Acasă Actualitate Security Challenges in the Balkans Timișoara – un eveniment unic în...

Security Challenges in the Balkans Timișoara – un eveniment unic în regiunea de vest a României

DISTRIBUIȚI

A șaptea ediție a conferinței internaționale “Security Challenges in the Balkans”, un eveniment unic în regiunea de vest a României, a avut loc, vineri, 9 iunie, la Complex Senator.

Conferința a fost organizată în cadrul parteneriatului existent între Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center și sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe și a devenit un eveniment anual de referință ce aduce în prim plan vechile și noile provocări de securitate din zona Balcanilor.

Conferința a devenit cu atât mai importantă, cu cât pacea din preajma Europei a fost aruncată în aer de agresiunea Rusiei în Ucraina.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a explicat: “Consider că este de datoria universităților să preia problemele emergente, cum ar fi securitatea, și să le deschidă înțelegerii publicului.

Întregul context de securitate și geostrategic în care trăim s-a schimbat și a devenit mai volatil ca niciodată, astfel că această conferință își relevă o importanță aparte, într-un mod tot mai distinct, oferindu-ne șansa de a ne aduce contribuția pentru o mai bună înțelegere a trecutului, prezentului și viitorului.

România se află la intersecția dintre Occident și Orient, o țară latină, dar balcanică, o țară care a trecut prin diferite regimuri și care, îmi place să spun, este țara cea mai estică din Occident, în timp ce Timișoara este cel mai vestic oraș din Est”.

Evenimentul a reunit oficiali români și străini, precum și reprezentanți din sectoarele academice și non-guvernamentale, de asemenea din România și din străinătate.

Subiectele au variat de la amenințările convenționale și hibride la reziliență, perspectivele economice regionale, rolul actorilor străini în regiune, precum și impactul războiului din Ucraina și contextul post-pandemic.

“Dorim ca și prin acest eveniment să contribuim la creșterea relevanței academice la nivel regional a municipiului de pe Bega și, în același timp, să subliniem preocuparea României pentru stabilitatea regiunii balcanice”, este mesajul rectorului Marilen Pirtea.

Comentarii

comentarii