Acasă Cultura Schimbarea gărzii are loc, duminică, de la ora 20, în Piața Unirii...

Schimbarea gărzii are loc, duminică, de la ora 20, în Piața Unirii din Timișoara

722
DISTRIBUIȚI

Asociația Eugeniu de Savoya și Muzeul Național al Banatului, împreună cu Regimentul de Gardă al Timișoarei, vor susține spectacolul schimbării de gardă duminică, 16 iunie, între orele 20:00 și 21:00, în Piața Unirii.

Spectacolul se derulează astfel: trupa condusă de un ofițer ajunge în Piața Unirii unde instalează santinelele în posturile de pază și pregătește tunul, după care se întoarce in marș la sediul regimentului.

După aproximativ 15 minute, garda în efectiv complet revine în sunet de tobe in Piața Unirii, unde intră acompaniată de marșul lui Eugeniu de Savoya.

Urmează mânuirile de arme în conformitate cu cele practicate acum 300 de ani în armata prințului.

În poziția “cu armele pentru onor”, se ridică drapelul tricolor pe catarg în acordurile Imnului Național al României.

Se trece apoi la schimbul efectiv al militarilor din gardă.

La comanda ofițerului, se va efectua o salvă de tun simbolică.

În final, unuia dintre spectatori i se va înmâna un atestat care certifică faptul că a asistat, în data respectivă, la spectacolul schimbării gărzii al Regimentului de Gardă al Timișoarei.

Militarii gărzii se deplasează la Bastionul Theresia și apoi revin în Piața Unirii pentru retragerea tunului și preluarea santinelelor.

Militarii se retrag în cazarma din Piața Libertății.

Garda Timișoarei nu va mai defila temporar prin Piața Victoriei din cauza multiplelor evenimente ce vor avea loc acolo. De asemenea, traseul obișnuit va putea varia ușor, în funcție de evenimentele aflate în desfășurare.

În caz de timp nefavorabil (ploaie sau alte intemperii), spectacolul schimbului de gardă se suspendă.

Prima ediție s-a desfășurat în 12 mai 2018, în Piața Unirii, cu același mare succes, în prezența autorităților locale. Atunci mii de cetățeni au participat cu mic cu mare la spectacolul multietnic organizat cu acest prilej, unde și-au dat concursul ansamblurile de dansuri ale tuturor etniilor existente în orașul Capitală Culturală Europeană.

Comentarii

comentarii