Acasă Actualitate Sfântul Vasile cel Mare deschide Anul Nou

Sfântul Vasile cel Mare deschide Anul Nou

579
DISTRIBUIȚI

Zorii noului an au fost deschise de copiii care vin cu Sorcova şi le fac gazdelor urări de sănătate şi belşug iar prima persoană care intră în casă trebuie să fie bărbat, care să păşească cu piciorul drept, pentru a aduce prosperitate şi bună înţelegere.

Tot în această zi, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, dascăl al monahismului.

“Călătoreşte pentru cunoaşterea monahismului în Siria, Palestina, Egipt şi Mesopotamia. Planul de organizare a vieţii monahale l-a alcătuit după anii petrecuţi alături de ucenicii Sfântului Pahomie cel Mare şi de anahoreţii care trăiau după regulile Sfaâtului Antonie cel Mare. (…). Se construiesc noi chili, iar munca este împletită cu studiul şi rugăciunea. A scris Regulile vieţii monahale şi a pus bazele Filocaliei cu Sfântul Grigorie. Regulile monahale ale Sfantului Vasile au rămas în Biserica de Răsărit temelia organizării vietii mănăstireşti”, potrivit Calendarului Creştin.

Sfântul Vasile cel Mare a luptat împotriva celor care negau dumnezeirea Sfântului Duh. A argumentat pe baza Sfintei Scripturi şi a Sfintei Tradiţii ca Duhul Sfânt este de o fiinţă cu Tatăl şi cu Fiul. El a fost şi un practicant prin excelenţă a milosteniei, iar dragostea sa faţă de semeni s-a concretizat mai ales în aşezământul filantropic, numit de credincioşi Vasiliada.

Comentarii

comentarii