Acasă Actualitate Sfântul Gheorghe – viteazul ostaş al lui Hristos, străjer al timpului...

Sfântul Gheorghe – viteazul ostaş al lui Hristos, străjer al timpului și patron al păstorilor

DISTRIBUIȚI

În caledarul tradițional românesc Sfântul Gheorghe este ”străjer al timpului” și patron al păstorilor, iar legendele spun că la porunca sa se închide și se deschide anotimpul cald.

”Sfântul din calendarul popular, numit Sângiorz în Transilvania și Banat și Sfântul Gheorghe în Moldova, Muntenia și Oltenia, împarte anul pastoral, împreună cu Sâmedru (26 octombrie), în două anotimpuri simetrice: vara pastorală între Sângiorz și Sâmedru și iarna pastorală între Sâmedru și Sângiorz.

Ei poartă la brâu cheile anului cu care Sângiorz închide iarna și deschide vara la 23 aprilie, iar Sâmedru închide vara și deschide iarna la 26 octombrie. Un sfânt înfrunzește codrul, celălalt îl desfrunzește. Între ei ar fi pus rămășag pe viață și pe moarte: dacă copacii sunt neînfrunziți pe data de 23 aprilie, Sânmedru îl omoară pe Sângiorz și invers, dacă arborii sunt înfrunziți pe 26 octombrie.”

Sursa: Ion Ghinoiu, ”Zile și mituri: Calendarul țăranului român”, Editura Fundației PRO, București, 1999. Fotografie din Arhiva Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, Icoana: Sf. Gheorghe, artist: Bajko Attila, 2014 – Festivalul – concurs ”Lada cu zestre”

”În acea vreme, în cetatea Romanilor era minunatul ostaş al lui Hristos, Sfântul Gheorghe, cu neamul din Capadocia, fiu de părinţi creştini vestiţi, din tinereţe învăţând bună credinţă.

Acela din copilăria sa a rămas orfan de tată, sfârşindu-se tatăl său prin mucenicească nevoinţă pentru Hristos, iar maica lui s-a mutat cu el în Palestina, căci de acolo era cu neamul şi avea acolo multe averi şi moşteniri. Iar după ce Gheorghe a ajuns la vârsta desăvârşită, fiind şi frumos la faţă, s-a arătat şi foarte viteaz cu trupul; pentru aceea s-a rânduit în oaste şi s-a pus tribun peste ostaşii unei cete vestite.

În acea boierie fiind, după ce şi-a arătat vitejia sa în războaie, s-a cinstit cu dregătoria de comit şi de voievod de către împăratul Diocleţian, mai înainte de a şti că este creştin, la douăzeci de ani ai vârstei sale, după ce maica lui se sfârşise întru Domnul.

 Şi când acel sfat tirănesc se săvârşea spre pierderea creştinilor, Sfântul Gheorghe era lângă împăratul. Deci, în ziua dintâi, văzând atâta pornire a păgânilor asupra creştinilor şi că sfatul lor cel nedrept nu poate de loc a se schimba, s-a chibzuit cu judecată, că acea vreme este potrivită mântuirii.

Şi îndată, toate cele ce le avea la sine, aurul, argintul şi hainele le-a împărţit săracilor; pe robii care erau cu sine i-a liberat şi celelalte averi pe care le avea în Palestina a hotărât să le împartă la cei ce n-au, iar pe robi să-i libereze.

Şi în a treia zi, în care sfatul cel sângeros al păgânului împărat şi al domnilor lui celor necuraţi, făcut cu nedreptate spre uciderea nevinovaţilor creştini, era să se întărească, Sfântul Gheorghe, viteazul ostaş al lui Hristos, lepădând toată frica omenească şi întărindu-se întru Unul Dumnezeu, având numai frică Lui în sine, a stat cu faţa luminată şi cu minte bărbătească în mijlocul adunării celei mari păgâneşti şi fără de lege…!”, (doxologia.ro.)

”La mulți ani tuturor celor care poartă numele Gheorghe / Georgeta! Stați acasă, vă aducem noi tradițiile!”, este mesajul CCAJ Timiș.

Comentarii

comentarii