Acasă Cultura Scriitorul Cristian Vicol din Timișoara, nominalizat la Gala tinerilor scriitori 2022 cu...

Scriitorul Cristian Vicol din Timișoara, nominalizat la Gala tinerilor scriitori 2022 cu Anotimpul țânțarilor

DISTRIBUIȚI

Cristian Vicol din Timișoara a fost nominalizat la Gala tinerilor scriitori 2022 – secțiunea proză – cu volumul „Anotimpul țânțarilor”, publicat în 2021 la editura Casa de pariuri literare.

Evenimentul de premiere va avea loc, în 15 ianuarie, de Ziua culturii naționale, la Muzeul Național al Literaturii Române, de la ora 16.00.

”De mâine cred că se mai înmoaie vremea, spuse Petre, absent, în timp ce se caută de tutun prin buzunarele hanoracului. Sigur că da, continuă tacticos după ce găși o frunză uscată și o sfărâmă între degete, rasfirand-o în foița. Nu are cum să mai țînă mult timp, că ne îngroapă pe toți. Tu ce crezi părinte? Ai citit calendarul? Te-ai rugat pentru noi?

Popa se uită la el printre lațele sure ale bretonului care i se împleteau cu barbă. Subtie ochii, iritat, și dădu din umeri a lehamite, apoi o lua înainte pe uliță înfundată de zăpadă. Nu trebuia să îi dea socoteală lui Petre, groparul deșirat și fără Dumnezeu, mai ales dacă era vorba de vreme. Nici lui și nici altcuiva. Doar lui ’Al de sus și numai atunci când o fi să-i vină rostul.

Petre rânji în urmă lui și își aprinse mahorca, scuipand firicelele de tutun care i se lipiseră de limba. Țigară era iute și avea un gust amar. Bărbatul tuși spart și scuipă la picioare, dar nu o aruncă. Mai trase repede câteva fumuri, încăpățânat să nu o lase. Popa îi tot spusese să le rărească, îi zicea aproape în fiecare zi, de ani de zile, de când Petre începuse să tușească tot mai rău, ba uneori se rastea la el, de cele mai multe ori cu ocară: “Vezi că sufli venin! Stinge-o și zi Tatăl Nostru.”

Bărbatul îl mai ascultă, că doar erau unul după celălalt, prin sate și cătune, prin vai și pe munte. Normal că îi spunea să o lase, ce altceva să îi zică? Avea nevoie de el să dea la lopata. Dar Petre, că așa îi era firea, nu prea îl ascultă. “Normal că o să mă certe, își spunea, cine-o mai văzut om sfânt care să te îndemne la păcat?”

Dacă s-ar putea, dacă s-ar lua după el, ar fi trebuit să nu mai bea și nici să nu mai mănânce, ci să stea în rugăciune până ce nu-și mai auzea litania de ragetele stomacului. Dar azi parcă s-ar ruga. Azi, oboseală anilor petrecuți pe drumuri îl apasă mai tare că niciodată”

Mulțumesc, AgențiadeCarte Ro! Multă baftă tuturor celor nominalizați! – este mesajul lui Vicol.

 

Comentarii

comentarii