Restricţiile referitoare la cantitatea de lichide permise în bagajele de mână vor fi reintroduse, temporar, de la 1 septembrie. Restricţiile se aplică şi la Aeroportul ”Traian Vuia” din Timişoara, anunţă reprezentanţii aeroportului.
”Comisia Europeană implementează temporar restricţii în ceea ce priveşte controlul de securitate al lichidelor la aeroporturile care folosesc echipamente pentru controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor şi gelurilor, tip EDSCB. Informarea transmisă de reprezentanţii CE cu privire la restricţii specifică faptul că limitarea nu este cauzată de o creştere a nivelului de ameninţare la adresa aviaţiei, ci este un răspuns la o problemă tehnică temporară. Totodată, informarea CE mai subliniază faptul că echipamentele EDSCB reprezintă o tehnologie avansată de control de securitate, care nu trebuie pusă la îndoială”, transmit reprezentanţii Aeroportului Timişoara.
Potrivit sursei citate, de la 1 septembrie restricţiile vor fi reintroduse temporar, atât pe Aeroportul international Timişoara, cât şi pe alte aeroporturi care folosesc echipamente tipEDSCB. Pasagerii vor trebui să prezinte separat la controlul de securitate lichidele, aerosolii şi gelurile, în recipiente de maximum 100 ml, fără ca acestea să fie ambalate în pungi tip ”ziplock”.
”Cu referire la acest subiect, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene au fost publicate următoarele documente: 1. Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/2108 al Comisiei de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/1998 în ceea ce priveşte anumite măsuri urgente de securitate aeronautică referitoare la echipamentele pentru controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor şi gelurilor; şi
- Decizia (UE) 2024/2109 a Comisiei de abrogare a Deciziei (UE) 2024/1177 privind suspendarea aprobării echipamentelor de securitate a aviaţiei civile cărora li s-a aplicat marca UE”, precizează Aeroportul Timişoara.
La Aeroportul Timişoara restricţiile au fost ridicate din 5 decembrie 2022, ca urmare a achiziţionării unor echipamente noi de specialitate, prin accesarea unei finanţări nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.