Acasă Actualitate Semnal de alarmă tras de SOLE Timiș: ”Profesorii nu își pot asuma...

Semnal de alarmă tras de SOLE Timiș: ”Profesorii nu își pot asuma riscul infestării cu virusul COVID19!”

DISTRIBUIȚI

În contextul pandemiei cu care ne confruntăm, a lipsei de coerență și a discursurilor contradictorii ale factorilor de decizie de la nivelul (MEC) Ministerului Educației și Cercetării, SOLE – Sindicatul Oamenilor Liberi din Educație Timiș, înființat recent de prof. Aura Danielescu, fostul inspector general al Inspectoratului Școlar Timiș – își exprimă îngrijorarea profundă pentru ceea ce urmează a se întâmpla din momentul începerii anului școlar și ulterior a începerii cursurilor școlare.

”Copiii României, sănătatea și siguranța lor în mediul școlar, ar trebui să fie prioritatea numărul 1 pentru oricine. Pentru a avea însă copii protejați și care să poată beneficia de o formare corespunzătoare vârstei lor, se impune să ne îngrijorăm, deopotrivă pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic.

Scenariile gândite de MEC și “distribuite” spre analiză școlilor, pe ultima sută de metri ( ne întrebăm ce s-a făcut o vară întreagă și alte câteva luni de absență efectivă de la școală… de au ieșit cu fragmente din planuri- strategii, cu câteva zile înainte de revenirea la școală a corpului profesoral), nu cuprind referiri la personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. 

Nu și-au pus problema că 1 septembrie îi aduce la școală, în cancelarii înghesuite, în unele situații, pe profesorii întorși din concedii și obișnuiți să-și reia activitatea, conform contractului de muncă.

Nimeni nu amintește de posibilitatea optării pentru timpul inegal de muncă ( cel flexibil fiind desfășurat la acest moment în școli), de formele de protecție pe care ar trebui să le pregătim pentru revenirea la școală a profesorilor, în primă ipostază”, atenționează SOLE Timiș.

SOLE Timiș pune și chestiunea lipsei de personal în învățământ.

”O vară întreagă au blocat angajările în școli. Le deblochează astăzi, la mai puțin de două săptămâni până la începerea activității anului școlar 2020-2021. Nevoile școlilor în ceea ce privește personalul nedidactic este foarte mare.

Nu există norme ce pot să stabilească necesarul pe unitate, ci doar proceduri la nivel de județ, realizate mereu sub presiunea diminuării cheltuielilor din partea MEC/MEN, de-a lungul anilor.

Dacă nu se vor accepta derogări la HG 286/2011, procedura de ocupare a posturilor vacante se va derula până după începerea cursurilor. În concluzie, dacă acest lucru a fost dorit, era firesc să se demareze în luna iunie, nu la final de august”, atenționează SOLE Timiș.

SOLE, parcurgând conținutul proiectului ordinului comun între MEC și Ministerul Sănătății, pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19, înțelege că intenția este aceea de a-i aduce pe copii la școală, dorință exprimată și de președintele României, Klaus Iohannis, cu mențiunea că această dorință e de dată recentă și influențează, considerăm, deciziile unităților de învățământ, decizii ce nu au deloc aspect descentralizat, urmărind o serie de pași și aprobări ce trebuie obținute pentru a suspenda cursurile și a opta pentru predarea online.

Nu încurajăm învățământul online, dar, din realitatea a ceea ce se întâmplă în școli, considerăm că atât elevii cât și colegii noștri vor fi expuși unor posibile infestări cu virusul pandemic. 

În sprijinul celor afirmate, reprezentanții SOLE precizează următoarele:

Profesorii sunt  pregătiți profesional și au competente universitare pentru activități de predare-consolidare-evaluare ( proiectare, implementare activități didactice, evaluare), extrașcolare și consiliere psihopedagogie, fiind remunerat exclusiv pentru desfășurarea acestor activități.

Ordinul propus, îl obligă pe director să desemneze  un responsabil, dintre angajații unității de învățământ, care coordonează activitățile de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2 la nivelul unității. 

SOLE se opune unei nominalizări din rândul colegilor, invocând lipsa pregătirii de specialitate și o responsabilitate ce ar depăși cu mult sfera de activitate, atribuțiile și pregătirea acestora.

”Considerăm că atitudinea față de cadre didactice este umilitoare, periculoasă și se datorează unei mari întârzieri în pregătirea școlilor pentru debutul anului școlar.

Sumele alocate de UAT-uri sunt mai mici ca niciodată și inclusiv Primăria Municipiului Timișoara a transmis școlilor o adresă de diminuare a cheltuielilor prevăzute în buget. Nu poți avea pretenții ca școlile să fie pregătite și în același timp să o facă fără bani sau cu puțini bani, mai puțini ca niciodată”, atenționează SOLE Timiș. 

”Elevii vor fi supravegheați pe toată durata pauzelor de către cadrele didactice, pentru păstrarea distanțării fizice;”. 

”Obligativitatea supravegherii de către cadre didactice”, formula de exprimare în proiectul de ordin, jignește întreaga clasă profesorală și transformă în “paznici” corpul profesoral, fără atribuții în acest sens și totuși cu o responsabilitate în această direcție.

SOLE Timiș condamnă accentul pus, prin documente cu statut de act normativ, pe personalul didactic, prin atribuirea unor sarcini de serviciu ce exced pregătirii pe care aceștia o au (supravegherea elevilor pentru a respecta norme sanitare, verificare documente si declaratii părinți, etc), de supraveghere sau intervenție în caz de violență nu intra in competențele profesionale ale profesorilor.

“Profesorul nu este paznic, supraveghetor (de zi sau de noapte) sau zilier în învățământ sa îndeplinească orice atribuție – nici fișele postului întocmite legal nu includ astfel de activități, ele sunt impuse verbal sub sintagma “Alte atributii”

Profesorul nu este recompensat financiar să îndeplinească atribuții medicale – aceste atribuții aparțin personalului medical- să își îndeplinească atribuțiile și dacă este personal insuficient, să angajeze. ( e punctul de vedere al unui profesor, colaborator SOLE)

Profesorii nu își pot asuma riscul profesional al infestării cu virusul COVID,  atâta timp cât nu au spor de risc similar cadrelor medicale, salarizarea este realizată în derâdere- ba mai mult, drepturile  salariale ale personalui din învățământ  au fost amânate pentru gestionarea pandemiei. Colegii profesori sunt de părere că e normal, în atare situații, ” ca gestionarea crizei pandemice să se realizeze/gestioneze de către cei care sunt plătiți in acest sens.”

SOLE atrage atenția în mod public asupra riscului iminent la care sunt supuși anagajații din sistemul de învățământ, în contextul lipsei de pregătire a spațiilor ( fiecare școală a făcut ce a putut și cum a putut, cu fonduri mult mai mici decât în anii anteriori).

Dacă se vorbește, cum este și firesc de  protecția copiilor si părinților cu boli cronice- despre personalul angajat în învățământ,  cu boli cronice, media vârstei personalului didactic este de 50 ani- ce protecție medicală le oferă MEC,  ISJ Timiș și școala angajatoare?

 Cum poți expune, inuman și cu cinism, un profesor, riscului de infectare fără să analizezi situația sa medicală???

Ce răspundere are angajatorul  pentru degradare stării de sănătate a profesorilor expuși pe holuri, în curent, bacteriilor si virușilor (chiar medicii au expus ca principalii vectori de transmitere intracomunitara a virozelor sunt copiii și adolescenții)?

În concluzie, colegii profesori, solicită ” să își îndeplinească atributiile de profesor pentru care sunt calificați și plătiți de statul roman: activități didactice și nicio altă activitate complementară: activități medicale, activități de supraveghere, activități polițienești de intervenție în caz de violență verbală, fizică sau alte infracțiuni în școala sau birocrație.

Acestea sunt atribuțiile personalului calificat din alte domenii, care trebuie angajat și plătit”, este mesajul SOLE Timiș, joi 20 august 2020, cu mai puțin de o lună înainte de începerea anului școlar 2020 -2021.

Comentarii

comentarii