Acasă Cultura Serile patrimoniului: „Sânzienele: flori, fete, filme sau băieți”, întâlnire la Direcția de...

Serile patrimoniului: „Sânzienele: flori, fete, filme sau băieți”, întâlnire la Direcția de Cultură Timiș

546
DISTRIBUIȚI

În cadrul amplului proiect Serile patrimoniului, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș organizează, în Curtea cu castan, o întâlnire inedită cu tema „Sânzienele: flori, fete, filme sau băieți”, miercuri, 26 iunie, de la ora 21.30.

Poveștile cu tâlc despre una dintre cele mai misterioase întâmplări ale verii vor fi rostite de dr. Camelia Burghele, etnolog și antropolog.

„Sărbătorile „în straturi” sunt des întâlnite în spațiul cultural românesc; probabil Sânzienele au cele mai multe astfel de „straturi”: precreștin, arhetipal, magico-ritual, popular / tradițional, religios, modern (re-semantizat).

Așadar, vorbim la sărbătoarea Sânzienelor despre flori, mai ales despre florile de sânziene galben – solar, despre fete, care își ghiceau acum destinul sau își „făceau de leac”, despre filme – pentru că o bună parte din cinematografia actuală re-semantizează vechi mituri, arhetipuri și geografii simbolice, pe care le interpretează în grilă magico-rituală modernă (fantasy, fairy tell, new wave, eco-feminismul magic) și, desigur, despre băieți, la care fetele se gândeau mereu, mai ales când alegeau sânzienele să fie vehicul ritual pentru magia erotică… așadar multă vrajă și vrăjeală!

Și, mai presus de toate, o zi a femininului mereu proaspăt, mereu magic, mereu diafan, precum iile cusute la „școala de fete a satului tradițional”: o sărbătoare de vară revendicată categoric de feminin, care pune alături Sânzienele cu Ziua Universală a Iei.”, a explicat spune Camelia Burghele.

Cei care doresc să participe la întâlnirea din 26 iunie, trebuie să se înscrie pe adresa arheologie@culturatimis.ro, până în 25 iunie, ora 16.00.

Conform tradiției, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid iar celebrele Sânzienele încep să danseze pentru a marca această sărbătoare a  soarelui, a dragostei, dar și a poftei de viață.

Creștinii sărbătoresc în fiecare an pe 24 iunie Sânzienele. În popor se credea că noaptea care precedă ziua de Sânziene este una magică în care toate minunile sunt posibile. Tot în acea noapte atât forțele binelui, cât și cele ale răului ating apogeul.

Comentarii

comentarii