Acasă Cultura Serile Patrimoniului. Despre blazoanele uitate din Banatul austro-ungar, joi, la DJC Timiș

Serile Patrimoniului. Despre blazoanele uitate din Banatul austro-ungar, joi, la DJC Timiș

271
DISTRIBUIȚI

Joi 28 martie, de la ora 18.00, în sala StudioArt a Casei Artelor, va avea loc o nouă întâlnire în cadrul marelui proiect „Serile patrimoniului”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, str. Pacha nr. 8 Timișoara.

Evenimentul, intitulat “Blazoane uitate. Nobilii Imperiului în cultura și administrația din Banatul Austro-Ungar” îl are ca invitat pe Bogdan Bumbăcilă.

“Viețile familiilor nobiliare au incitat întotdeauna imaginația oamenilor, indiferent de nație, cultură sau timpuri. Stilul de viață opulent, puterea, facilitățile oferite de monarhi și proprietățile imense, de cele mai multe ori, nu au fost singurele lor caracteristici. Atributul de nobil trebuia înțeles ca și o responsabilitate pentru societatea în care familia trăia. Ca și astăzi, banii au putut constitui un mijloc bun pentru o educație înaltă. Mulți dintre membrii acestor familii au beneficiat de instruire în școli europene cu tradiție și câteva valori bine sădite în familiile vechi  îi rechema acasă unde își aduceau aportul în sectorul cultural și administrativ local sau dezvoltarea regiunii unde familia deținea pământ sau reședințe.  De cele mai multe ori, impactul muncii lor devenea unul la nivel național, remarcându-se ca și academicieni, politicieni, compozitori. Prezentarea își propune rememorarea câtorva dintre aceste personalități care s-au remarcat ca promotori sau care au ieșit efectiv din timpurile lor și care uneori datorită discreției aferente statutului lor de nobili și trecerii timpului, tind să rămână uitate”, spune Bogdan Bumbăcilă.

Cei care doresc să participe la acest important eveniment trebuie să se înscrie pe adresa  arheologie@culturatimis.ro, până în 27 martie -atenționează DJC Timiș.

 

Comentarii

comentarii