Acasă Actualitate Sfaturi pentru a evita mușcăturile de câine în timp ce mergeți cu...

Sfaturi pentru a evita mușcăturile de câine în timp ce mergeți cu bicicleta: „Cel mai rău lucru e să dați cu piciorul”

DISTRIBUIȚI

Cazul tinerei din Timișoara, atacată de mai mulți câini ciobănești pe pista turistică de biciclete de pe digul Begăi, în zona Sânmihaiu Român, nu este unic. Mulți bicicliști au semnalat problema, unii întorcându-se pentru a evita întâlnirea cu câinii, în timp ce alții au fost atacați. Pentru a evita mușcăturile de câine în timp ce mergeți cu bicicleta, urmați câteva sfaturi esențiale.

„Trebuie să se observe ce fel de câini sunt. Dacă sunt metiși, au anxietate, au fost bătuți și atacă. Dacă sunt în haită, e normal să aibă mai mult curaj. Unul dă tonul, iar apoi atacă în grup. Ei au anxietate legată de obiectele în mișcare. Mulți câini atacă ceea ce se mișcă sau se învârte. În primul rând, dacă ești atacat de un câine, nu prea ai cum să te aperi dacă este o haită. Poți folosi bicicleta între tine și câine pentru a te proteja. Pune bicicleta între voi pentru a evita mușcăturile la picioare”, a declarat Eugen Szenasi, dresor de câini și membru în Asociația Rescue TM.

Dacă vedeți un câine, este important să rămâneți calm și să păstrați distanța. Încetiniți și evitați contactul vizual direct, și nu-l provocați. Evitați gesturile bruște, sunetele puternice sau strigătele care ar putea agita câinele. Uneori, comenzi precum „Stai!” sau „Nu!” pot descuraja câinele, mai ales dacă este dresat.

„O altă soluție este să te ghemuiești. Dacă te așezi jos, câinele nu știe ce urmează și poate crede că urmează un atac din partea ta, ceea ce îl va face să se îndepărteze. Nu rămâne pe bicicletă și nu încerca să-l îndepărtezi cu piciorul – este cel mai rău lucru. Câinele prinde curaj, nu se retrage și își continuă atacul. Dacă încerci să te lupți cu brațele, pericolul este și mai mare. Câinele poate sări la gât, ceea ce poate duce la moartea persoanei dacă prinde carotida, înainte să ajungă echipa de la 112”, a adăugat Eugen Szenasi.

Menținerea unei viteze moderate poate reduce șansele de a atrage atenția câinilor. Nu accelerați brusc dacă un câine începe să alerge după voi, deoarece asta poate stimula instinctul de vânătoare.

Purtarea unui spray repelent poate fi utilă în caz de atac. Planifică-ți traseul pentru a evita zonele cunoscute cu câini agresivi sau fără stăpân. Dacă întâlniți frecvent câini agresivi pe traseu, informează autoritățile locale pentru a lua măsuri.

Comentarii

comentarii