Acasă Actualitate Semnal de alarmă tras de viceprimarul Cosmin Tabără: “Mediul public din Timișoara...

Semnal de alarmă tras de viceprimarul Cosmin Tabără: “Mediul public din Timișoara nu este încă accesibil persoanelor cu dizabilități…!”

DISTRIBUIȚI

Viceprimarul Cosmin Tabară atrage atenția că, din păcate, Timișoara nu se poate lăuda că este un oraș aparte în ceea ce privește persoanele cu dizabilități, iar mediul public din Timișoara nu este încă accesibil persoanelor cu dizabilități în cea mai mare parte.

Există instituții publice importante care lucrează direct cu publicul și totuși nu au o rampă de acces în clădire, un ascensor sau minime facilități de comunicare cu cetățenii cu dizabilități.

Deși, în teorie, cadrul legislativ existent – legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – contribuie la respectarea normelor europene privind accesibilizarea mediului public, în practică, respectarea acestuia lasă de dorit. Lipsa fondurilor necesare este motivul invocat de conducerea acestor instituții pentru lipsa accesibilizării.

În ceea ce privește accesul persoanelor cu dizabilități în clădirea Primăriei Municipiului Timișoara, și aceasta are lipsuri.

Se simte nevoia de a asigura accesul în cadrul primăriei pentru persoanele cu diferite deficiențe (rampă de acces semnalizată corespunzător, asigurarea că există o ușă de intrare prin care se poate trece în scaun rulant, signalistică tactilă, signalistică acustică). Trebuie informați și angajații de la pază de reglementările de acces pentru persoanele cu deficiențe și eventual, asigurarea unei persoane suport care să însoțească sau să îndrume persoanele cu deficiențe. 

Mijloacele de transport în comun: difuzarea de mesaje sonore care să anunțe stația următoare. Momentan, în mijloacele de transport în comun există mențiunea despre câinii ghizi, șoferii și controlorii permit accesul acestora, alături de stăpânii lor, în tramvaie, autobuze, troleibuze, Vaporetto.

Trecerile de pietoni – asigurarea funcționalității dispozitivelor acustice pentru nevăzători sau implementarea unui alt sistem care să îi ajute să se orienteze la trecerile de pietoni semaforizate. Accesibilizarea instituțiilor publice, spitalelor și extinderea sistemului de ghidaj acustic și în alte zone ale orașului.

Tabără mai atenționează că, în urma unei poziții ferme referitoare la acest aspect, la rectificarea bugetară de anul acesta a fost aprobată o suma specială pentru implementarea unui proiect de accesibilizare destinat grupurilor vulnerabile în spațiul public al Timișoarei.

“O inițiativă extraordinară pentru orașul nostru preluată de la Simona Smultea de la Asociația Ceva de Spus și o voi susține în Consiliul Local al Municipiului Timișoara și a o transforma în fapte pentru că este obligatoriu ca toți cetățenii au dreptul să se deplaseze independent și în siguranță în Timișoara.

Timișoara trebuie să treacă cât mai rapid de la teorie la practică”, a concluzionat Cosmin Tabără  sâmbătă 3 decembrie.

Comentarii

comentarii