Acasă Actualitate Şi câinii din Timiş preferă Occidentul. 1.733 de patrupede au plecat în...

Şi câinii din Timiş preferă Occidentul. 1.733 de patrupede au plecat în Vest, în 2017

DISTRIBUIȚI

Conform Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, 1.733 de câini au fost exportaţi din judeţ în 2017 în ţările din Occident, nu pentru a se face salam din ei, ci pentru a fi animale de companie şi a duce o viaţă mai bună.

De asemenea,  din totalul de 70.000 de patrupede existente în Timiş, 40.000 au fost microcipate.  Dr. Adrian Popa, directorul DSVSA Timiş, a spus că, astfel, s-a reuşit eradicarea totală a rabiei, fiindcă aceşti câini pot fi monitorizaţi cu exactitate.

În primele nouă luni ale anului 2017, au fost autorizate sau înregistrate sanitar veterinar 138 de unităţi de creştere a animalelor, 657 unităţi de producţie, procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare, precum şi un număr de 393 de mijloace de transport animale vii sau produse de origine animală. În primele trei trimestre ale acestui an, DSVSA Timiş a făcut 9.582 de controale oficiale în principal preventive. Inspecţiile au avut următoarele obictive:  verificarea conformităţilor datelor depuse de APIA de către proprietarii de animale; pentru verificarea acţiunilor veterinare de interes naţional efectuate de medicii veterinari cu liberă practică din judeţ; pentru supravegherea stării de sănătate a animalelor; monitorizarea unităţilor de industrie alimentară, import export şi comerţ intracomunitar şi a activităţilor de comercializare directă sau cu amănuntul.

“Ca urmare acestor acţiuni, au fost confiscate 23.829 de tone produse şi subproduse de origine animală, au fost aplicate 140 de sancţiuni contravenţionale principale în valoare de 184.240 lei şi a fost suspendată funcţionarea a şase unităţi şi interzisă activitatea altor două. Sancţiunile au fost aplicate pentru neindentificarea şi neînregistrarea animalelor şi a mişcării acestora, pentru nerespectarea normelor de bunăstare a animalelor şi a măsurilor dispuse de autoritatea sanitar veterinară şi pentru abateri privind depozitarea şi comercializarea produselor animale”, a spus dr. Adrian Popa, joi 5 octombrie.

Până la sfârşitul anului 2017, vor fi demarate acţiuni de verificare a respectării normelor sanitar veterinare în fermele de porcine din judeţ, va reîncepe campania de vaccinare antirabică a carnasierelor domestice şi se va monitoriza producţia, importul, depozitarea şi comercializarea alimentelor cu accent deosebit pe perioada sărbătorilor de iarnă.

 

Comentarii

comentarii