Acasă Actualitate Se face parc IT la Arad, în timp ce Timişul… aşteaptă

Se face parc IT la Arad, în timp ce Timişul… aşteaptă

DISTRIBUIȚI

Deşi Timişul a fost primul din ţară care a depus documentaţia la minister
Nicolae Robu“Întârzierea lucrărilor la centura de ocolire, alocarea unor sume jignitor de mici pentru pentru reabilitarea termică a clădirilor, înfiinţarea unui parc tehnologic IT în alt loc decât Timişoara nu mai sunt erori întâmplătoare, ci, din păcate, o atitudine discriminatorie faţă de cetăţenii municipiului, respectiv a judeţului Timiş”, spune Viorel Coifan

Premierul Emil Boc anunţa, în urmă cu câteva zile, la Arad, că acolo se va face un parc IT. Acest parc IT de la Arad se va face în urma unui parteneriat încheiat între Ministerul Comunicaţiilor, consiliul local şi primăria din localitate. Boc a spus că va susţine construirea acestui parc IT la Arad şi o industrie performantă şi de viitor în România. Problema este, însă, alta, Timişul deja a depus documentaţia pentru un astfel de parc IT la Ministerul Comunicaţiilor. Mai mult, Timişoara este cunoscută ca un puternic mediu universitar pe ramura IT şi multe întreprinderi din acest domeniu se află deja aici. Deşi de la Arad premierul Emil Boc a venit la Timişoara, acesta nu a pomenit de un astfel de parc care ar urma să ia fiinţă pe malul Begăi.

“Cu certitudine, nu au consultat strategia de dezvoltare socio-economică a judeţului Timiş şi nici perspectivele economice”

“Considerăm că recenta declaraţie pe care o bănuim doar cu iz electoral, a premierului Emil Boc, referitoare la înfiinţarea unui parc IT la Arad, merită câteva comentarii. Recenta intenţie lăudabilă, de altfel, a guvernului de a înfiinţa în fiecare regiune de dezvoltare, plus două centre universitare, a unui parc IT a dat şanse timişorenilor referitoare la o relansare economică a oraşului şi judeţului într-un domeniu de vârf. În acest sens, desigur, speranţele sunt justificate, având în vedere existenţa unei puternice texturi economice în domeniu (Alcatel-Lucent, Siemens, Flextronic etc,) cât şi a unei prestigioase şcoli în domeniu, cu realizări remarcabile. Nu cunoaştem care au fost intenţiile guvernului în nominalizarea Aradului pentru acest parc, dar, cu certitudine, nu au consultat strategia de dezvoltare socio-economică a judeţului Timiş şi nici perspectivele economice. Personal, consider că, în acest moment, este nevoie de un efort conjugat şi susţinut al administraţiilor publice – primărie şi consiliul judeţean – şi a parlamentarilor, indiferent de culoarea lor politică, pentru a repune Timişoara şi judeţul Timiş în drepturile fireşti. Consider că deja întârzierea lucrărilor la centura de ocolire, alocarea unor sume jignitor de mici pentru pentru reabilitarea termică a clădirilor, înfiinţarea unui parc tehnologic IT în alt loc decât Timişoara nu mai sunt erori întâmplătoare, ci, din păcate, o atitudine discriminatorie faţă de cetăţenii municipiului, respectiv a judeţului Timiş”, spune Viorel Coifan (vicepreşedinte PNL Timiş), doctor inginer în calculatoare şi preşedintele comisiei de administraţie publică la Consiliul Judeţean Timiş.

“Acum aşteptăm un răspuns”
De altfel, Consiliul Judeţean Timiş a şi depus un proiect de acest gen la Ministerul Comunicaţiilor, fără nici un răspuns până acum, însă. “Noi am şi depus, de o lună, o cerere pentru un parc IT la Ministerul Comunicaţiilor. A fost prima pe ţară. Acum aşteptăm un răspuns”, spune Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJ Timiş.

“A nu finanţa realizarea unui parc IT în Timişoara ar însemna încă o lovitură dată acestui oraş”

Timişoara este cunoscută ca fiind un mediu universitar orientat pe domeniul IT, iar unul care a promovat aceste proiecte este chiar rectorul Universităţii Pllitehnice din Timişoara, Nicolae Robu. Acesta nu vrea să comenteze faptul că se face la Arad, ci că nu se face la Timişoara… “Timişoara este un oraş care dispune de absolut toate atuurile şi încă la superlativ pentru a găzdui un asemenea parc. Există Universitatea Politehnica din Timişoara, care are tradiţie în acest domeniu. Aici a fost conceput şi realizat primul calculator din România din mediul academic şi, de asemenea, aici a luat naştere învăţământul superior românesc superior de calculatoare. Iar, în prezent, Facultatea de Automaitcă şi calculatoare a Politehnicii timişorene este a doua ca mărime după cea din Bucureşti şi cel puţin la fel de bună ca şi aceasta. Timişoara are proiecte pe această temă, de circa zece ani, eu personal fiind implicat prin voluntariat în generarea unor studii de fezabilitate, în colaborare atât cu consiliul judeţean, cât şi cu consiliul local. A nu finanţa realizarea unui parc IT în Timişoara ar însemna încă o lovitură dată acestui oraş”, a spus rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, senatorul PNL de Timiş Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii