Acasă Economic Seceta rămâne cea mai mare amenințare și în 2021, în agricultura din...

Seceta rămâne cea mai mare amenințare și în 2021, în agricultura din Timiș

DISTRIBUIȚI

În Timiș, în anul agricol 2020-2021, sunt semănate peste 130.000 de ha de grâu, peste 18.000 ha de rapiță, 5.000 de ha de orz și 6.000 de ha de orzoaică. Se preconizează că, în primăvară, vor fi semănate 180.000 de ha de porumb și 80.000 de ha de floarea soarelui.

Deși starea câmpului este foarte bună, în luna februarie, chiar cu exces de apă, iar culturile de toamnă evoluează bine, și în 2021, seceta rămâne cea mai mare amenințare cu care este foarte greu să lupte fermierii, dacă nu imposibil, dat fiind că nu există sistem de irigație în Timiș.

Prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș, susține că, la începutul anului 2021, există un optimism în rândul fermierilor din județ, având în vedere situația bună din agricultură. E umiditate mare în câmp, iar plantele arată foarte bine. Important este că a plouat destul de mult încă din toamnă, iar ploile continuă. A venit și zăpada, din 10 ianuarie, apoi s-au întors ploile. Grâul și orzul au început să înfrățească.

Pentru 2021, cea mai mare amenințare rămâne tot seceta, iar înghețul trece pe locul doi. ”Sperăm să nu vină gerurile mari și să nu avem o primăvară secetoasă. Rapița arată excelent. Pot spune că sunt parcele cu plante mult prea dezvoltate pentru această perioadă, dar nu e nicio tragedie, numai să nu vină un îngheț, fiindcă zăpada nu le-a putut acoperi.

Degeaba grâul și orzul intră în primăvară în condiții bune de vegetație, dacă vine o secetă mare, cum a fost anul trecut, atunci vor fi mari probleme, dat fiind că nu avem irigații. Probleme vor fi și la pregătitul terenului pentru culturile porumb și floarea soarelui.”, spune Petanec.

Derogarea an de an a neonicotinoidelor nu e o soluție

La nivelul județului rămâne în continuare o mare problemă lipsa sistemului de irigații, iar derogarea an de an a utilizării neonicotinoidelor nu este o soluție eficientă pentru fermieri, ci trebuie găsite produse noi care să le înlocuiască. Petanec a mai spus:

”Vreau să mai spun că mulți fermieri au început să aplice o tehnologie interesantă. Ei utilizează o cantitate mai mare de sămânță, pentru a evita eventualele pierderi. Au sporit numărul de plante la ha și vin și cu o fertilizare suplimentară. În aceste condiții, aprobarea unei noi derogări în ceea ce privește utilizarea neonicotinoidelor utilizate în tratarea semințelor de floarea soarelui și de porumb este utilă pentru fermierii din Timiș, dar întrebarea este cât o vom duce așa, de la o derogare la alta?

De aceea trebuie găsite soluții pentru ca neonicotinoidele să fie înlocuite cu produse de calitate, care să nu dăuneze mediului și să salveze culturile de porumb și floare”.

Din fericire, la cereale nu sunt probleme fitosanitare în luna ianuarie în culturi. De fapt, bolile și dăunătorii nu au reprezentat de obicei probleme de neînvins în agricultura din Timiș.

”Trebuie să reamintesc faptul că agricultura noastră este dependentă de utilizarea pesticidelor. Nu există altă soluție împotriva bolilor și dăunătorilor decât utilizarea tratamentelor chimice, altfel, vom avea producții așa de mici, încât oamenii nu își vor putea recupera cheltuielile și vor renunța. Nu e de glumit.

Utilizarea neonicotinoidelor reprezintă salvarea pentru porumb și floarea soarelui”. În ceea ce privește anul 2020, deși au fost probleme cu seceta, anul a fost încheiat bine. Fermierii au fost destul de mulțumiți, mai ales că grâul a compensat prin calitate și prin preț.

Fermierii au știut să aplice tehnologii eficiente și au utilizat hibrizi și soiuri adaptate la condițiile pedoclimatice din Timiș. La grâu producția medie a fost de 4.950 de kg la ha, la porumb, 7.200 kg la ha, floarea soarelui 3.050 kg la ha, iar la rapiță 3.000 kg.

 

Comentarii

comentarii