Acasă Actualitate Seniorii timişeni cer punctul de pensie de 45% din salariul mediu

Seniorii timişeni cer punctul de pensie de 45% din salariul mediu

DISTRIBUIȚI

Bătrânii nu abandonează lupta !
“Strângem semnături de la toţi pensionarii pentru susţinerea punctului de pensie la 45% din salariul brut prognozat pe 2009”, a declarat Silvia Petre, vicepreşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor Timiş.

Seniorii din judeţul Timiş sunt foarte revoltaţi că au trecut doi ani de când a fost promulgată Legea nr. 250 din 2007 şi încă nu a fost pusă în aplicare. Aceasta a fost creată de PSD în timpul campaniei electorale, prin care se legifera ca punctul de pensie să ajungă la 45% din salariul mediu brut. Ei sunt cu atât mai supăraţi, cu cât chiar guvernanţii nu respectă o lege.
“Valoarea punctului de pensie determinată conform prevederilor alin. (1) sau (2), nu poate fi mai mică de 37,5% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 ianuarie 2008, respectiv de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 ianuarie 2009", aşa sună textul pentru care bătrânii luptă (cu morile de vânt) din 2007 pentru a fi pus în aplicare.

Bătrânii ameninţă cu proteste de stradă

“Strângem semnături de la toţi pensionarii pentru susţinerea punctului de pensie la 45% din salariul brut prognozat pe 2009. Suntem cu formulare peste tot. De asemenea, suntem supăraţi că impozitul nu se aplică pentru pensii de la 1.500 lei, ci de la 1.000 lei în sus. Acţiunea are loc la nivelul tuturor centralelor sindicale ale seniorilor din toată ţara. Tabelele le vom trimite guvernului”, a declarat Silvia Petre. Seniorii vor să profite de moţiunea de cenzură ce va fi organizată de opoziţie pentru a-şi prezenta şi ei revendicările.
“Strângem semnături pentru a sprijini iniţiativa unui partid politic care va înainta o moţiune de cenzură în parlament pentru a fi respectată Legea nr. 250. Din 2007, nu se respectă, pentru că guvernanţii îşi permit şi se consideră mai presus de lege. Noi, bătrânii, insistăm ca această normă juridică să fie respectată şi valoarea punctului de pensie să ajungă la 45% din salariul brut pe economie, pe 2009. Asta ne dorim noi şi luptăm pentru a se pune în practică. Noi nu abandonăm. Totuşi, la nivel de confederaţie la Bucureşti, sigur că se va pune problema unor proteste de stradă de mare amploare la nivel naţional, dacă nu va fi pusă în aplicare legea”, a declarat Nicolae Suciu, preşedintele Ligii Sindicatelor Pensionarilor Timiş.

“Greva foamei oricum noi o facem zilnic şi în mod natural”

Iniţiativă oamenilor este cu atât mai necesară, cu cât ţara se află în plină criză economică, iar cei care simt din plin efectele sunt chiar bătrânii. Ei susţin că viaţa lor este foarte grea, iar pentru cei mai mulţi pensia nu le ajunge pentru a-şi cumpăra hrana cea de toate zilele, să îşi plătească întreţinerea la bloc şi să îşi cumpere medicamente. “Greva foamei oricum noi o facem zilnic şi în mod natural, fiindcă nu ne ajung banii să cumpăram destulă mâncare. Viaţa pensionarului este grea aşa cum o ştie şi o simte toată lumea. Preţurile nu ne iartă, pensiile sunt mici. E greu, dar lupta noastră nu e abandonată”, a subliniat Suciu. Trebuie să aminim că, la nivelul judeţului Timş, există aproximativ 150.000 de pensionari, dintre care în jur de 85.000 au pensia sub 700 lei, de aceea bătrânii susţin că este foarte dificil să facă faţă acestei crize economice. O mică speranţă le-a dat-o  noua măsură a guvernului prin care de la 1 iulie seniorii îşi vor putea procura medicamentele mai ieftine cu 90%.

Comentarii

comentarii