Acasă Actualitate Şeful DSU Raed Arafat a semnat ordinul pentru prelungirea carantinei în Timişoara...

Şeful DSU Raed Arafat a semnat ordinul pentru prelungirea carantinei în Timişoara şi câteva comune din judeţul Timiş pentru o perioadă de 72 de ore

1249
DISTRIBUIȚI

Deși sâmbătă propunerea de prelungire a carantinei în Timișoara, Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda nu a fost aprobată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, duminică seară șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a dat ordin de prelungire pentru încă trei zile a măsurii. Decizia vine ca măsură temporară pentru găsirea unei soluții pentru spitalele dedicate COVID-19 din județ, care au rămas fără paturi ATI disponibile.

Reamintim, sâmbătă au fost 20 de voturi „pentru”, nouă „împotrivă” și „nouă abțineri”. Era nevoie de două treimi din voturi pentru aprobare în cazul Timișoarei, Dumbrăviței și Girocului, în timp ce Ghiroda și Moșnița Nouă, la acel moment cel puțin, nu îndeplineau cerințele de punctaj, astfel că nu s-a mai prelungit niciunde. Acum, deși măsura avea termen de finalizare în noapte de duminică spre luni, ora 00.00, ea se va prelungi cu 72 de ore, până joi, ora 00.00.

În urma votului de sâmbătă, Alin Nica, președintele CJT, care a votat „împotrivă”, lăuda decizia, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care s-a abținut, acuza jocuri politice, iar prefectul, Zoltan Nemeth, cerea măsuri suplimentare luate în comitetele locale.

„Ca urmare a situației existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timișoara și a comunelor limitrofe, unde rata de incidență este ridicată, iar în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în județul Timiș, a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea a Coronavirusului SARS-CoV-2 printre comunitățile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru ariile teritoriale din Județul Timiș, respectiv, municipiul Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate imediată din data de 22.03.2021, ora 00:00.

Această decizie a fost luată prin Ordin al Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, în urma consultării cu conducerea Ministerului Sănătății, dată fiind   lipsa întrunirii numărului minim de voturi care să permită adoptarea unei hotărâri a CJSU Timiș în ceea ce privește măsurile necesar a fi aplicate în vederea limitării noului virus,  în pofida recomandărilor furnizate de DSP, ale avizelor și recomandărilor INSP.

Precizăm faptul că această măsură are caracter temporar, ea fiind necesară până la găsirea unei soluții viabile la nivel județean sau național”, se arată într-o informare de presă a DSU.

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat că această măsură este singurul lucru responsabil care poate fi făcut. 
 
„Am avut consultări cu premierul, cu doctorul Arafat, cu autorităţile din Timişoara, este singurul lucru responsabil”, a afirmat Voiculescu duminică.

Comentarii

comentarii