Acasă Economic Seceta a lovit năprasnic agricultura din Timiș și Arad. Iunie, cea mai...

Seceta a lovit năprasnic agricultura din Timiș și Arad. Iunie, cea mai uscată lună!

DISTRIBUIȚI

Conform datelor oferite de stația meteo Bayer din Comloșul Mic, din județul Timiș, dacă în luna mai, a fost înregistrat un deficit de 18,4 litri, în luna iunie, situația s-a gravat în agricultură. Stația Bayer a înregistrat 2,4 litri, când media multianuală este de 61,8 litri. ”Suntem pe un deficit de 59,4 litri în iunie 2021 și nu sunt prevăzute ploi, până la sfârșitul lunii și după, ci dimpotrivă, temperaturi foarte înalte”, a declarat Daniel Grosz, directorul regional Bayer Timiș.

E nevoie de una două ploi la grâu

În ceea ce privește temperaturile, stația Bayer arăta o medie multianuală de 16,6 grade în luna mai, când a fost de un grad minima, iar maxima de 29 grade. În aprilie, minima a fost de minus 6,05 grade, iar maxima de 25,4 grade. ”Aceste diferențe foarte mari de temperatură, de peste 25 de grade, au avut efecte dramatice asupra culturilor atât de primăvară, cât și de toamnă. De aici și diferențele la evoluția porumbului și floarea soarelui și întârzierile în vegetație”, mai atenționează Grosz. Deși toate culturile au de suferit, efectele cele mai profunde se pot vedea la grâu. Dr. Gheorghe Bunta, coordonatorul Laboratorul de ameliorare a grâului Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare a Agriculturi (SCDA) Lovrin de la Oradea, spune că grâul suferă foarte mult în această perioadă, fiindcă bobul este în formare și nu are apă. Până la recoltare, ar mai fi nevoie de una – două ploi. Totuși, chiar dacă nu vor mai cădea precipitații, tot vor ieși producții bune. El  preconizează 6.000 de kg la ha. Vestea și mai bună este că în cultura de grâu nu există boli, nici rugini, nici fuzarioză, fiindcă au fost aplicate tratamentele la timp. Cultura este curată.

Alex Degianski din Giulvăz, a explicat: ”Luna iunie, este din punct de vedere agrometeorologic, cea mai ploioasă lună a anului, cu o medie de 75 de l/m² pe stația meteo Banloc, în intervalul 1994-2020. Luna iunie 2021, cu doar 2l/m² (la noi în fermă), este pe departe cea mai secetoasă lună iunie din acest interval și a patra cea mai secetoasă lună din cele 318 luni din acest interval. Singurele luni mai secetoase sunt: septembrie 2009 cu 0(zero) litri/m², noiembrie 2011 cu 0,4 litri/m², aprilie 2007 cu 0,4 litri/m². Porumbul o mai duce puțin, după care ne scăpăm de grijă lui!”.

În agricultura din Arad nu a mai plouat din aprilie

În agricultura din județul Arad, situația pare și mai gravă! Fermierii susțin că nu a mai plouat din luna aprilie, iar pământul este uscat. Gheorghe Porubski, președintele Asociației Țăranul Nădlăcan, a explicat: ”La noi, în zona Nădlac, nu a mai plouat din aprilie și se pare că nici în continuare nu vor fi ploi. Dimpotrivă, până la sfârșitul lunii iunie se anunță temperaturi chiar caniculare, de 38 de grade. În acest condiții campania de recoltare a orzului va începe prin 26 -27 -28 iunie. Pentru grâu este dificil să mă exprim. Bobul este în faza de formare, e plin de lapte, iar dacă nu va avea apă, va fi șistav. E o situație foarte dificilă pentru cultura de grâu. Cultura arată frumos, dar suprizele vor fi mari până la recoltat. Mai e nevoie de o ploaie – două ca să se salveze grâul, fiindcă acum se formează kilogramele. Vom vedea la final ce va ieși. Proba cântarului va arătă adevărul, după recoltat”. Specialistul Bayer a concluzionat că, deocamdată, județul Timiș se afla într-o secetă ușoară, în 20 iunie, dar pericolul mare pentru culturi îl reprezintă diferențele de sol: ” Din păcate, nu se anunță ploi și ceea ce mi se mare mai grav este faptul că vor fi temperaturi de 38 de grade, măsurate la umbră, dar resimțite vor fi mult mai mari. Sunt efecte asupra grâului, dar depinde și de tipul de sol. Porumbul încă se ține bine și floarea. În cazul culturilor din terenurile nisipoase cum sunt unele zone din județul Arad sau sărăturoase din unele părți ale județului Timiș – Sânnicolau Mare -Dudeștii Vechi etc. – culturile vor avea de suferit. Grâul poate să își piardă foliajul, tocmai când bobul este la faza limită, între vegetativ și generativ: lapte – ceară, când se formează consistența bobului”. Totuși Gros mai vine cu o rază de speranță. Încă mai exista umiditate în sol în județul Timiș, la adâncimea de peste 4 -5 cm, iar grâul, porumbul și floarea încă mai aveau de unde să se alimenteze, acolo unde solurile sunt normale, cu cernoziom. ”Deocamdată, suntem într-o secetă pedologică moderată, în 20 iunie, în Timiș. Dacă va mai fi încă o săptămână fără ploi, atunci situația se poate complica”, este de părere Daniel Grosz.

 

Comentarii

comentarii