Acasă Actualitate Semnal de alarmă! 72.000 de copii cu dizabilități în evidențele statului. Ce...

Semnal de alarmă! 72.000 de copii cu dizabilități în evidențele statului. Ce e de făcut?

DISTRIBUIȚI

La nivel global, UNICEF estimează că 1 din 10 are o formă de dizabilitate. Statisticile oficiale arată că, în România, sunt aproximativ 72.000 de copii cu dizabilități în evidențele statului. Astfel că majoritatea acestor copii este, în realitate, invizibilă.

Copiii cu dizabilități reprezintă unul dintre cele mai marginalizate și mai excluse grupuri din societate, confruntându-se zilnic cu discriminarea. Aceasta ia forma atitudinilor negative, a lipsei politicilor și a unei legislații adecvate, împiedicând accesul la îngrijire medicală, educație și putându-le pune în pericol însăși viața.

Datele UNICEF arată că cel puțin 75% din numărul estimat de 5,1 de milioane de copii cu dizabilități care trăiesc în Europa Centrală și de Est și în Asia Centrală sunt excluși de la o educație incluzivă de calitate.

Campania lansată în România, „Creștem mai puternici când creștem împreună” se adresează atât familiilor cu copii cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani, cât și tuturor părinților și profesioniștilor care lucrează cu copiii, inclusiv cu copii cu dizabilități.

Campania este derulată în parteneriat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Ministerul Educației și Cercetării și este parte a campaniei internaționale a UNICEF „Early Moments Matter” („Primii ani din viață contează”).

UNICEF în România sprijină autoritățile centrale pentru a dezvolta politici publice care să încurajeze incluziunea socială a copiilor cu dizabilități. De asemenea, prin modelele pe care le-a implementat, în special programul pilot Pachetul Minim de Servicii derulat în 45 de comunități din județul Bacău, UNICEF a testat modalități de identificare timpurie a copiilor cu dizabilități și de facilitare a accesului lor la servicii.  Fiți la curent cu desfășurarea acestei campanii urmărindu-ne pe site-ul UNICEF in RomâniaFacebook și Youtube. Împreună, pentru fiecare copil.

Comentarii

comentarii