Acasă Actualitate Sfidare chinezească în centrul Timişoarei

Sfidare chinezească în centrul Timişoarei

DISTRIBUIȚI

Bătaie de joc în plin centru. Chinezii care au reuşit să obţină avizele de funcţionare pentru un fast-food ziua şi restaurant noaptea, chiar vizavi de Operă, îşi fac de cap. Din ce în ce mai agresiv. Şi nimeni nu pare să-i bage în seamă… Chinezii au obţinut aviz să funcţioneze într-un fost WC public şi au început aproape imediat să-şi bată joc de faţa oraşului. Fără aer condiţionat, într-o căldură infernală, cu doar câteva ventilatoare ce sunt amplasate penibil pe lângă mese, chinezilor nu le mergea treaba în zile toride. Aşa că s-au orientat rapid. Au lipit afişe cu oferte pe toate geamurile, şi au dechis în plină stradă tarabe cu îngheţată şi porumb fiert. Atmosfera de balamuc nu pare însă să deranjeze prea mult… Luni la Timişoara consilierii judeţeni au făcut însă primul pas spre normalitate. Au discutat proiectul de refacere al centrului Timişoarei. Şi vor să demoleze clădirea… Reprezentanţii Primăriei Timişoara vor însă să o ia mai domol… şi propun o variantă de compromis.
Ostaficiuc: „Opţiunea mea e fără clădirea din centru”
Probabil cea mai urâtă clădire realizată după 1989 în Timişoara, amplasată chiar în Piaţa Operei, ar putea deveni istorie. Clădirea de sticlă, complet inestetică a deranjat încă de la început. Nimic nu s-a putut face. Consilierii judeţeni au discutat însă luni proiectul de refacere al centrului Timişoarei unde este stipulată şi dărâmarea acvariului de sticlă din faţa Operei. Proiectul ce le-a fost prezentat consilierilor judeţeni are trei variante de refacere a zonei centrale a Timişoarei, iar consilierii judeţeni o vor pe cea în care acea construcţie este demolată. “Opţiunea pe care mi-am exprimat-o a fost fără acea construcţie din centru. Sunt trei variante, una fără, una cu şi una împărţită în jumătate”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc.
Pun la cale demolarea mastodontului
Cea mai arzătoare problemă din proiectul de refacere al centrului Timişoarei este clar cea privitoare la acea clădire de lângă Operă, care este văzută de mulţi ca o construcţie care nu are ce căuta în acel loc. Totuşi, există şi o problemă. Deşi consilieri judeţeni au spus că vor demolată această construcţie, reprezentanţii primăriei spun că această cerinţă ar putea bloca proiectul de refacere al centrului pe fonduri europene. Mai exact, în loc de „demolarea clădirii”, în proiect să scrie „recomandarea demolării clădirii”. Totuşi, consilierii judeţeni au rămas la concluzia că acea clădire trebuie demolată, fără recomandări şi alte cuvinte. Direct demolare… Pe 4 august proiectul va fi supus votului consilierilor judeţeni. Până atunci, însă consilierii locali vor vota azi (n.r. marţi) aprobarea proiectului „Reabilitarea ansamblului urban interbelic „Corso” al Municipiului Timişoara, parte a patrimoniului cultural naţional”. Nu se specifică însă nimic de monstruoasa construcţie de sticlă din plin centru. Se pare că proiectul de reabilitare în valoare de peste 45 de milioane de lei ar putea pica chiar din cauza unei eventuale demolări.
Vor să o cumpere şi apoi să o demoleze
Două treimi din acvariul din centru sunt proprietate privată şi cum proprietarul nu vrea cu nici un chip demolarea, reprezentanţii Primăriei Timişoara au venit cu o propunere. Aura Junie, şeful serviciului de dezvoltare din primărie susţine cumpărarea clădirii de către CJT şi Primăriei şi apoi demolarea ei. Asta pentru a nu exista nicio problemă în zonă. Deocamdată consilierii judeţeni au fost puşi doar cât de cât în temă cu acest proiect. Nu se ştie încă când, cum şi dacă această demolarea va avea loc.  În zonă se vorbeşte şi de o parcare subterană dar şi aceasta este momentan doar o recomandare. În plus, vor să facă zona din faţa catedralei una pietonală dar infrastructura nu le permite acest lucru. Totuşi, zona va fi cu circulaţia restricţionată la unele evenimente. În jurul Muzeului Banatului – Castelul Huniade, se doreşte să se pună gazon care să fie liber la călcat sau „dale înierbate”. Sunt multe proiecte şi variante. Dar parcă cel mai mult îi roade pe toţi acea construcţie de sticlă din centrul Timişoarei, de lângă operă, pe care mulţi o vor demolată…
Preferau să fie înjuraţi prin bileţele…
De-a lungul timpului, chinezii ce au instaurat kitschul în plin centrul oraşului au avut reclamaţii şi datorită delicateselor îndoielnice ce se comercializează aici. Mâncare rece, porţii minuscule şi reţete deochiate. Pentru a nu avea probleme, cu Protecţia Consumatorului, chinezii s-au gândit la toate. Într-o perioadă, pe fiecare masă exista un carneţel de sugestii şi reclamaţii. Clientul îi înjura direct şi uita să mai facă o plângere la Protecţia Consumatorului. „De două luni de când am venit la OPC nu am primit nicio reclamaţie vizavi de restaurantul chinezesc din centru. Marea problemă acolo este că au fost date avize pentru un local de alimentaţie publică în locul unui fost WC. Poate eu am o altă viziune, dar nu mi se pare normal să se întâmple aşa ceva”, spune Cristian Anton, directorul OPC Timiş.

Comentarii

comentarii