Acasă Actualitate Se spală sau nu străzile din Timișoara cu clor? City-managerul Cristof Robert...

Se spală sau nu străzile din Timișoara cu clor? City-managerul Cristof Robert nu a știut să ne spună!

DISTRIBUIȚI

Spălarea și dezinfecția străzilor cu clor sau nu din Timișoara în teribila criză provocată de coronavirusul SARS-COV2 (COVID19) este bine venită, dar din păcate din lipsa de comunicare a primăriei s-a produs teamă și chiar panică în rândul unor cetățeni care se tem că vom fi și mai tare afectați și că nu va fi omorât coronavirusul.

De fapt nu se știe exact dacă se spală și se dezinfectează sau nu străzile orașului cu clor sau nu!

”În 15 martie, primarul Nicolae Robu a scris laconic pe facebook: Stimați timișoreni, desigur că nu pot fi spălate deodată toate străzile. Desigur că nu pot fi dezinfectate deodată toate locurile de joacă. Dar vă asigur că tot ce trebuie făcut se face cu capacitatea maximă pe care o avem….!”

Așadar, prezentăm o scrisoare primită la redacție, marți 17 martie, de la un cetățean care vrea să atragă atenția că spălarea străzilor cu clor nu este benefică pentru sănătatea oamenilor!

”Spălarea cu clor cred că este hazardată. Poate ar trebui să le spună cineva. Se știe că clorinarea apei potabile conduce la formarea compușilor organoclorurați cu efect cancerigen puternic.

Dacă se dă cu hipoclorit aiurea pe străzi, se aruncă banii pe fereastră, oamenii vor trage clor pe nas care se știe că e o toxina cu efect cumulativ și care s-ar putea să le facă cumva rău dacă se îmbolnăvesc de corona.

Apoi se formează de zeci de ori mai mulți compuși organocloruraţi, care ajung în apă pe care o otrăvesc și pe care apoi tot noi o bem, fiindcă acei compuși nu se distrug ușor. Sunt ca pesticidele, că și alea sunt compuși organocloruraţi cu efect dezastruos.

Poate îi tragem și pe nas pe cei cu masă molară mai mică, după aia ne întrebăm de ce crește brusc incidența cancerului­? Că am dat o luna de zile cu clor activ pe străzi și ăla a reacționat cu compușii pe baza de benzen ieșiți din tobele de eșapament.

Anunță-i pe site-ul ăla, să se gândească Robu și la perspectiva asta și să întrebe niște chimiști să nu facă un c…t mai mare decât e cazul, că au mai murit câțiva în blocul ăla de la fosfină, avem experiență. Asta e corona, nu e holeră! nu trebuie să tragem cu tunul în rațe..!”, este mesajul unui cetățean trimis pe adresa redacției ZIUA de Vest.

ZIUA de Vest a solicitat un punct de vedere și Primăriei Timișoara, în legătură cu această chestiune, dar nu am reușit să obținem nimic. Contactat city-managerul, Cristof Robert, ne-a declarat că nu știe despre ce e vorba, că se va informa și ne va suna să ne explice în mod concret.

Evident că nu ne-a mai sunat înapoi, dar l-am sunat noi iarăși să obținem un punct de vedere, să îi informăm pe timișoreni despre această problemă, să îi liniștim. Din păcate, ciy-managerul nu ne-a mai răspuns la telefon.

Totuși, am reușit să obținem un punct de vedere științific de la DSP Timiș, care ne-a răspuns cu promptitudine! 

”Referitor la adresa dumneavoastră înregistrată la DSPJ Timiș în l7.O3.2O2O, prin care ne solicitați un punct de vedere despre igienizarea străzilor din orașul Timișoara, vă comunicăm că această operațiune se va face cu substanțe clorigene încadrate în clasa TP 2 de biocide cu efect VIRUCID.

Produsele se vor folosi în conformitate cu fișa tehnică a acestora, emisă de producător, respectând concentrația și modul de utilizare pentru fiecare substanță, conform cu Avizul Bio, emis de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Activitatea de dezinfecție se va efectua de către operatorii economici autorizați pentru această activitate”, se arată în răspunsul DSP Timiș, semnat de jr. Mariana Lucia Rădulescu, director, și de dr. Ardelean Carmen, director adjunct.

Comentarii

comentarii