Acasă Cultura Se închide Librăria Humanitas „Emil Cioran” din Timişoara

Se închide Librăria Humanitas „Emil Cioran” din Timişoara

DISTRIBUIȚI

libraria humanitas se inchide - Copy

Librăriile Humanitas din Timişoara, închise într-un interval de câteva luni

Ziua de miercuri, 5 septembrie 2012, a fost ultima zi de funcţionare a Librăriei Humanitas „Joc Secund” din Timişoara. La scurt timp de la închidere, în spaţiul de la strada Lucian Blaga s-a mutat Librăria Esotera. La doar câteva luni de la nefericitul eveniment – cel puţin pentru iubitorii de cărţi din oraş -, se va închide şi Librăria Humanitas „Emil Cioran”, prima librărie din capitala Banatului a Grupului Humanitas.

La librăria de la strada Mercy nr. 1 nimic nu pare ieşit din ordinea normală a lucrurilor. Cei care trec pragul librăriei nu au habar de iminenta soartă a acesteia. Niciun afiş nu anunţă închiderea, nicio reducere nu vesteşte sfârşitul, iar angajaţii vorbesc doar puţin şi în şoaptă pe această temă, de parcă nici măcar cărţile nu ar trebui să ştie ce le aşteaptă.

„Nu avem voie să spunem nimic, cel puţin nu înainte de închidere”, spune o angajată a librăriei. Tot ea menţionează că nu are voie să comunice data închiderii sau motivele deciziei. La întrebarea „Staţi prost cu vânzările?”, aceasta şopteşte lapidar: „Nu cred că are legătură cu vânzările.”

Decizia de a nu spune nimic rămâne în picioare şi după un scurt telefon dat superiorilor. Sfatul este să se sune la Bucureşti pentru mai multe informaţii, ceea ce am şi făcut, doar că secretul e la fel de bine păstrat şi acolo. Doar o urmă de speranţă răzbate de la secretariatul de direcţie: „Nu putem să spunem nimic pentru că nu s-a luat încă o decizie finală”. Dar şi această speranţă are picioare scurte, iar secretara continuă: „Va fi făcut un anunţ public cu privire la închidere.”

Ceea ce a apărut în Timişoara în urma unui efort colectiv, dintr-o dorinţă sinceră şi o nevoie reală, va dispărea peste noapte. „Asta e. E o afacere privată. Nu trebuie să le plângem de milă”, ar zice unii. Da, doar că, spre deosebire de o băcănie oarecare, o librărie este „un organ” vital pentru viaţa culturală a unui oraş. Poţi trăi cu mai puţine librării, cum poţi trăi şi cu un singur rinichi, dar de bună seamă că performanţele îţi vor fi afectate, mai ales când te-ai înscris deja în maratonul care se numeşte „candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană”.

Comentarii

comentarii