Acasă Actualitate Secetă mare în Banat, dar apa din râuri și lacuri rezistă! Surduc...

Secetă mare în Banat, dar apa din râuri și lacuri rezistă! Surduc e plin 100%, acumularea din Băile Herculane 66%

DISTRIBUIȚI

În situația hidrologică actuală, caracterizată de lipsa precipitațiilor și de temperaturi ridicate, Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) Timișoara susține că debitele și nivelurile cursurilor de apă din spațiul hidrografic Banat sunt pe o tendință descrescătoare, dar, în prezent, se poate asigura cerința de apă pentru folosințe.

În acest context, ABA Banat  monitorizează cu atenție atât debitele râurilor cât și rezervele de apă din acumulările administrate, pentru un management cât mai eficient al acestei resurse. În cazul în care e necesar, ABA Banat are posibilitatea în baza “Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare” , să impună restricții graduale pentru diverse folosințe de apă, în vederea unei acoperiri echitabile cu apă a folosințelor.

Astăzi, 28 iulie 2022, coeficientul de umplere a acumulărilor din care se asigură alimentarea cu apă a populației se prezintă astfel: Surduc (jud. Timiș) 100%, Secu (jud. Caraș-Severin) 80%, Tăria Mare (jud. Caraș-Severin) 78%, Poiana Mărului (jud. Caraș-Severin) 66%, Zervești (jud. Caraș-Severin) 65%, Băile Herculane (jud. Caraș-Severin) 66%, Buhui (jud. Caraș-Severin) 81%.

Și principalele cursuri de apă din Banat (Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera) înregistrează debite și niveluri mici în această perioadă, deoarece aportul de apă adus de afluenții lor este de asemenea scăzut, iar precipitațiile sunt deficitare.

“Amenajările hidrotehnice din Spațiul Hidrografic Banat (acumulări, derivații, noduri hidrotehnice) pentru regularizarea spațială și temporală a debitelor, ne oferă posibilitatea, printr-un management rațional, să acoperim necesarul de apă pentru municipiile Timișoara și Reșița. De exemplu, necesarul de apă din arealul Timișoarei poate fi asigurat atât prin suplimentarea debitelor râului Bega din râul Timiș,  prin intermediul canalului de alimentare de la Coștei, fie prin descărcarea controlată a unor volume de apă din acumularea Surduc”, a declarat Cătălin Nagy, directorul de Resurse de Apă a ABA Banat.

Fenomenul de secare sau băltire se înregistrează la 20 de stații hidrometrice caracteristice afluenților nepermanenți ai principalelor râuri din Spațiul Hidrografic Banat.

Zi de zi, specialiștii ABA Banat  monitorizează evoluția debitelor de pe cursurile de apă din arealul Banatului, iar situația hidrologică poate fi consultată zilnic, online, pe pagina web : http://banat.rowater.ro/, rubrica “Situație hidrologică” (vezi linkul http://banat.rowater.ro/index.php/despre-noi/situatie-hidrologica/)

 

Comentarii

comentarii