Acasă Actualitate Școala de vară – La Livada bănățeană, la 11 km de Timișoara

Școala de vară – La Livada bănățeană, la 11 km de Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, în Parohia Sânmihaiu Român, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I, a avut loc un eveniment cultural recreativ pentru copii, intitulat: ,,Școala de vară – La Livada bănățeană”, ajunsă la a doua ediție.

Organizatorii acestei acțiuni culturale au fost: Protopopiatul Timișoara I și Parohia Sânmihaiu Român, în colaborare cu Arhiepiscopia Timișoarei și parohiile învecinate, Utvin, Sânmihaiu German și Parohia Ortodoxă Sârbă Diniaș.

Manifestarea  a fost deschisă cu un moment de rugăciune la altarul de vară al parohiei, fiind moderată de preotul Zaharia Pereș, protopopul Oficiului protopopesc Timișoara I, care a vorbit despre importanța rugăciunii în viața oamenilor și a subliniat necesitatea educației tinerilor în lumina învățăturilor Sfinților Părinți ai Bisericii noastre, apreciind faptul că această acțiune se înscrie în activitățile specifice Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, din Patriarhia Română.

Cuvântul de bun venit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului a fost transmis de către PC Părinte Consilier dr. Nichifor Tănase, de la Sectorul învățământ  și activități cu tineretul al Centrului Eparhial.

De asemenea, primarul localității Viorel Mărcuți a ținut să-și exprime mulțumirea pentru faptul că o astfel de acțiune organizată de Biserică se derulează în comuna pe care o administrează și s-a arătat dispus să susțină pe mai departe toate proiectele educaționale ale parohiei, întrucât are o bună colaborare cu preoții și profesorii din această localitate.

Tot în acest cadru a luat cuvântul și doamna prof. dr. Tania Gabriela Iuga, directorul Școlii gimnaziale cu clasele I-VIII, din Sânmihaiu Român, care a mulțumit părinților ce și-au adus copiii la această acțiune cultural-spirituală în primele zile de vacanță, arătând că s-a ținut seama mai ales de elevii implicați în activitățile educative din cursul anului școlar și care pot contribui în mod esențial la rezultatele pozitive ale școlii.

Un moment coral a fost organizat de prof. Angelica Bontău, care a interpretat împreună cu un grup de copii o priceasnă și două piese folclorice, spre încântarea celor prezenți.

Bucuria tuturor a fost evidentă și pentru că preoții Pompiliu Rediș, parohul bisericii și Dan Dumitru Gârjoabă, preotul coslujitor, au invitat și pe preotul ortodox sârb de la Diniaș, părintele Sașa Iașin, care la rândul său a venit însoțit de câțiva copii din parohie.

La această școală de vară au participat un număr de 33 de copii de la parohiile amintite.

Atmosfera de vacanță și-a făcut simțiță prezența și prin recomandările de lectură făcute de domnul conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan, de la Universitatea de Vest din Timișoara, care a sugerat copiilor să completeze lectura de pe telefon, cu lectura dintr-o carte pe timp de vară, explicându-le importanța dezvoltării vocabularului prin lectură, aducând o serie de exemple sugestive prin istorioare pline de amuzament.

Un alt moment interesant și atractiv din program a fost work-shopul de limbă engleză prezentat de absolventa Facultății de Litere, Istorie și Teologie, de la Universitatea de Vest, din Timișoara, secția română-engleză, Paula Pereș, care i-a atras pe copii într-un joc interactiv de expresii și cuvinte des folosite astăzi în limba engleză. Un alt moment primit cu bucurie de copii a fost și work-shopul de creație plastică, organizat de prof. Mariana Samoilă, precum și cel de pictură, desen și colaj,  cu tema: Emoția în artă-Fericirea, coordonat de prof.dr. Oana Popescu.

Tabăra a fost întregită de activitățile sportive coordonate de profesorii Viorel Iuga și Sergiu Groze, care au animat atmosfera, spre bucuria copiilor, părinților lor și a educatorilor.

 

 

Comentarii

comentarii