Acasă Cultura Sfinți fără aureolă sau despre o mitologie a eroilor anticomuniști din Munților...

Sfinți fără aureolă sau despre o mitologie a eroilor anticomuniști din Munților Banatului

866
DISTRIBUIȚI

Volumul „Sfinți fără aureolă”, autor poetul și omul de televiziune Constantin Mărăscu, apărut la Editura Eubeea, a trezit un interes foarte mare, vineri 24 ianuarie, cu prilejul lansării, la Uniunea Scriitorilor Timișoara.

Sala cenaclului a fost arhiplină de iubitorii de cultură și de istorie recentă, dornici să afle povești reale despre eroii rezistenței anticomuniste din Munții Banatului.

Cartea a fost prezentată de scriitoarea Nina Ceranu, directoarea Editurii Eubeea, de Ion Marin Almăjan, de istoricul și profesorul Miodrag Milin, și de scriitorul și realizatorul de filme documentare Vasile Bogdan. Cartea a apărut sub oblăduirea Fundației Culturale „Orient Latin” și a fost cofinanțată de Consiliul Județean Timiș.

Mărăscu a amintit că pe Televiziunea Română a difuzat 54 de episoade despre eroii fără aureolă, iar după ce s-a îndepărtat de TVR a mai realizat trei, grație și Fundației literare Orient Latin care a cofinanțat trei filme și această carte. ”Mai urmează cinci volume, fiindcă materialul îl am înregistrat”, a spus Mărăscu.

Criticul literar Cornel Ungureanu, moderatorul evenimentului a precizat: ”Constantin Mărăscu ne determină să ne amintim de eroii care s-au jertfit pentru libertate, dar și de rezistența anticomunistă. El ne invită să ne amintim și de cei care au scris despre rezistența anticomunistă. Este o carte extraordinară pornită dintr-un serial de televiziune. O carte care ne reamintește de eroii de odinioară. Cartea este proză publicistică și poem. Mărăscu este un cineast, dar și un poet. Este o carte de istorie, dar și o carte aniversară”.

Prof. Miodrag Milin a adăugat: ”Constantin Mărăscu printr-un limbaj ușor accesibil a scris o poveste reală despre rezistenta din Munții Banatului, a construit o mitologie despre aceste evenimente. Volumul prezintă o mitologie a zonei Carașului, a Munților Banatului, iar eroii prezentați sunt figuri mitologice din zona respectivă”.

Invitată special la eveniment, europarlamentara Maria Grapini a declarat: ”Mă bucur că pot sa fiu din nou aici la Uniunea Scriitorilor din Timișoara cu dumneavoastră. De asemenea mă bucur că azi, 24 ianuarie, sărbătorim 161 de ani de la Unirea Principatelor Române numită și Mica Unire. Dacă nu ar fi fost Mica Unire, nu ar fi fost nici Marea Unire din 1918. Eu la cabinetul de europarlamentar chiar am un eveniment, de la ora 15,00, cu mulți invitați pentru a marca Unirea Principatelor Române. Cu această ocazie vă împărtășesc un proiect pe care îl desfășor cu Asociația Bibliotecilor din România, fiindcă am constatat că exista o ruptură pe lanțul scriitor editură și public. Asociația ar putea ajuta mult în acest domeniu. De aceea, să își împrospăteze fondul de carte al bibliotecilor, i-am propus asociației o întâlnire cu reprezentanții editurilor. Astfel bibliotecile vor veni și în sprijinul celor care scriu”.

Nina Ceranu: ”Cartea și filmul despre Sfinți fără aureolă nu ar fi putut să apară fără sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș. Munca lui Constantin Mărăscu este de excepție, fiindcă nu este ușor să fii și șofer și omul care pozează apoi să vină și să pună secvențele cap la cap să iasă un film logic. E o carte care se adaugă tezaurului istoric, e și reportaj și istorie”.

Comentarii

comentarii