Acasă Actualitate Se apropie termenul până la care Colterm trebuie să cumpere certificatele de...

Se apropie termenul până la care Colterm trebuie să cumpere certificatele de poluare, altfel va intra în faliment

DISTRIBUIȚI

Compania locală de termoficare Colterm trebuie ca până spre finalul lunii aprilie 2022 să achiziționeze certificatele de poluare aferente anului 2021. Dacă nu o va face, riscă o nouă amendă de zeci de milioane de euro, ceea ce ar putea duce la declararea falimentului. Anul trecut, tocmai pentru lipsa acestora, AFM amendase municipalitatea cu puțin peste 20 de milioane de euro.

În continuare, deși administratorul judiciar al companiei pune presiune pe administrația Fritz, aceasta din urmă, în continuare, nu dă înapoi și spune că achiziționarea certificatelor este de datoria societății. Joi, 7 aprilie, reprezentanții primăriei au transmis următorul răspuns:

„Prețul certificatelor CO2 se regăsește în noul tarif al Colterm, calculat după un mod stabilit de ANRE și aprobat de Consiliul Local Timișoara la finalul anului trecut.

Reamintim că această obligație, de a achiziționa certificatele CO2 revine Colterm, din banii pe care îi încasează din subvenții și prin facturile pe care le plătesc timișorenii și persoanele juridice abonate la serviciile companiei de termoficare.

Primăria Municipiului Timișoara a susținut și susține în continuare Colterm. Doar în aceste primele trei luni ale anului au fost virați aproape 100 de milioane de lei bani publici către Colterm, o sumă absolut record în istoria acestui oraș și care împinge la limită posibilitățile bugetare ale Timișoarei. Dincolo de aceste subvenții pe baza prețului stabilit, Primăria nu are posibilitatea legală de a face cadouri financiare unei companii, fie și ea una publică.

Niciunde o companie nu poate rezista stând doar cu mâna întinsă către bugetul unui întreg oraș, așteptând în fiecare săptămână câte o nouă injecție de bani publici care să îi asigure supraviețuirea. Deciziile dificile de a tăia costuri la Colterm trebuie luate de urgență.

Pentru a sprijini compania în aceste momente dificile, municipalitatea a făcut demersuri către Guvern pentru a începe negocierile cu Comisia Europeană în vederea suspendării mecanismului de certificate, care a devenit profund disfuncțional. Necesitatea suspendării achiziționării acestor certificate derivă din criza mondială fără precedent de pe piața energetică, cauzată atât de pandemie cât și de conflictul din Ucraina, dar și de faptul că piața acestor certificate este extrem de volatilă în această perioadă, prețul per certificat crescând chiar și de patru ori în ultimii doi ani.

Reamintim că lipsa retehnologizării a Colterm din ultimii ani a adus compania în situația în care nu-și mai permite financiar să funcționeze pe baza cărbunelui. Primăria Municipiului Timișoara lucrează împreună cu Banca Mondială la structurarea unei strategii de termoficare a municipiului și la planul pentru iarna viitoare, strategie care va fi prezentată în perioada următoare”.

Comentarii

comentarii