Acasă Actualitate Scriitorul și regizorul Andrei Ujică, după ce George Simion a spus că...

Scriitorul și regizorul Andrei Ujică, după ce George Simion a spus că „Phoenix are imnul AUR”: „Interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers”

DISTRIBUIȚI

Formația Phoenix a cântat sâmbătă seară la nunta liderului AUR George Simion desfășurată în comuna Măciuca, iar înainte ca formația să urce pe scena Simion a făcut referire la una din piesele lor ca fiind „imnul AUR”.

„Phoenix are imnul AUR – ‘fie să renască numai cel cu har’. Le mulțumesc că nu au cedat presiunilor care au existat ca să nu mai vină astăzi”., a spus Simion pe scenă.

În replică, scriitorul și regizorul român Andrei Ujică, cel care a compus alături de Șerban Forță piese pentru Phoenix în anii ’70, s-a delimitat de formația actuala și de partidul AUR și a declarat că interzice folosirea versurilor în orice context politic.

Mai jos, integral, declarația lui Andrei Ujică:

„Aflu cu consternare că un anume George Simion a declarat astăzi la nunta sa că formația Phoenix ar fi compus „imnul AUR: Fie să renască…”

Vreau să fac următoarele precizări: în primul rând, formația Phoenix nu mai există din 1977 și în al doilea rând, versurile respective, împreună cu toate celelalte de pe dublul album CANTAFABULE, ne aparțin în exclusivitate lui Șerban Foarță și mie. Ele au fost compuse într-un anume context cultural și istoric, care văd că nu mai poate fi citit, darămite interpretat măcar decent momentan.

Drept pentru care, declar public – fiind cu siguranță și în asentimentul lui Șerban Foarță – că interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers de pe albumul CANTAFABULE de către orice fel de mișcare și de către orice partid politic, indiferent de formă, incluzând aici și ideea de imn sau slogan al unei grupări cu care nu aș avea afinități nici în cel mai absurd vis. În caz contrar, mă văd nevoit să-mi apăr drepturile în justiție.

Andrei Ujică – Dobra, Mehedinți, în seara zilei de 28 august 2022”

Comentarii

comentarii