Acasă Eveniment Se umple Complexul Studenţesc

Se umple Complexul Studenţesc

DISTRIBUIȚI

Peste 2.000 de studenţi de la Universitatea de Vest nu primesc cazare
Miercuri încep cazările în cele 10 cămine ale Universităţii de Vest din Timişoara. Procesul durează până în 1 octombrie. Aici se înregistrează cele mai mari probleme. Aproape jumătate dintre cererile de cazare nu pot fi onorate. La UVT peste 2.000 de studenţi nu vor primi locuri în cămine, în noul an universitar. Instituţia de învăţământ superior din Timişoara are la dispoziţie 3.000 de locuri de cazare, iar cereri de locuri în cămine sunt peste 5.000. Rectorul UVT, Ioan Talpoş, spune că problema locurilor în cămine nu va putea fi rezolvată nici măcar peste 10 ani. Situaţia este diferită la celelalte trei universităţi de stat din Timişoara, unde s-a reuşit cazarea tuturor studenţilor. Preţurile la cazare în căminele studenţeşti din Timişoara sunt între 60 şi 190 de lei. La negru un loc în cămin poate fi cumpărat cu 300-500 de euro.

Doar 53% din cererile de cazare pot fi onorate

Doar 53% din studenţii care doresc un loc de cazare în căminele UVT au primit un răspuns favorabil. În ultimii ani aproape s-a dublat numărul de locuri de cazare, prin construirea a noi cămine, dar numărul studenţilor a crescut foarte mult. Jumătate de problemă ar putea fi rezolvată în viitorul nu prea îndepărtat. Universitatea de Vest a obţinut terenul şi autorizaţia de construcţie pentru un cămin ce ar putea găzdui aproape 700 de studenţi. Lucrările la noul cămin din Complexul Studenţesc, ce va fi amplasat pe terenul viran de lîngă BRD, pot începe încă din acest an. UVT are la dispoziţie 10 cămine şi, deşi în căminele 15 şi 16 din Complexul Studenţesc stau câte 5 studenţi în camere, problema locurilor de cazare rămâne încă pe butuci. UVT are cele mai mici preţuri la cazare dintre universităţile timişorene. 90% dintre studenţii noştri plătesc 60 de lei lunar pe un loc într-o cameră de cămin. În camerele cu confort ridicat se plăteşte 90 de lei pe lună.

Alţii au depăşit problema locurilor de cazare

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului nu a avut probleme în a-şi caza toţi studenţii care au depus cereri în acest sens. Pe lângă cele patru cămine existente, aici, recent, s-a dat în folosinţă un nou cămin de garsoniere. Cele peste 1.500 de locuri de cazare sunt suficiente la Agro. Anul universitar aici, a început în urmă cu două săptămâni. Aproape 2.500 de locuri de cazare, atât cât dispune Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara sunt şi ele suficiente pentru studenţii care doresc să locuiască în cămine. UMF dispune de 6 cămine în Complexul Studenţesc plus „căminul blestemat” din spatele Prefecturii, locul în care doi studenţi au măcelărit anul trecut un ţigan. Cazările la UMF se fac până pe 30 septembrie. Universitatea „Politehnica” dispune de cele mai multe locuri de cazare dintre instuţiile de învăţământ superior din Timişoara dar are şi un număr impresionant de studenţi. Mereu, în ultimii ani, Politehnica a reuşit să-şi cazeze toţi studenţii. Chiar dacă de multe ori au apărut nemulţumiri, datorită numărului mare de studenţi pe cameră. UPT are 15 cămine şi aproape 6.000 de locuri de cazare. Studenţii de la UPT au intrat de luni în săli şi amfiteatre.

Comentarii

comentarii