Acasă Administraţie Sesizări la autorităţi privind presupuse excavări ilegale cerute de un primar, acuzat...

Sesizări la autorităţi privind presupuse excavări ilegale cerute de un primar, acuzat de unii localnici că vindea balast “la negru”

DISTRIBUIȚI

Mai multe sesizări au fost depuse la autorităţi cu privire la presupuse excavări ilegale în comuna arădeană Vărădia de Mureş, care ar fi fost comandate de către primar, unii localnici acuzând că edilul s-a folosit de angajaţi şi de utilaje ale primăriei şi ar fi acţionat inclusiv noaptea sau în zile libere, iar o parte din balastul obţinut ar fi fost vândut “la negru” în mai multe localităţi. Primarul recunoaşte că s-au făcut excavări, dar spune că agregatele au fost folosite la reparaţiile drumurilor comunale şi neagă că ar fi obţinut venituri ilicite.

Instituţii precum Garda de Mediu Arad, Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Consiliul Judeţean Arad sau Administraţia Bazinală Mureş – Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad au fost sesizate cu privire la presupuse excavări ilegale făcute la Vărădia de Mureş, care ar fi fost comandate chiar de către primar, Crina Melania Miculiţ (PSD).

Conform unor documente obţinute de News.ro, una dintre sesizări a fost depusă recent la Garda de Mediu de către SC Geomin SRL Timişoara, firmă care deţine autorizaţie pentru exploatarea diabazelor prin Cariera “Valea Podului” din Vărădia de Mureş. În document se arată că în localitatea Juliţa, comuna Vărădia de Mureş, “în perioada iulie-octombrie 2017 s-au desfăşurat lucrări de amenajare a unui iaz piscicol, cu ajutorul angajaţilor şi utilajelor Primăriei comunei Vărădia de Mureş, fără autorizaţie”.

Firma arată că din 31 ianuarie 2014 Primăria nu are un compartiment de urbanism şi nici vreun funcţionar cu astfel de atribuţii, motiv pentru care amenajarea pescăriei ar fi ilegală, iar “primarul este complice la această ilegalitate deoarece a furnizat serviciile de excavare”.

Autorizarea lucrărilor nu a fost solicitată nici Consiliului Judeţean, cum ar fi fost necesar. “Mai mult decât atât, cetăţenii care locuiesc în aval de acest iaz piscicol se plâng că pârâul care curge pe Valea Juliţei este captat cu pompe pentru alimentarea iazului piscicol”, se mai arată în sesizare.

Surse locale au declarat pentru News.ro că printre beneficiarii lucrărilor la pescărie ar fi fiul primarului. Câţiva localnici susţin că s-a excavat cu angajaţi şi utilajele ale Primăriei în beneficiul acestuia.

Anterior, a mai existat o sesizare la autorităţi, potrivit căreia în perioada mai – iunie, în zona haltei de cale ferată Vărădia de Mureş, în albia râului Mureş, angajaţii primăriei “au desfăşurat activităţi ilegale de excavare balast, cu utilaje specifice lucrărilor miniere, fără a deţine vreun drept legal de exploatare”.

“Cantităţile de agregate minerale extrase din albia râului Mureş au fost transportate cu mijloacele de transport ale Primăriei Vărădia de Mureş în mai multe localităţi”, scrie în sesizare.

În acest caz, aceleaşi surse susţin că “s-a lucrat noaptea”, iar o parte din balast ar fi fost vândut “la negru” unor clienţi din diferite localităţi.

Totodată, în 12 aprilie 2017 s-a făcut o sesizare cu privire la faptul că în zona localităţii Nicolae Bălceascu (care aparţine de aceeaşi comună) “au fost desfăşurate activităţi ilegale de extracţie piatră”.

Consilierul local Viorel Rus a declarat pentru News.ro că piatra extrasă din deal “nu a fost pusă pe drumul pe care primăria susţine într-un referat că l-a reamenajat în localitatea Nicolae Bălcescu”.

“Exploatarea pietrei din acel deal s-a făcut fără niciun fel de autorizaţie, iar întrebarea care se pune este unde a ajuns acea piatră. Din acel deal estimez că s-au extras sute de tone de piatră, lungimea de excavaţie fiind de vreo 15 metri, la o înălţime de până la 10 metri. Este o cantitate mare de agregate care a dispărut fără urmă. În plus, a apărut pericolul surpării dealului chiar lângă un drum circulat”, susţine consilierul.

În urma altei sesizări depuse la Administraţia Bazinală de Apă Mureş, a fost făcut un control în 19 iunie în zona haltei de cale ferată Vărădia de Mureş, pe plaja malului drept al râului. Inspectorii au scris într-un raport obţinut de News.ro că “s-au observat urme de la utilaje”, însă muncitorii nu au fost găsiţi excavând.

“În urma discuţiilor purtate la faţa locului, domnul viceprimar Faur Sandu recunoaşte că Primăria Vărădia de Mureş, prin angajaţii acesteia, a excavat şi transportat agregate minerale din zona sesizată (…) fiind utilizate pentru amenajarea drumurilor comunale”, scrie în raportul întocmit în urma controlului.

Primăria a fost sancţionată atunci cu avertisment şi s-a impus nivelarea plajei.

În cazul excavărilor din dealul satului Nicolae Bălescu, primăria a invocat, în timpul unui control efectuat de Consiliul Judeţean, nevoia de piatră pentru un drum din sat.

Consilierul local Viorel Rus a declarat însă, pentru News.ro, că “nicio plasă de piatră nu a ajuns pe drumul menţionat de primărie”.

Consilierul local spune că deţine dovezi audio din care ar rezulta că un angajat al primăriei a încasat bani de la diverse persoane cărora le ducea acasă balast excavat, iar “banii ajungeau la primăriţă, în timp ce angajatul îşi reţinea câteva zeci de lei”.

Conform unei înregistrări audio prezentate News.ro, un şofer de basculantă al Primăriei recunoaşte că încasa 100 – 200 de lei, uneori mai mult, şi că el primea 20 – 50 de lei, “iar restul mergeau la doamna (primar – n.r.)”.

Din discuţiile înregistrate reiese că şoferul se temea de posibile controale efectuate de Apele Române şi că ar fi atenţionat-o pe primăriţă cu privire la riscuri. Bărbatul spune în înregistrare că i-a spus primăriţei că a fost filmat de localnici, dar aceasta i-ar fi răspuns: “Nu îţi are nimeni treaba, eu sunt mai mare şi ca Poliţia aici”.

Bărbatul i-a relatat consilierului local că a excavat inclusiv în zilele libere, cum ar fi 1 iunie 2017, iar referitor la facturarea livrărilor de balast a spus că nu primea niciodată chitanţe sau documente, dar că primăriţa l-a asigurat că “ea face taxarea pe calculator”.

În înregistrări, şoferul îi spune consilierului local că a excavat în mai multe locuri din albia Mureşului.

Referitor la aceste sesizări, surse din cadrul Gărzii de Mediu Arad au declarat pentru News.ro că se fac verificări, dar că în timpul controalelor de până acum “comisarii au fost induşi în eroare atât de Primăria Vărădia de Mureş, cât şi de firma reclamantă (Geomin – n.r.), fiecare parte prezentând diferite documente care trebuie verificate mai departe la autorităţi”.

“Primăria şi Geomin se războiesc în instanţe, pentru că activitatea societăţii, care deţine licenţă de exploatare în zonă, a fost blocată de primărie”, au spus sursele din cadrul Gărzii de Mediu, potrivit cărora deocamdată nu s-au încheiat cercetările.

Contactată de News.ro, primăriţa Crina Melania Miculiţ a negat că ar vinde balast şi spune că agregatele au fost folosite la lucrări în comună.

Referitor la pescăria din Juliţa la care au lucrat utilajele primăriei, Miculiţ susţine că nu-i aparţine fiului său, ci “unui vecin teribilist care s-a pus să sape fără autorizaţii”. Miculiţ nu a explicat însă de ce un angajat al primăriei a fost trimis la această lucrare neautorizată, spunând doar că beneficiarul a făcut o cerere la primărie pentru a închiria utilajul.

Privitor la dealul excavat în satul Nicolae Bălcescu, primăriţa spune că lucrările au fost necesare pentru că “dealul se surpa”. Acest lucru este negat însă de localnici, care au declarat pentru News.ro că dealul a început să se surpe după ce s-au făcut excavări pentru extragerea agregatelor. Localnicii au prezentat fotografii pe care le-au făcut după excavări şi în care s-ar observa surpările.

Referitor la cercetările efectuate de instituţiile sesizate, primarul comunei susţine că este atacat politic de consilierul local Viorel Rus (ALDE), iar firma care a depus reclamaţii la autorităţi “se răzbună” pentru că activitatea carierei de piatră este blocată în urma unor demersuri ale primăriei.

Comentarii

comentarii