Acasă Actualitate Sfinții Mihail și Gavriil – tradiții și obiceiuri

Sfinții Mihail și Gavriil – tradiții și obiceiuri

DISTRIBUIȚI

În cultura și tradiția românească, Sfinții Mihail și Gavriil sunt considerați doi dintre cei mai importanți arhangheli și sunt sărbătoriți în fiecare an cu mare însemnătate și respect.

Arhanghelul Gavriil este cunoscut în special pentru misiunea sa de a vesti Fecioarei Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. El a fost trimis de către Dumnezeu să îi aducă această veste miraculoasă și a fost un intermediar între cer și pământ.

Arhanghelul Mihail este considerat mai important decât Gavrriil în tradiția românească. El este simbolul biruinței și al dreptății și este adesea reprezentat purtând o sabie și cheile Raiului. Mihail este cunoscut și ca protector al bolnavilor.

Există o credință populară conform căreia, dacă acesta veghează la capul unui bolnav, acesta va muri, iar dacă se află la picioarele bolnavului, acesta va supraviețui.

În regiunea Bucovina, acești arhangheli sunt sărbătoriți cu mare însemnătate. Ei sunt considerați păzitorii oamenilor de la naștere până la moarte și se roagă lui Dumnezeu pentru sănătatea și bunăstarea acestora. În viziunea populară, Sfinții Mihail și Gavril asistă și la judecata de apoi și sunt considerați patroni ai casei și ai sufletelor oamenilor.

În satele și târgurile bucovinene, în ziua de 8 noiembrie, se organizează pomeniri și praznice în memoria celor decedați.

În zonele de munte, Sfinții Mihail și Gavriil sunt considerați și patronii oilor. Ciobanii obișnuiesc să facă o turtă mare din făină de porumb, numită “turta arieților” (arieți fiind berbecii despărțiți de oi). Această turtă este considerată a fi dătătoare de fertilitate și este aruncată în târla oilor în dimineața zilei de 8 noiembrie.

Dacă turta cade cu fața în sus, ciobanii consideră că este un semn de bucurie și de vremuri bune în viitor, în timp ce dacă cade cu fața în jos, este interpretată ca un semn de necaz și de vremuri grele.

În sâmbăta dinaintea sărbătoririi Sfinților Mihail și Gavriil, se organizează praznice în memoria celor decedați. Ofrandele date la pomană pentru morți sunt numite “Moșii de Arhangheli”.

Fiecare persoană trebuie să aprindă o lumânare, care va fi considerată “lumină de veci” pentru sufletul celui decedat în lumea de dincolo. Lumânările sunt aprinse și ofrande sunt făcute atât pentru cei în viață, cât și pentru cei care au plecat din această lume.

Ziua de 8 Noiembrie este cunoscută sub mai multe denumiri, printre care “Năpustitul areților” sau “Vara Arhanghelilor”, și este sărbătorită doar pe durata unei singure zile. De unde provine această primă denumire?

Ea are legătură cu obiceiul ciobanilor de a amesteca berbecii (areții) cu oile în această zi; berbecii se “năpustesc” asupra oilor în vederea împerecherii, de unde și numele de “năpustitul areților”.

Pe lângă “Vara Arhanghelilor”, există și alte 3-4 zile mai călduroase între 8 Noiembrie și 25 Decembrie, care sunt numite “vara iernii”, scrie Crestinortodox.ro.

În folclorul popular, se spune că Arhanghelul Mihail are puterea de a controla Soarele și Luna, pe care le eliberează din puterea diavolilor atunci când aceștia încearcă să le fure (cum ar fi în cazul eclipselor).

De asemenea, se spune că Mihail are puterea de a o influența pe soția lui Scaraoțchi, Mamareaua, care încearcă să aducă gerul pe pământ brusc și neașteptat.

De sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil, este important să cultivăm armonia și iubirea în relațiile noastre. Nu este bine să ne certăm sau să ne supărăm pe cei dragi în această zi specială.

Pe 8 noiembrie nu este bine să cerem bani sau să pretindem lucruri de la cei din jur.

În ziua sărbătorii Sfinților Mihail și Gavriil, nu este recomandat să lucrăm. Se spune că aceasta poate aduce chin în momentul morții. De asemenea, este interzis să coasem sau să tricotăm în această zi. Nu trebuie să dăm cu mătura în gospodărie sau să croșetăm. Se spune ca cei care nu vor respecta aceste lucruri vor avea o moarte lentă.

De asemenea, nu avem voie să spălăm sau să călcăm rufe în această zi.

Este important să fim generoși și să nu ne zgârcim la bani sau la alimente în această zi specială. Nu trebuie să refuzăm să ajutăm pe cei săraci și este bine să facem o faptă de milostenie în această zi.

Pe 8 noiembrie nu ar trebui să mâncăm până când nu se termină Sfânta Liturghie. Cei care nu respectă acest lucru se pot confrunta cu probleme la stomac.

Comentarii

comentarii