Acasă Sănătate Screeningul – salvarea în cazul cancerului de colon. În Occident se fac...

Screeningul – salvarea în cazul cancerului de colon. În Occident se fac 24 de milioane de proceduri pe an

DISTRIBUIȚI

cancerScreeningul făcut în cadrul programelor de supraveghere a  pacienţilor este o şansă mare pentru a evita un cancer de colon, iar datorită noilor tehnologii înalte pot fi detectate cele mai mici leziuni care pot fi adesea mortale – este unul dintre mesajele Congresului Național de Coloproctologie care are  loc în perioada 23 – 26 martie, la Timișoara.
În Occident se fac 24 milioane de proceduri pe an, dar cu costuri imense. Diagnosticul cancerului colorectal avea două etape: endoscopică şi de confirmare histologică. În ultimii ani s-a încercat mixarea acestor două etape, cu reuşite mult mai mari, fiindcă peste 90% dintre polipi sunt subcentimetrici, iar o mare parte dintre aceştia pot fi omişi în colonoscopie. Diagnosticul optic poate creşte rata de detecţie a acestor leziuni miniaturale, fie că e un cancer incipient sau leziune precursoare. Detecţia este extrem de importantă şi înseamnă detecţia oricărei anomalii mortale situate la nivelul colonului. Studiile au arătat că screeningul colorectal este foarte important pentru detecţia cancerului şi a adenoamelor. Cea mai mare provocare a medicului endoscopist este de a găsi acele leziuni miniaturale pentru ca să se stabilească un diagnostic clar şi a fi oferit un tratament adecvat pentru a asigura supravieţuirea pacientului.
Cancerul colorectal și bolile inflamatorii colorectale reprezintă cele două teme de actualitate. Timp de 4 zile, personalități marcante ale coloproctologiei naționale și internaționale susțin peste 100 de prezentări sub formă de cursuri, conferințe și mese rotunde. Cei peste 330 de participanți prezenți la eveniment au oportunitatea să creeze un dialog științific interactiv, centrat pe performanță, progres și conturarea de noi standarde în domeniul coloproctologiei.
Manifestarea este prezidată de prof. dr. Marcel Tanțău, președintele Societății Române de Coloproctologie, și de prof. dr. Fulger Lazăr, președintele Fondator al Societății Române de Coloproctologie și președintele Comitetului Local de Organizare al CNCP 2016.    

Cu scopul declarat de a aduce informația la zi în ceea ce privește complexitatea patologiei colorectale – care sunt progresele, direcțiile de dezvoltare și strategiile terapeutice, Congresul Național de Coloproctologie este un prilej pentru specialiștii români să intre în contact nemijlocit cu experți din întreaga lume, promotori de noi tehnici chirurgicale și metode de tratament. Sunt prezenți la Timişoara profesori din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Turcia, Bulgaria, Serbia și Ungaria.
În contextul în care cancerul colorectal este al doilea tip de cancer ca incidență și mortalitate în România, prezența la congres a unor personalități de prim rang, din țară și din străinătate, înlesnește, indubitabil, elaborarea strategiilor viitoare în acest domeniu, dezvoltarea de protocoale terapeutice, crearea unor structuri de cercetare competitive, dar și creșterea calității actului medical pentru pacienți.
Unul dintre elementele definitorii pentru Congresul Național de Coloproctologie este componenta educațională, manifestarea științifică fiind deschisă de două cursuri practice adresate chirurgilor tineri, aflați în plin proces de formare. Acestea se vor desfășura la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Branzeu” și la Centrul de Laparoscopie și Chirurgie experimentală “Pius Branzeu”. O mențiune specială se îndreaptă către cursul de chirurgie colorectală minim-invazivă, în cadrul căreia va avea loc o transmisiune live a unei operații de rezecții de rect, realizată laparoscopic de Prof. dr. Roberto Bergamaschi.

Comentarii

comentarii