Acasă Politica Senatorul PNL de Timiș Alina Gorghiu critică OUG privind alegerea președintelui de...

Senatorul PNL de Timiș Alina Gorghiu critică OUG privind alegerea președintelui de consiliu judeţean

1097
DISTRIBUIȚI

Este o nouă sfidare marca PSD la adresa românilor, spune senatorul Alina Gorghiu.

Liberala afirmă că la o săptămână după ce românii au spus un răspicat NU actualei puteri de la București, guvernanții se apropie din nou de borcanul cu OUG. De data aceasta se trece de la atacarea independenței justiției la subminarea legitimității democratice a administrației locale. PSD dovedește că nu a înțeles nimic din mesajul transmis acum o săptămână de populație din moment ce au propus spre consultare un proiect de OUG numit pompos „pentru modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali”.

De fapt, scopul acestui proiect este legiferarea sistemului de alegere a președinților Consiliilor Județene prin vot uninominal cu un singur tur (Art. I, pct. 1 și 25). O astfel de lege conferă un avantaj consistent celor aflați deja în funcție, iar PSD știe foarte bine acest lucru.
Justificarea prezentării unui astfel de proiect nu poate fi decât panica prin care trece PSD care a pierdut sprijinul populației, dar și încercarea prin orice mijloace de conservare a puterii și după 2020. Fără niciun aliat politic cu o perspectivă electorală pozitivă, blamat din spațiul intern și cel extern pentru toate deciziile sale, măcinat de lupte interne, PSD încearcă să caute soluții pentru a nu dispărea în negura istoriei. Așa cum știe cel mai bine să facă: trecând peste votul cetățenilor. Startul va fi dat la alegerile locale viitoare.
„Soluția” găsită este aceea de a extinde sistemul folosit pentru alegerea primarilor, deja foarte criticat, și la alegerea președinților consiliilor județene!

Iată că acum se confirmă că PNL a avut dreptate când a solicitat cu mult timp înainte modificarea legii în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Pentru că, într-o democrație, este obligatoriu ca majoritatea să fie cea care decide în alegeri. Administrația locală are nevoie de primari puternici care nu pot avea autoritate la nivel local decât în urma votării lor de către majoritatea cetățenilor la un eventual tur 2 de vot.
Din cauze lipsei de reprezentativitate a sistemului aflat acum în vigoare pentru alegerea primarilor, la alegerile locale din 2016 PSD a obținut 52% din mandatele de primari deși a avut numai 34% din voturi. Estimările realizate de PNL arată că la acele alegeri eventuala aplicare a sistemului de alegere a primarilor în două tururi ar fi adus în administrație o proporție de circa 70% oameni politici noi, situația în concordanță cu aspirațiile cetățenilor care doreau o clasă politică nouă. 
Exact la fel s-ar întâmpla și în cazul alegerilor pentru președinții de consilii județene.

România nu își mai permite modificări legislative în funcție de calculul celui care se află la putere, cu atât mai mult în domeniul electoral. În consecință, solicit Guvernului Dăncilă să retragă degrabă proiectul de OUG care vizează alegerea președintelui de CJ prin vot uninominal într-un singur tur. În primul rând, pentru că legiferarea este atribuția Parlamentului, dar mai ales pentru că fiecare OUG marca PSD s-a dovedit a fi nocivă pentru interesul românilor și pentru parcursul corect al democrației, spune Alina Gorghiu.

Comentarii

comentarii