Acasă Actualitate Sfidând Ordonanța Militară, Robu le cere timișorenilor, încă o dată, să procure...

Sfidând Ordonanța Militară, Robu le cere timișorenilor, încă o dată, să procure singuri dezinfectant pentru scările de bloc

2656
DISTRIBUIȚI

În noaptea de 4 spre 5 aprilie, imediat după miezul nopții, primarul Nicolae Robu a ținut, încă o dată, să arate pe Facebook că în Timișoara a început operațiunea de dezinfecție. Mai mult, postând încă un videoclip, acesta arată că acțiunea, după cum au cerut cetățenii, s-a mutat și pe trotuare.

Pe de altă parte, și de această dată, Robu le-a amintit timișorenilor că Primăria încă nu a reușit să achiziționeze dezinfectant și dozatoare pentru scările blocurilor. Astfel, edilul a mai făcut un apel ca fiecare asociație de proprietari în parte să încerce să le procure pe cont propriu, cum a decis Comitetul Local pentru Situații de Urgență, și nu cum a prevăzut ulterior Ordonanța Militară nr.4, care obligă ca acest lucru să fie realizat de municipalitate.

„Evident, noi, Primăria, respectăm ordonanța și o vom pune în practică, dar, așa cum am declarat imediat după adoptarea ei, nu putem așa de prompt cum ne dorim, întrucât trebuie să urmăm procedurile în vigoare, nefiind exceptați de la ele nici în starea de urgență”, a scris Robu.

Consultând legea achizițiilor publice, totuși, observăm că există prevederi care ar putea facilita achiziționarea mai rapidă a unor produse sau servicii. În documentul atașat Legii nr.48/2016 privind achizițiile publice, în care se prezintă normele de aplicare, la Capitolul III, Secțiunea 1, art. 43 scrie: „(1) Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât pragurile valorice prevăzute la art. 7 alin. (5) din Lege”. În art. 7 din Legea amintită se arată: „(5) Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 441.730 lei”.

Așadar, Primăria ar putea face achiziții directe, fără a trece prin procedurile cronofage – consumatoare de timp – , după cum le cataloga Primarul în ședința de Consiliu Local din 27 martie, ale Statului Român. Tot ce ar trebui să facă este să facă achizițiile în mai multe etape, fără a trece de pragul de 157.000 de lei, dacă includem și TVA-ul în valoarea menționată de Legea nr.48/2016.

Până acum, drept scuză, edilul acuza lipsa substanțelor dezinfectante de pe piață, dar, în postarea pe Facebook din această noapte, într-un „P.S.” scris ulterior, Robu transmitea „1). Dozatoare se găsesc, de exemplu, la Dedeman și emag”. Dacă ar fi Primăria ascultat de sfaturile date acum de primar timișorenilor, ar fi constatat că, pe portalul amintit, prețul dezinfectantului pe bază de alcool pornește de la 34 de lei pentru sticla de 500 mL, iar un dozator de la 40 de lei.

Dacă Timișoara are, după cum spune Nicolae Robu, 12.000 de scări de blocuri, achiziția pentru dozatoare ar ajunge la 480.000 de lei, iar pentru dezinfectant la 816.000 de lei, dacă punem un litru la fiecare și dacă nu s-ar putea negocia prețuri mai bune. Totalul ar fi de 1,3 milioane de lei, sumă care reprezintă 0,05% din bugetul Timișoarei pe 2020. În acord cu Legea 48/2016, ar fi nevoie de opt sau nouă achiziții directe pentru a aduna materialele necesare la prețurile afișate.

În comentariile postării, care până la urmă se referea la spălatul străzilor, timișorenii, pe de-o parte, lăudau acțiunile începute miercuri seară, dar, mai ales, faptul că de vineri s-a început și cu dezinfectarea trotuarelor. Pe de altă parte, alții reproșau faptul că pe străzile lor nu s-a ajuns sau aminteau de alte (ne-)realizări din ultima vreme.

Unul dintre comentariile la care a și răspuns Nicolae Robu (sau administratorul paginii sale) este al unui timișorean care reproșa faptul că pentru promovarea inedită a primarului s-au găsit bani.  „Pliantele cu poza dumneata la toate cutiile poștale s-au împărțit repede! Câți bani s-au cheltuit?”, a scris acesta. În replică, primarul a scris: „Sper că v-ați simțit bine să primiți un mesaj de la Primar în vremuri atât de grele!”. Schimbul de replici s-a petrecut în jurul orei 00.45, dar până dimineață comentariile au fost șterse.

Comentarii

comentarii