Acasă Actualitate Școlile vor rămâne deschise până la rata de infectare de 6 la...

Școlile vor rămâne deschise până la rata de infectare de 6 la mie

DISTRIBUIȚI

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, după şedinţa de lucru de la Guvern pe tema măsurilor în perspectiva începerii anului şcolarîn contextul pandemiei, că şcolile vor fi ţinute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi. Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii.

”Şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultiumele. Am agreat că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie”, a declarat Cîmpeanu.

El a explicat că peste 6 la mie lucrurilese vor întâmpla separat în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii.

”Personal,  sper că nu vom ajunge la 6 la mie şi vom putea menţine toate şcolile deschise”, a afirmat ministrul, care a dat asigurări că ”nu vor fi pierderi educaţionale”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că profesorii care nu s-au vaccinat şi nici nu se testează împotriva COVID-19, nu vor mai veni la şcoală atunci când incidenţa îmbolnăvirilor de Covid-19 trece de şase la mie. Cîmpeanu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că toate cadrele didactice au acces nediscriminatoriu în şcoli până la pragul de şase la mie.

“Este vorba de acces nediscriminatoriu în şcoli până la pragul de şase la mie, iar peste pragul de şase la mie,  pentru acei colegi profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze şi nu s-au vaccinat, precum şi pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală şi nici nu s-au vaccinat, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore, trei zile. Dacă nici nu s-au vaccinat, dacă nici nu doresc să fie testaţi, testarea fiind asigurată de către DSP, având posibilitatea sigur şi testare în regim privat, doar că nu avem în vedere decontare acestor cheltuieli atâta vreme cât există posibilitatea de testare prin Direcţiile  de Sănătate Publică, sigur că în această situaţie va trebui să nu mai oferim avantajul posibilităţii de predare fizică acelor colegi”, a transmis ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă aceştia vor fi concediaţi, Cîmpeanu a răspuns: “Nu concediaţi, până la coborârea ratei de infectare la şase la mie să se odihnească puţin”.

În aceeaşi conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a fost întrebată cum vor fi testate cadrele medicale care nu sunt imunizate.

“Am avut mai multe ipoteze de lucru, acum ne îndreptăm spre acea posibilitate în care testarea să fie efectuată în unitatea sanitară, iar costurile testelor să fie suportate din fondul de sporuri al personalului medical, care nu este vaccinat. Aceasta este ipoteza pe care lucrăm acum, este în lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii propunerea de proiect legislativ, dar pentru a avea varianta finală ea va trebui validată de Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiei şi de celelalte ministere care sunt implicate în procesul de avizare”, a transmis Ioana Mihăilă.

Comentarii

comentarii