Acasă Actualitate Schimbare la față a Primăriei Timişoara, cu aproape nouă milioane de lei

Schimbare la față a Primăriei Timişoara, cu aproape nouă milioane de lei

492
DISTRIBUIȚI

Administraţia locală vrea să reabiliteze faţada Primăriei Municipiului Timişoara şi să înlocuiască tâmplăria exterioară la respectivul corp de clădire, investiţia totală ajungând la aproape 9 milioane de lei.

În vederea aprobării DALI, condiţie obligatorie pentru continuarea contractului de prestare de servicii din anul 2018, pentru realizarea proiectului „Reabilitare faţadă şi înlocuire tâmplărie exterioară la corp clădire Primăria Municipiului Timişoara”, cu etapa a II-a, respectiv realizarea PT – Proiectul Tehnic şi pentru cuprinderea în Programul de Dezvoltare Investiţii 2019 a obiectivului – Autorităţi executive şi acţiuni externe, este necesară aprobarea documentaţiei tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici şi a anexei privind descrierea sumară a investiţiei.

Proiectul DALI a primit aviz favorabil de la comisia tehnică.

Intervenţiile propuse urmăresc realizarea lucrărilor de reabilitare a tuturor faţadelor clădirii istorice şi a elementelor învelitorii în conformitate cu principiile şi normele de intervenţie asupra clădirilor cu valoare istorică – se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul.

În acest sens, intervenţia intervenţia propusă asupra faţadei urmăreşte să asigure tratarea construcţiei în acord cu specificul arhitectural propriu, respectiv al ansamblului şi cu cerinţele standardelor contemporane din domeniul restaurării.

La faţade, în vederea obţinerii unui ansamblu cât mai apropiat de cel istoric, intervenţiile se vor limita strict la reparaţii la ceea ce deja există, dar se propun lucrări de revenire la iniţial şi eliberarea de intervenţii precum: reparaţii de zidărie şi executarea intervenţiilor de eliminare şi protejare împotriva umidităţii; desfacerea tencuielilor în zonele degradate şi refacerea acestora, inclusiv pe ornamentaţia existentă; înlocuirea zonelor degradate a profilelor de streaşină, a brâurilor şi a elementelor de volum.

Soluţia tehnică propusă pentru acestea prevede: tencuieli şi zugrăveli la faţadă cu: lucrări de desfacere şi revizuire; lucrări de refacere finisaje; lucrări exterioare la nivelul soclului; lucrări de tratare a umidităţii – tratare umiditate ascensională prin capilaritate şi neutralizare săruri prin injectarea de unei bariere anticapilare în toată grosimea zidurilor.

La golurile de la uşi şi ferestre, tâmplăria existentă de la uşi şi ferestre vor fi pe alocuri recondiţionate şi completate cu elemente noi, similare cu cele existente sau înlocuite integral cu tâmplării din lemn în vederea păstrării aspectului şi caracterului original. Grilajele ornamentale se vor recondiţiona conform tabloului de tămplărie, prin curăţare, protejare anticorozivă şi revopsire.

 

Comentarii

comentarii