Acasă Actualitate Sete de sânge în spitalele din Timiş

Sete de sânge în spitalele din Timiş

DISTRIBUIȚI

Conform datelor, aproximativ 20.000 de timişoreni donează sânge în fiecare an, iar la nivel naţional, 2% dintre români fac gestul, în timp ce în Uniunea Europenă, 6%. Foarte puţini oameni donează din licoarea vieţii spitalelor, de dragul de a da şi de a ajuta un bolnav, în caz de nevoie, de obicei, la intervenţii chirurgicale. Cei mai mulţi fac gestul din cauza sărăciei, pentru a primi, în schimb, bonuri valorice, să aibă ce mânca.

Lipsa de informare a timişorenilor

Cu prilejul Zilei Monidale a Donatorului de Sânge (14 unie), medicii timişoreni spun că există o lipsă de informare aproape totală în această direcţie, fiindcă este sigur că mulţi timişoreni ar prefera să doneze sânge. E nevoie de informarea populaţiei cu privire la necesitatea atât de mare de sânge din spitale, cât şi conştientizarea şi sensibilizarea oamenilor asupra actului de donare de sânge. De aceea, Ministerul Sănătăţii a cumpărat cinci centre mobile,  pentru cinci oraşe, printre care şi unul pentru Timişoara. “Autocarele sunt destinate donării de sânge în zonele urbane şi rurale, astfel încât cei care doresc să doneze sânge să evite deplasarea dificilă şi consumatoare de timp la centrele fixe de donare din oraşe”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Alături de Spitalele Universitare din Cluj-Napoca, Iasi, Craiova sau Targu-Mures, Spitalul Judeţean Timişoara se numără printre spitalele care au o mare nevoie de sânge, niciodată satisfăcută.

Nici 70% din setea de sânge nu a fost satisfacută
Ceea ce ce trebuie să ştie timişoreanul este faptul că, o dată la două luni şi jumătate, orice persoană sănătoasă poate da sânge fără nicio problemă, iar gestul său cu siguranţă că va salva de la moarte o altă persoană, când va fi cazul. “Setea” de sânge în spitalele din Timiş este cu atât mai mare, cu cât maladiile devin tot mai grave, iar intervenţiile chirurgicale tot mai numeroase şi mult mai complexe şi mai lungi. Conform statisticilor, în 2009, la nivel naţional, nici 70% din “setea” de sânge din spitale nu a fost satisfăcută, de aceea e nevoie de sensibilizarea unui public cât mai larg asupra necesităţii donării regulate de sânge. Utilizarea celor cinci centre mobile va fi monitorizată cu atenţie pentru obţinerea rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge. Maşinile vor putea fi folosite nu numai în locuri publice, dar acestea se vor putea deplasa şi la instituţii şi firme, pentru a recolta sânge, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene. Fiecare autocar este dotat cu o sală de asteptare, unde se completează formularele înaintea consultaţiei medicale, o sală de consultaţii dotată cu un mini-laborator, unde se testează hemoglobina şi glicemia, o sală cu două posturi, pentru donare şi o sală unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc, înaintea părăsirii autocarului.

Comentarii

comentarii