Acasă Economic Siguranţă maximă şi accesibilitate în sala de baie pentru bătrâni, copii şi...

Siguranţă maximă şi accesibilitate în sala de baie pentru bătrâni, copii şi persoanele cu dizabilităţi

765
DISTRIBUIȚI

Accidentele în baie produc anual 20.000 de victime

Senso Ambiente, aduce în premieră în România, produse create de designeri faimoşi şi premiate timp de patru ani la rând (2006 – 2009) cu premiul „Gold Award” pentru sănătate şi siguranţă, acordat de RoSPA Marea Britanie (Societatea Regală pentru Prevenirea Accidentelor). Senso Ambiente este o companie specializată în importul şi distribuţia de echipamente sanitare, cu peste 6 ani de experienţă în domeniu, 11% cota de piaţă din piaţa de produse sanitare a produselor de marcă, prezentă în peste 20 de oraşe din România (printr-o reţea de peste 60 de parteneri)
Datorită preocupării sale pentru siguranţa persoanelor, compania al cărui importator este Senso Ambiente, Ideal Standard, a creat diferite colecţii şi produse ce furnizează un nivel de siguranţă crescut în baie, fără a compromite aspectul datorită materialelor inovative şi a tehnicilor de proiectare. Robinetele şi duşurile controlate printr-un termostat previn accidentele (arsurile) datorate temperaturilor foarte ridicate ale apei ce intră brusc în contact cu pielea, iar căzile, cu o înălţime a căii de acces mai mică cu 7 cm decât cea obişnuită, măresc accesibilitatea pentru persoane mai în vârstă sau cu mobilitate redusă, dar şi pentru copii.
„Pentru o persoană în vârstă sau cu dizabilităţi, a face baie reprezintă aproape o provocare, iar noi vrem să punem la dispoziţia acestor persoane produse sanitare care să reducă din aceste probleme”, spune Virgil Lixandru, director de marketing, Senso Ambiente. „Conform studiilor ONU, în întreaga lume o persoana din 10 are 60 de ani, iar până în anul 2050, aceasta cifră se va dubla”, explica acesta. „Prin aceste produse vrem să aducem soluţii de baie sigure şi accesibile, pentru a întâmpina nevoile diverse ale oamenilor, dar fără a renunţa însă la eleganţa formelor,” încheie directorul Senso Ambiente.
Un exemplu de cadă din seria Ideal Standard FIRST, concepută de faimosul arhitect Marc Sadler, a fost creat având în minte accesibilitatea. Aceasta are o înălţime de doar 48 de centimetri, ceea ce face ca intrarea şi ieşirea din cadă să fie facile atât pentru copii, cât şi pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităţi. Cu toate acestea, proiectarea acesteia a fost realizată pentru a nu compromite nici profunzimea, nici confortul sau aspectul.
Această baie foloseşte o tehnologie de ultimă generaţie, combinând protecţia contra revărsării apei în afara căzii cu sistemul de reducere a cantităţii de apă reziduală. Tot pentru protecţia copiilor şi a celor vârstnici sunt şi bateriile de baie din seria Ceraplus, care sunt făcute să simtă temperatura corpului nostru. Acestea au incorporat un sistem de siguranţă care poate fi reglat în aşa fel încât supapa de apă rece sa nu fie complet închisă. În acest sens, se menţine mixarea apei rece cu apa caldă, temperatura nedepăşind un maxim de 38 grade Celsius, protejând astfel copii şi bătrânii de orice clipă de neatenţie.
Tot în aceasta categorie se încadrează şi seria de robinete cu tehnologia COOL BODY – nu doar pentru termostate, dar şi pentru robinetele cu un singur mâner (lavoar, duş şi baie cu duş incorporat). Acest lucru previne supraîncălzirea robinetului, chiar şi atunci când apa care curge este fierbinte. Robinetul poate fi atins în orice moment, fără pericol de ardere, asigurând siguranţa optimă. Ideal Standard a adăugat conexiuni directe de perete, astfel că nu există niciun risc de udare în spatele căzii. Deoarece nu există niciun şurub de fixare vizibil, nu există niciun risc de acumulare de murdărie.
Un alt potenţial pericol, pe lângă cel de accidentare, este reprezentat de posibilitatea contaminării cu bacterii dăunătoare, cum ar fi legionella, ce are loc prin inspirarea particulelor de apă contaminată. Furtunurile flexibile pe care Ideal Standard le foloseşte la bateriile de lavoar, cadă şi bidet, din seria Ceraplus sunt create cu tehnologia SPX. Aceasta împiedică depunerea culturilor de bacterii în timpul în care bateria nu este folosită.
Tot în această categorie de preocupare pentru nevoile existente în acest moment, Senso Ambiente aduce tehnologia „CLICK” de la Ideal Standard, ce reduce consumul de apă şi de energie cu până la 50%. De asemenea, producătorul colaborează cu designeri şi arhitecţi faimoşi precum Marc Sadler, ce a creat pentru Ideal Standard un material inovativ unic care menţine temperatura apei pentru un timp de două ori mai îndelungat decât în cazul unei căzi normale, reducând consumul de apa şi energie.

70% din totalul accidentelor casnice au loc în baie

Conform statisticilor internaţionale, foarte multe accidente pot avea loc în baie, această cameră devenind una din cele mai periculoase din întreaga casă. De exemplu, alunecările şi căderile cauzează peste 20.000 de fatalităţi pe an. În procente, acest număr reprezintă mai mult de 70% din totalul accidentelor casnice înregistrate global pe durata unui an. Mai mult de 75% din decesele cauzate de căderea prin alunecare afectează persoanele de peste 65 de ani.
„Întrucât cu câteva luni în urmă am sărbătorit ziua mondială a persoanelor în vârsta, am vrea să încheiem cu câteva sfaturi utile pentru o sală de baie mai sigură” concluzionează Virgil Lixandru de la Senso Ambiente. Pentru baie trebuie alese elemente ce pot fi montate pe perete: cu timpul, efortul depus pentru curăţarea în colturi poate deveni dificil. Produsele ce nu sunt amplasate pe podea fac sala de baie să arate mai mare, în acelaşi timp prevenind depunerea murdăriei şi apariţia bacteriilor. De asemenea, podeaua devine mai uşor de curăţat. Este necesar să fie instalate robinete simple, cu mânere (monocomandă), care sunt uşor de utilizat şi necesita o putere a muşchilor minimă. Acest lucru va fi foarte util în special persoanelor cu dexteritate redusă a încheieturii şi a degetelor. Utilizarea robinetelor controlate termostatic evită pericolul opăririi. Oportun ar fi să instalaţi un vas de toaletă montat pe perete (suspendat), ce poate fi montat la un nivel mai înalt decât în mod obişnuit. Dacă alăturăm chiuvetei o oglindă reglabilă, acest lucru poate fi folositor în special pentru persoanele cu probleme de vedere. Foarte importantă este şi investiţia intr-o podea cu grad redus de alunecare, pentru siguranţa în mersul pe podele umede.

Comentarii

comentarii