Acasă Actualitate Simion Meici a câștigat procesul în care Nicolae Robu îl acuza de...

Simion Meici a câștigat procesul în care Nicolae Robu îl acuza de calomnie

DISTRIBUIȚI

Sorin Simion Meici, unul dintre cei mai vechi liberali din Timișoara, fost colaborator apropiat, încă din anii 90, al lui Nicolae Robu, a postat acum doi ani, pe pagina sa de facebook o seria de dezvăluiri despre trecutul fostului primar. Dacă prima postare, în care Meici, povestea cum Robu ar fi primit șpagă o mobilă de dormitor de la administratorii de cămine, pe vremea când era prorector al UPT, în cea de a doua el analiza realizările lui Robu. După cele ”două dileli”, cum spune Meici, fostul edil al Timișoarei i-a cerut să îi aducă un certificat care să rezulte că au are probleme psihice și l-a dat în judecată pentru calomniere, cerând daune morale de 50.000 de lei, și ștergerea postărilor.

Fostul primar Robu a câștigat procesul, în primele două instanțe, dar, la recurs, judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara au admis cererea lui Meici și considerând că ”LIBERTATEA DE EXPRIMARE este un drept, ce trebuie respectat și apărat”.

”Sunt foarte bucuros că am câștigat procesul cu Onorabilul profesor universitar doctor inginer Ș.Ș.D. Nicolae Robu. M-am bucurat, deși aveam dreptate. (…) Da. Procesul cu Nicolae Robu despre asta a fost.

LIBERTATEA DE EXPRIMARE.

În 2020, am postat pe feisbuci două dileli. Le găsiți la link-urile următoare:

https://www.facebook.com/100009954168077/posts/1125939124414549/

https://www.facebook.com/100009954168077/posts/1128952854113176/

Prima era o poveste veche, din tinerețe. A doua era o oglindă pusă-n fața Onorabilului Nicolae Robu. Și nu i-au prea plăcut. Ele au fost rapid preluate de două ziare, Cotidianul și Ziua de Vest.

Așa că Onorabilul profesor universitar doctor inginer Ș.Ș.D. Nicolae Robu m-a târât în judecată. Solicitând să-i fie “reperată” onoarea fleșcăită. A solicitat și daune morale de 50.000 de lei, aproximativ 10.000 de euro. Ieftin ca braga. La atât de puțin s-a autoevaluat chiar însuși Onorabilul. Ditamai fost Prorectorul, Rectorul, Senatorul, Primarul etc. s-a autoevaluat la ridicola sumă de 10.000 de euro. Și ce să vezi, judecătorul care a judecat fondul i-a dat una caldă, dar și una rece. I-a admis acțiunea, dar surpriză… l-a evaluat la o sumă mult mai mică. “Dăcât” 4.000 de euro. Așa jignire, mai rar, bobocule.

Și am făcut apel. Doar eu. Onorabilul profesor universitar doctor inginer Ș.Ș.D. Nicolae Robu s-a mulțumit chiar și cu această sumă ridicolă.  Dar judecătorii din apel au fost mai haini și l-au prețăluit pe Onorabilul la infima sumă de 2.000 de euro. Jalnic.

Dar în final, la recurs, Onorabilul profesor universitar doctor inginer Ș.Ș.D. Nicolae Robu a primit decisiva. Si în această fază tot eu am fost singurul care a atacat sentința, Onorabilul fiind mulțumit că fleșcăiala lui totuși a fost prețăluită. La o sumă ridicolă, dar încă avea valoare. Și recursul meu a fost admis, sentințele de la fond și apel au fost casate și în rejudecare cererea Onorabilului a fost respinsă ca fiind nefondată.

Dar ce a avut procesul cu LIBERTATEA DE EXPRIMARE? Am uitat să vă spun. Onorabilul profesor universitar doctor inginer Ș.Ș.D. Nicolae Robu a solicitat și ștergerea celor două postări. Dacă cele două texte ar fi fost tipărite, Onorabilul ar fi solicitat arderea acestora în piața publică. Și ce este mai trist este faptul că trei judecători (unul la fond și doi în apel) au aprobat ștergerea unei postări. Deși Constituția României interzice cenzura, deși nu există un text de lege care să permită “arderea” unui text, trei judecători au hotărât că LIBERTATEA DE EXPRIMARE este un LUX. Un Moft.

Și totuși, am sperat până în ultima clipă că voi câștiga. Că LIBERTATEA DE EXPRIMARE va câștiga. Și … AM CÂȘTIGAT.

Trei judecători de la Curtea de Apel au considerat că LIBERTATEA DE EXPRIMARE este un drept, ce trebuie respectat și apărat.

Mă înclin cu respect și mai trag speranța că totuși în România, drepturile omului nu au devenit un LUX”, spune Sorin Simion Meici.

Comentarii

comentarii