Acasă Actualitate Scrumiera ecologică intră în campania “Nu te pune cu timişorenii!

Scrumiera ecologică intră în campania “Nu te pune cu timişorenii!

DISTRIBUIȚI

Invenţia care a fermecat Italia, relansată la Timişoara
O invenţie uluitoare pentru fumătorii împătimiţi a zguduit Italia şi acum va fi relansată la Timişoara. Un timişorean de 38 de ani, nefumător convins, a brevetat o scrumieră ecologică, unică în lume. Scrumiera de dimensiuni foarte mici poate fi ataşată pachetului de ţigări şi mucurile aruncate pe jos să devină istorie. Uşor de folosit “box – green” este în aşa fel făcută încât ţigara să se stingă automat şi nici o “aromă” de fum să nu-i deranjeze pe cei din apropiere. Ea poate fi ataşată uşor, printr-un adeziv, de pachetul de ţigări. De fapt asta a fost ideea la început, invenţia fiind înregistrată la Camera de Comerţ şi Industrie din Florenţa ca “pachetul de ţigări cu scrumieră”. Marile firmele producătoare de ţigări nu au dat, însă, niciun semn, aşa că “box-green” va fi încă o dată brevetată în România ca “scrumieră ecologică”. Georgeo Andrei îşi prezintă invenţia care i-a fermecat pe italieni, în cadrul campaniei “Nu te pune cu timişorenii!”

Invenţie pentru potolit fumurile

Invenţia timişoreanului care, după ce a emigrat şi a făcut afaceri în Italia, s-a apucat de politică în România, s-a născut dintr-o întâmplare. “Fosta mea amică era o fumătoare înrăită.
M-a deranjat întotdeauna fumul de ţigară, dar mai ales mucurile nestinse. Prima scrumieră ecologică i-am dăruit-o ei. I-a fost de mare folos şi atunci m-am gândit că şi alţi fumători dar şi nefumători trebuie să aibă acces la ea”, îşi aminteşte Georgeo.
Marea invenţie este o cutiuţă de mici dimensiuni care se poate lipi pe pachetul de ţigări, căptuşită cu material ignifug, cu închidere ermetică, unde fumătorul poate scruma sau stinge ţigara. În ea intră exact 20 de mucuri de ţigară, iar producătorul lasă la latitudinea celui ce o foloseşte opţiunea ca scrumiera ecologică să fie de unică folosinţă.

Ghinion la un pas de celebritate

Minte iscoditoare, Georgeo Andrei pare a fi un inventator înnăscut, care are mai mereu ghinion. Două dintre invenţiile sale au picat chiar înainte de brevetare din motive ciudate.
“În timp ce îmi întocmeam documentaţia pentru una dintre invenţiile mele, se întâmpla în 2004, am văzut la televizor o reclamă cu ultimul model de Volvo. Culmea, în acea maşină era invenţia mea. Un senzor la oglinda din dreapta care să te atenţioneze prin semnal acustic şi luminos dacă ai ceva în celebrul de acum unghi mort.
Am renunţat, evident, la idee. Au mai fost şi altele… Ştiţi cum e: unul are idei şi celălalt are mulţi bani”, spune Georgeo Andrei. “Box-green-ul” nu îl mai poate lua nimeni. La OSIM a fost depusă deja documentaţia şi Georgeo aşteaptă acum doar un nou brevet de inventator.

2 lei pentru civilizaţie…

Invenţia nu este extrem de costisitoare, timişoreanul cu idei susţinând că preţul unei scrumiere nu are de ce să fie mai mare de 2 lei.
Ba, mai mult, scrumiera ar putea fi dată şi gratis fumătorilor, împreună cu pachetul de ţigări, dacă se găsesc firme sau companii care să-şi facă reclamă pe scrumiera ecologică. “I-am urmărit prea mult timp pe fumători ca să mă mai pot înşela. Mulţi, foarte mulţi preferă să scrumeze într-o scrumieră ţinută în palmă.
Nu cred că invenţia mea ar trebui să devină un trend, ci un obicei al fumătorului civilizat. Al omului care nu vrea să cadă în ridicol primind vreo amendă pentru că a aruncat ţigara în loc nepermis”.
Câteva sute de scrumiere ecologice vor fi împărţite în perioada imediat următoare fumătorilor din Timişoara, în zona centrală şi în Piaţa Libertăţii. Evenimentul se înscrie în campania “Nu te pune cu timişorenii!”, o iniţiativă a ziarului “Ziua de Vest” şi a altor zeci de parteneri.

Roata norocului se întoarce…

Până acum, Georgeo a fost un om de afaceri. În 1991, proaspăt eliberat din armată, timişoreanul a plecat în Italia. Peste doar doi ani era coproprietar al unei fabrici de încălţăminte din Timişoara, care avea 60 de angajaţi. Italienii cu bani au spus că românul câştigă prea mult şi l-au tras pe linie moartă. Şi-a deschis apoi un restaurant pe Calea Şagului.
După un an de chirie, proprietarul l-a scos efectiv afară. A văzut că nimic nu merge în România şi în 1997 a hotărât să se întoarcă în Italia. Definitiv…
A lucrat ca ospătar la mai multe restaurante de lux din Florenţa, apoi şi-a deschis o fabrică de import-export de utilaje pentru restaurante şi supermarket-uri.
În 2002, Georgeo Andrei a înfiinţat la Florenţa asociaţia românească “La Popasul cu dor”, o structură comercială cu restaurant şi magazin românesc.
Proprietarii erau nişte sicilieni şi afacerea avea din nou să cadă. Reîntors la Timişoara, inventatorul şi-a refăcut viaţa. S-a căsătorit şi are un băieţele de trei luni… După multe rateuri, dar şi multe realizări Georgeo încă mai speră. Roata norocului este foarte aproape să se întoarcă…

Comentarii

comentarii