultat ru╚Öinos de sub 20%, situa╚Ťie ├«n care va demisiona ├«n bloc ├«ntreaga conducere. 3). USR ├«╚Öi va disputa ultima pozi╚Ťie pe podiumul ├«nving─âtorilor. 4). Pro Rom├ónia va dep─â╚Öi, dar nu cu mult, pragul de 5% 5). UDMR, cu chiu cu vai, la limit─â, va intra ├«n Parlamentul European, mobiliz├óndu-╚Öi electoratul ├«n ultima clip─â ╚Öi beneficiind de o prezen╚Ť─â la urne de doar treizeci ╚Öi ceva la sut─â. 6). PMP nu va mai beneficia de pomana STS ╚Öi nu va mai atinge pragul de 5%. 7). Referendumul nu va fi valid ╚Öi cu ambele ├«ntreb─âri cu tot se va sparge zgomotos ├«n capul lui Klaus Iohannis, dar ╚Öi ├«n capul PNL, a celorlalte partide ╚Öi a celorlal╚Ťi lideri care, ├«ntr-un fel sau altul, l-au sus╚Ťinut.

Indiferent cât de slab pregătit este ca om politic, președintele Klaus Iohannis a intuit și el că se va confrunta cu cele șapte efecte previzibile ale acestor alegeri și, tocmai de aceea, i-a garantat indirect doamnei Viorica Dăncilă faptul că va rămâne premier până la finalizarea alegerilor parlamentare din 2020.

 

Comentarii

comentarii